logo-white

תוכן עניינים

הלכות חנוכה

הלכות חנוכה מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

הלכות חנוכה - תוכן עניינים:

פרק ה - מקום ההדלקה וסידור הנרות. פרק ה - מקום ההדלקה וסידור הנרות

סידור הנרות בחנוכייה וסדר ההדלקה

facebook email whatsapp

מסדרים את הנרות בחנוכייה ומדליקים אותם באופן כזה שיתקיימו שני עניינים: א. שהנר הראשון שיודלק יהיה הנר שהוסיפו באותו יום, שכן נר זה מציין את הנס הגָדֵל מיום ליום. ב. שכיוון ההדלקה יהיה משמאל לימין, שכן כלל בידינו: 'כל פניות שאתה פונה לא יהיו אלא לימין'. וכך הוא סדר ההדלקה למעשה: ביום הראשון מניחים את הנר הראשון כך שכאשר המדליק עומד מול החנוכייה, הנר מונח בקצה הימני שלה. ביום השני מניחים את הנר הראשון במקום שהונח בו אתמול, ומוסיפים לשמאלו נר נוסף, ובשעת ההדלקה מדליקים תחילה את הנר הנוסף. וכך גם ביום השלישי - מניחים את הנר הראשון והנר השני במקום שהונחו בו ביום הקודם, ומוסיפים לשמאלם נר שלישי, ומדליקים תחילה את הנר השלישי; וכן הלאה עד היום השמיני. כשעושים כך, מתחילים תמיד בהדלקת הנר החדש, וכיוון ההדלקה הוא לעולם משמאל לימין1

רצוי שבשעת ההדלקה יעמוד המדליק סמוך לנר החדש, כדי שנר זה יהיה הנר הראשון שידו פוגשת, וידו לא תחלוף על נרות אחרים מבלי להדליקם. זאת משום ש'אין מעבירים על המצוות', כלומר אין חולפים על פני מצווה שפוגשים בה מבלי לקיימה2.

 

2 הערות

1.
שו"ע תרעו ה, ומשנ"ב שם, כף החיים תרעו לא, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיפים לה-לו, אור לציון חלק ד פרק מו שאלה ח, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' תנ. ועיין משנ"ב שם ס"ק ט וס"ק יא, שאין הבדל בכל זה בין מדליק בצד ימין של הפתח, בין בצד שמאל, בין בחלון. ועיין משנ"ב עם הערות איש מצליח על משנ"ב תרעו ט, שכן הוא מנהג יוצאי ספרד. ועיין משנ"ב שם ט, ושער הציון שם יד, שהמהרש"ל והגר"א חולקים על הנאמר לעיל, ולדעתם העיקרון הקובע את סדר ההדלקה הוא שיש להדליק תחילה את הנר הסמוך ביותר לפתח, כיוון שנר זה הוא עיקר החיוב, ושאר הנרות הם נרות הידור, ועניין זה חשוב יותר מהדלקת הנרות משמאל לימין. ועיין ביאור הלכה תרעו ה ד"ה כי להפנות, שלט"ז יש שיטה שלישית, הזהה בעקרונותיה לשיטת השלחן ערוך, אלא שלפי שיטתו משמעות החיוב לפנות לימין, הוא להתחיל את ההדלקה בצד ימין ולפנות לשמאל (ככיוון הכתיבה בשפה העברית), ולכן יש להניח את הנר הראשון בקצה השמאלי של החנוכייה, ולמחרת להוסיף נר לימינו, ולהדליק תחילה את הנר הימני ביותר, שהוא הנר החדש, ולאחר מכן לפנות לנר שלשמאלו, וכן הלאה בכל יום ויום, ועיין משנ"ב שם, וביאור הלכה שם, שניתן לנהוג כפי כל אחת מהשיטות, ועיין פסקי תשובות תרעו ו, שהמנהג הנפוץ הוא כדעת השלחן ערוך.
2.
משנ"ב תרעו יא. עיין ביאור הלכה תרעג ב ד"ה הדלקה, שיש להקפיד להדליק כל נר היטב, שהאש תאחז בו כראוי, ורק לאחר מכן לעבור לנר הבא, ועיין פסקי תשובות סימן תרעג אות יא, שבזמננו אין מקפידים על כך, כנראה משום שהנרות שלנו מעובדים היטב והאש נתפסת בהם היטב מיד, ועיין שם, שיש המדקדקים בזה גם בזמננו, ועיין חזון עובדיה עמ' קכט, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיף מח, שמשמע שגם בזמננו יש להקפיד בזה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ