logo-white

תוכן עניינים

הלכות חנוכה

הלכות חנוכה מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

הלכות חנוכה - תוכן עניינים:

פרק ה - מקום ההדלקה וסידור הנרות. פרק ה - מקום ההדלקה וסידור הנרות

בניין קומות

facebook email whatsapp

נחלקו הפוסקים היכן ידליקו את נרות החנוכה אנשים הגרים בבניין רב קומות, ונאמרו בעניין זה שלוש דעות. יש סוברים שהחלל המשותף בבניין נחשב כחצר משותפת של הדיירים, ולכן יש להדליק את הנרות בפתח הבניין, שהוא כפתח החצר. ואם הבניין מוקף בחצר, יש להדליק את הנרות בפתח החצר הפונה לרשות הרבים1. ויש סוברים שהחלל המשותף אינו נחשב כחצר, כיוון שהוא משמש רק למעבר, ולכן יש להדליק את הנרות בפתח הדירה של כל אחד2. ויש סוברים שיש להדליק את הנרות בחלון הפונה לרשות הרבים3. זאת משום שאין להדליק בפתח הדירה, כיוון שנרות המונחים בפתח הדירה אינם מפרסמים את הנס לבני רשות הרבים4, ואין להדליק בפתח הבניין, כיוון שהדלקת נרות רבים בפתח בניין שפתחי דירותיו אינם נראים לעוברים ברשות הרבים, תגרום לכך שלא יהיה ניכר מי הדליק נרות אלו5. ועוד שיש סוברים שהחלל המשותף בבניין אינו נחשב כחצר, כיוון שהוא משמש רק למעבר6

למעשה, עדיף לנהוג כשיטה השלישית ולהדליק את הנרות בחלון הפונה לרשות הרבים. ונכון להניח את הנרות בחלון באופן שגם בני הבית יראו את הנרות, ויהיה בכך פרסום גם לבני הבית. ואפילו אם חלון הבית גבוה עשרים אמה מרשות הרבים (9.6 מטר), יש להדליק בחלון, כיוון שיש בכך קצת פרסום לבני רשות הרבים. ואם יש סביב הבית בניינים גבוהים שחלון הבית נשקף אליהם, יש בכך פרסום גם לדיירי הבניינים הללו7.

 

7 הערות

1.
הליכות שלמה פרק יד סעיף ד, אשרי האיש פרק לה אות א. ועיין הליכות שלמה פרק יד דבר הלכה ה והערה 11, שלאחר שאחד הדיירים הדליק בפתח הבניין, עדיף ששאר דיירי הבניין ידליקו בחלון ביתם, כדי שיהיה ניכר מיהו בעל הנר, ובלבד שחלון ביתם אינו גבוה מעשרים אמה.
2.
שונה הלכות עם הערות תורת המועדים סימן תרעא ס"ק יח, בשם הגר"ח קנייבסקי בדעת החזון איש, ירושלים במועדיה עמ' קפז. ועיין שונה הלכות שם, שאם ניתן להדליק את הנרות בחלון הפונה לרשות הרבים, והדבר יגדיל את פרסום הנס בצורה ניכרת, יש להדליק את הנרות בחלון.
3.
שו"ת שבט הלוי חלק ד סימן סה, קובץ הלכות חנוכה מהגר"מ פיינשטיין אות ח בתוך מקראי קודש לרב הררי נספח ז, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיף לז, חוט שני עמ' שז, אז נדברו חלק ה סימן לט, באהלה של תורה חלק ב סימן צז אותיות ד-ה, הלכות חג בחג פרק ה סעיף ב. ועיין חוט שני עמ' שז, שאם החלון הפונה לרשות הרבים גבוה מעשרים אמה, יש להדליק בפתח הדירה, וכעין זה בהלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיף לז, ועיין קובץ הלכות חנוכה מהגר"מ פיינשטיין שם, והליכות שלמה פרק יד סעיף ה, ושו"ת שבט הלוי חלק ד סימן סה, ובאהלה של תורה חלק ב סימן צז אותיות ד-ה, שחולקים. ועיין חוט שני עמ' שח, בשם הגרי"י קנייבסקי, והליכות שלמה פרק יד סעיף ב, וירושלים במועדיה עמ' קצא, שמרפסת הפונה לרשות הרבים נחשבת כחלון, ואפשר להדליק בה, ועיין אשרי האיש פרק לה אות יז, ותשובות והנהגות חלק ג סימן רטו אות ג, שחולקים וסוברים שמרפסת אינה כחלון ואין להדליק בה.
4.
חוט שני עמ' שז, אז נדברו חלק ה סימן לט.
5.
עיין ירושלים במועדיה עמ' קפח, עיין הלכות חג בחג פרק ה הערה 5, מנחת אשר מועדים חנוכה סימן ג אות ג: אפשר.
6.
עיין הלכות חג בחג פרק ה הערה 5.
7.
באהלה של תורה חלק ב סימן צז אותיות ד-ה. ועיין פסקי הלכות מהגר"מ פיינשטיין בתוך מקראי קודש לרב הררי נספח ז אות ח, וחזון עובדיה עמ' לו הערה יג, ומקראי קודש פרק ג הערה ד, בשם הגר"ש ישראלי, והליכות אבן ישראל פרק מא אות י, וחידושי בתרא סימן תרעא סעיף ז, בשם הגרח"פ שיינברג, והגר"א נבנצל שליט"א בקובץ אליבא דהלכתא גיליון ק עמ' כא, שאפשר להדליק נרות בחלון הגבוה מעשרים אמה, אם יש סביב בתים גבוהים שחלון הבית נשקף אליהם, ועיין מקראי קודש שם, בשם הגרי"ש אלישיב, הגר"י צדקה והגר"מ אליהו, ושם נספח ד, בשם הגר"ח קנייבסקי, וחוט שני עמ' שז אות י, שאין להתחשב בבתים גבוהים שחלון הבית נשקף אליהם, כיוון שאין זה רשות הרבים. ועיין הליכות שלמה פרק יד הערה 22, שהסתפק בזה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ