logo-white

תוכן עניינים

הלכות חנוכה

הלכות חנוכה מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

הלכות חנוכה - תוכן עניינים:

פרק ה - מקום ההדלקה וסידור הנרות

facebook email whatsapp

שתי מטרות עמדו לעיני חז"ל כאשר קבעו את מקום הדלקת הנרות. מטרה אחת היא שיהיה בהדלקה הפרסום הגדול ביותר של הנס, שכן עיקרה של מצוות הדלקת הנרות היא לפרסם את הנס. ומטרה שנייה היא שההדלקה תהיה בצמוד לבית, כדי שיהיה ניכר מי הדליק את הנר1. לכן אמרו חכמים: "נר חנוכה מצוה להניחה על פתח ביתו מבחוץ"2, שכן על ידי זה הנס מתפרסם לעוברים ולשבים, וניכר מי הדליק את הנר. ורמז יש בכך שמדליקים את הנרות בפתח הבית מבחוץ, שמגמתנו היא שאור התורה והקדושה שבתוך הבית, יאיר את כל המרחבים סביב, ולא יצטמצם רק לביתו הפרטי של כל אחד ואחד3.

כאשר פתח הבית מוסתר מעט מבני רשות הרבים ויש יותר פרסום הנס בהדלקה בחלון הפונה לרשות הרבים מאשר בהדלקה בפתח הבית, נחלקו הדעות: יש סוברים שיש להדליק את הנרות בפתח הבית4, כיוון שכך הייתה עיקר התקנה5, ויש סוברים שעדיף להדליק בחלון, כדי להרבות בפרסום הנס6, וכן הלכה7.

 

1.
עיין חידושי רבינו משה קזיס שבת כא ב.
2.
שבת כא ב, שו"ע תרעא ה. ועיין שפת אמת שבת כב ב ד"ה בגמ' ת"ש, ודעת תורה תרעה א, ושו"ת אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן קה אות ז ד"ה ולפ"ז, והליכות שלמה פרק יד דבר הלכה טז והערה 54, וילקוט יוסף (תש"פ) עמ' קעט, שאדם שהדליק את הנרות בתוך הבית, יצא בדיעבד ידי חובה, ועיין פניני חנוכה עמ' נג, שהגרי"ש אלישיב חולק וסובר שמי שצריך להדליק בפתח הבית והדליק בחלון, לא יצא ידי חובה, ועיין לקמן שיש סוברים שבזמננו מותר לכתחילה להדליק בתוך הבית.
3.
עיין מאמרי הראיה עמ' 150, שערי המועדים לאדמו"ר מלובביץ' חנוכה עמ' רצו, עיין הליכות שלמה פרק יד הערה 13.
4.
הליכות שלמה פרק יד דבר הלכה ה-ו, פניני חנוכה עמ' נג, בשם הגרי"ש אלישיב, חוט שני עמ' שו.
5.
פניני חנוכה עמ' נג, בשם הגרי"ש אלישיב, חוט שני עמ' שו. ועיין פניני חנוכה שם, וחוט שני שם, שאם כאשר הנרות מונחים בפתח הבית, בני רשות הרבים אינם רואים אותם כלל, יש להעדיף הדלקה בחלון.
6.
מצוותיך אמונה חנוכה עמ' 28 הערה 84, שכן נהג מרן הרב קוק זצ"ל, ארחות רבנו (תשע"ד) חלק ג עמ' קלח, בשם החזון איש, הגר"א שפירא בנספח א למקראי קודש לרב הררי סעיף 5, עיין אור לציון חלק ד פרק מב הערה ה, שאלת רב חלק ב עמ' שעא, בשם הגר"ח קנייבסקי, דבר חברון מועדים עמ' שכ הערה 53.
7.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.

כשמדליקים את הנרות בפתח הבית, מצווה להניחם בטפח הסמוך לפתח1, כדי שהעוברים בפתח יראו את הנרות2. ומניחים את הנרות בצד שמאל של הפתח, כדי שהעוברים בפתח יהיו מוקפים במצוות - מזוזה מימין ונר חנוכה משמאל3. וכשהעובר בפתח לבוש בציצית, מעלת הציצית מצטרפת למעלת הנר והמזוזה, ועליו נאמר: "וְהַחוּט הַמְשֻׁלָּשׁ לֹא בִמְהֵרָה יִנָּתֵק"4. ואם אין בפתח מזוזה, יש להניח את הנרות מימין5, שכן בכל דבר מצווה מעדיפים את צד ימין6, משום שהימין מסמל את מידת החסד והשמאל את מידת הדין, ויש להעדיף את מידת החסד על פני מידת הדין7.

 

1.
שו"ע תרעא ז. ועיין ערוך השלחן תרעו יא, ומעדני שלמה (תשע"ו) עמ' ריט, בשם הגרש"ז אוירבך, ונר חנוכה (ספטימוס) פרק ג הערה לג, בשם הגר"ח קנייבסקי, וילקוט יוסף (תש"פ) עמ' קסו, שדין זה אינו מעכב, ואם הדליק רחוק מטפח הסמוך לפתח יצא ידי חובה, ועיין פניני חנוכה עמ' פט, בשם הגרי"ש אלישיב, שחולק. ועיין פניני חנוכה עמ' צא, בשם הגרי"ש אלישיב, וחוט שני עמ' שיג, שצריך שהנר יהיה בטפח הסמוך לפתח, ולא די בכך שתא הזכוכית של החנוכייה יהיה בטפח הסמוך לפתח, ועיין קובץ הלכות לגר"ש קמינצקי פרק ח סעיף ו, שחולק וסובר שדי בכך שתא הזכוכית של החנוכייה או השולחן שעליו מניחים את הנרות יהיו בטפח הסמוך לפתח. ועיין ארחות רבינו (תשע"ד) חלק ג עמ' קלב, בשם הגרי"י קנייבסקי, שאין צריך לדקדק בשיעור מדויק של טפח. ועיין הליכות שלמה פרק יד סעיף א, וחוט שני עמ' שיג, וירושלים במועדיה עמ' קצב, שרבים המדליקים בפתח אחד, רשאים להניח את הנרות זה בצד זה, אף שרק נרותיו של הראשון הם בטפח הסמוך לפתח, הואיל וניכר שכל הנרות שייכים לפתח, ועיין שבות יצחק חנוכה פרק ו עמ' קיב, בשם הגרי"ש אלישיב, שחולק. ועיין מעדני שלמה (תשע"ו) עמ' רכג, בשם הגרש"ז אוירבך, שמזוזת הפתח נחשבת חלק מהפתח.
2.
ב"ח תרעא סוף אות ז. ועיין משנ"ב תרעא לא, שכתב טעם אחר, שאם הנרות יהיו רחוקים יותר מטפח מהפתח, לא יהיה ניכר שבעל הבית הניחם שם.
3.
שו"ע תרעא ז. ועיין הליכות שלמה פרק יד דבר הלכה א, שאם אין מספיק מקום בצד שמאל של הפתח לכל החנוכיות, רשאים להניח את החנוכיות גם בצד ימין של הפתח.
4.
קהלת ד יב. שו"ת מהרי"ל סימן מ.
5.
שו"ע תרעא ז.
6.
משנ"ב תרעא לד.
7.
עיין תפארת יעקב (שפירא) מדות פרק ב אות י.

לכתחילה, יש להניח את הנרות בפתח כך שהשלהבת של הנר תהיה גבוהה משלושה טפחים (24 ס"מ) ונמוכה מעשרה טפחים (80 ס"מ). זאת כדי שיהיה ניכר שהנרות הודלקו לשם מצווה ויתרבה פרסום הנס; שכן מצד אחד, אדם המדליק נר כדי להאיר, אינו מניח את הנר בגובה שעד עשרה טפחים, אלא מניח אותו גבוה יותר, כדי שיאיר מרחב גדול, ומצד שני, נר המונח בגובה של פחות משלושה טפחים מן הקרקע, אינו ניכר לעוברים ולשבים1

מקומם של נרות החנוכה אינו יכול להיות גבוה מעשרים אמה (9.6 מטר), כיוון שנרות הנמצאים בגובה רב אינם נראים לעוברים ולשבים, ואינם מפרסמים את הנס2.

 

1.
שו"ע תרעא ו, ומשנ"ב שם. ועיין משנ"ב שם כד, שהמדליק בחלון, רשאי להדליק בו אף שהוא גבוה מעשרה טפחים. ועיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת וישב אות ה, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיף מב, שלפי הקבלה טוב להניח את החנוכייה כך שהשלהבת של הנר תהיה גבוהה משבעה טפחים.
2.
שו"ע תרעא ו, ומשנ"ב שם. ועיין הערה 41, כיצד ינהגו אנשים הגרים בבניין גבוה.

בזמן חז, היו אנשים שהתגוררו בחדר בקומה שנייה, ולא הייתה להם כניסה נפרדת אליו, אלא היו נכנסים לחדרם דרך הפתח שבקומה הראשונה, ומשם היו עולים לחדר שבקומה השנייה. אִילו הדרים בקומה השנייה היו מדליקים את נרות החנוכה בפתח הבית שבקומה הראשונה, היו העוברים והשבים סבורים שנר זה הודלק על ידי בעל הדירה התחתונה. לכן תיקנו חז"ל שהדר 'בעלייה' (בקומה השנייה) ידליק את נרות החנוכה בחלון חדרו הפונה לרשות הרבים, וכך יהיה ברור שהוא זה שהדליק את הנר1.

 

1.
עיין שבת כא ב, ושו"ע תרעא ה, ומשנ"ב שם, ושער הציון שם כז. ועיין הליכות שלמה פרק יד דבר הלכה ג, וירושלים במועדיה עמ' קפט, שהמדליק בחלון ידליק בימין החלון, ועיין קובץ הלכות לגר"ש קמינצקי פרק ט הלכה ט, שחולק.

בתקופת האמוראים, כאשר היהודים היו תחת שלטון הפרסים, לפעמים הייתה סכנה להדליק את נרות החנוכה בפתח הבית או בחלון, מפני שביום חגם התירו הפרסיים להבעיר אש רק בבית העבודה זרה שלהם, ולפעמים חל יום חגם בימי החנוכה. כדי שגם במצבים כאלו, יהיה ניתן לקיים את מצוות נרות החנוכה, אמרו חכמים שבשעת הסכנה, אין צורך להדליק את הנר בפתח הבית או בחלון, אלא "מניחו על שולחנו ודיו"1. ורמז יש בכך, שאף כאשר איננו זוכים להאיר את כל המרחבים סביבנו באור התורה והמצוות, עדיין מוטל על כל אחד ואחד להאיר את ביתו הפרטי באורם2.

 

1.
עיין שבת כא ב, ורש"י שם ד"ה הסכנה, עיין שו"ע תרעא ה.
2.
עיין מאמרי הראיה עמ' 150.

במשך הגלות נהגו להדליק את הנרות בתוך הבית, מחשש סכנה. אבל בזמן הזה, בחסדי ה' חזרנו לארץ ישראל, וניתן להדליק את נרות החנוכה בפתח הבית ולפרסם את הנס בהשקט ובבטחה, ולכן ראוי להדליק את הנרות בפתח הבית, כפי עיקר התקנה. וכדי שהנרות לא יכבו, מניחים אותם בתיבת זכוכית1. אמנם עדיין רבים נוהגים להדליק את נרות החנוכה בתוך הבית2, ונאמרו כמה טעמים להצדיק מנהג זה. טעם אחד הוא שכיוון שהייתה סכנה בדבר, שוב לא חזר המנהג לקדמותו3. טעם שני הוא שבזמן הזה, שנוהגים להדליק נרות גם בבית הכנסת, פרסום הנס לרבים מתקיים כבר בהדלקה בבית הכנסת, ולכן נחלש החיוב להדליק בפתח הבית מבחוץ כדי לפרסם את הנס לרבים4. וטעם שלישי הוא שיש עדיין מקומות בעולם שהנחת נרות החנוכה בפתח הבית מבחוץ עלולה להביא לידי סכנה, ואין דנים כל מקום ומקום בנפרד, אלא דין אחד הוא לכל ישראל5.

הנוהגים להדליק נרות בתוך הבית, ישתדלו להניח את הנרות בחלון הפונה לרשות הרבים, כדי לפרסם את הנס לבני רשות הרבים6.

 

1.
מועדים וזמנים חלק ב סוף סימן קמ וחלק ו סימן פט, שכן נהגו רבי זונדל מסלנט ותלמידי הגר"א שעלו לארץ ישראל, מקראי קודש לגרצ"פ פרנק סימן יז, שכן נהג מהרי"ל דיסקין, הליכות שלמה פרק יד דבר הלכה ל, חזון עובדיה עמ' לח, אור לציון חלק ד פרק מב שאלה ג, אשרי האיש פרק לה אות א, שו"ת אז נדברו חלק י סימן כו וחלק יד סימן אות ג, הגר"ש דבליצקי קובץ מוריה שנה שלישית (תשל"א) גליון ג-ד (כז-כח) עמ' סט, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.
2.
עיין שו"ת דבר יהושע חלק א סימן מ, ושו"ת מנחת יצחק חלק ו סימן סו, ושו"ת שבט הלוי חלק ז סימן פד, ותורת המועדים סימן ג סעיף ד, וילקוט יוסף (תש"פ) עמ' קסז.
3.
שו"ת דבר יהושע חלק א סימן מ.
4.
שבט הלוי חלק ז סימן פד.
5.
מועדים וזמנים חלק ב סימן קמ. ועיין פסקי תשובות תרעא הערה 11.
6.
משנ"ב תרעא לח. ועיין ליקוטי מהרי"ח (תשע"ג) עמ' שעג, שיש חולקים וסוברים שעדיף להדליק בפתח הבית מבפנים מאשר בחלון הפונה לרשות הרבים, כדי להיות מסובבים במצוות, ועיין מקראי קודש לרב הררי פרק ג הערה ג, שכן נהג הגר"מ אליהו.

בית שבחזיתו יש חצר, נחלקו הראשונים אם יש להדליק את הנרות בפתח הבית או בפתח החצר. לדעת רש, עדיף להדליק בפתח הבית1, שכן על ידי זה ניכר יותר מי הדליק את הנר, והנס מתפרסם גם כך, כי עוברים ושבים יכולים לראות את הנר דרך פתח החצר2. ולדעת התוספות, יש להדליק בפתח החצר3, כיוון שכך הנרות נראים טוב יותר לעוברים ולשבים, ויש בכך יותר פרסום הנס4, וכדעה זו פסק מרן השלחן ערוך5

בעבר היו אופים, מבשלים, מכבסים ועושים שימושים נוספים בחצרות הבתים6, אך בזמננו כל צרכי המגורים נעשים בתוך הבית, והחצר משמשת בעיקר לנוי. על סמך שינוי זה במציאות, חידש החזון איש שבזמננו יש להדליק את הנרות בפתח הבית גם לדעת התוספות, כיוון שבעבר, פתח החצר היה פתח מקום המגורים, ולכן תיקנו להדליק בו, מה שאין כן בזמננו7. רבים חולקים על החזון איש, וסוברים שעיקר הטעם שיש להדליק בפתח החצר הוא כיוון שפתח החצר סמוך לרשות הרבים ועל ידי זה מתרבה פרסום הנס, ולכן יש להדליק את הנרות בפתח החצר גם בזמננו8, וכן הלכה9.

 

1.
רש"י שבת כא ב ד"ה מבחוץ.
2.
חידושי רבינו משה קזיס שבת כא ב, ואור לציון חלק ד פרק מב הערה ד.
3.
תוספות שבת כא ב ד"ה מצוה.
4.
חידושי רבינו משה קזיס שבת כא ב, ואור לציון חלק ד פרק מב הערה ד.
5.
שו"ע תרעא ה. ועיין באור הלכה תרעא ה ד"ה פתח, שהביא כמה ראשונים שסוברים כרש"י, ועיין ערוך השלחן תרעא כ, שתמה על השלחן ערוך שסתם כדעת התוספות, כיוון שהרמב"ם ור"י וסמ"ג והגהות מימוניות והר"ן סוברים כדעת רש"י, ועיין קובץ אוצרות התורה גיליון כסלו תשס"ה עמ' ד, שהחזון איש פסק כרש"י, ועיין הגר"ש דבליצקי באור תורה כסלו תשל"ו סימן ס עמ' רכא, שיש לפסוק כרש"י, ועיין שערי דבר חלק א עמ' קמג, בשם הגר"ש דבליצקי, שרוב ככל גדולי קהילת הפרושים בארץ ישראל נהגו להדליק על פתח הבית כשיטת רש"י, ועיין שו"ת באהלה של תורה חלק ב סימן צז אות ד, שהרוצה להדליק בפתח הבית כדעת רש"י רשאי. ועיין תשובות והנהגות חלק ג סימן רטו אות ג, שאם ניתן לראות את פתח הבית מרשות הרבים, אזי גם לדעת תוספות אפשר להדליק בפתח הבית, ועיין הליכות שלמה פרק יד דבר הלכה אות ח, שכתב כעין זה. עיין תשובות והנהגות חלק ב סימן שמב אות ב, בשם הגרי"ז סולוביצ'יק, שפתח חצר ללא משקוף ומזוזות אינו נחשב פתח, ואין להדליק בו נרות, ועיין הליכות שלמה פרק יד דבר הלכה ח, ופניני חנוכה עמ' פ, בשם הגרצ"פ פרנק, הגאון מטשבין והגרי"ש אלישיב, ותשובות אביגדר הלוי עמ' תלג, שחולקים, ועיין תשובות והנהגות חלק ב סימן שמב אות ב, שכן המנהג. ועיין פניני חנוכה עמ' ס ועמ' סג, בשם הגרי"ש אלישיב, שחצר שאינה מוקפת במחיצות, אין לה דין חצר, ואין להדליק בפתחהּ. ועיין הליכות שלמה פרק יד הערה 15, שאין להדליק בפתח חצר המשמשת בעיקרה לחניית כלי רכב, ועיין פניני חנוכה עמ' ס, בשם הגרי"ש אלישיב, שחולק.
6.
עיין בבא בתרא נז א-ב, ורש"י בבא בתרא ב א ד"ה השותפין.
7.
ארחות רבנו (תשע"ד) חלק ג עמ' קכח-קכט, דינים והנהגות ממרן החזון איש פרק כג אות א, שונה הלכות סימן תרעא יא, חוט שני עמ' שו. ועיין שו"ת אז נדברו חלק ד סימן לט, והלכות חג בחג פרק ה הערה 3 עמ' מב, שביארו את טעמו של החזון איש, ועיין הגר"ח ברים (תלמיד החזון איש) אוצרות התורה גיליון כסלו תשס"ה עמ' ג, שביאר באופן אחר. ועיין נר ציון חנוכה פרק ז סוף הערה 15, שדעת הגרב"צ אבא שאול כדעת החזון איש, ועיין שם שהאריך לבאר טעמם.
8.
שבות יצחק חנוכה עמ' ו, בשם הגרי"ז סולוביצ'יק והגרי"ש אלישיב, ארחות רבנו חלק ג (תשע"ד) עמ' קלו, בשם הגרי"י קנייבסקי, הליכות שלמה פרק יד דבר הלכה ו, קובץ הלכות לגר"ש קמינצקי פרק ז הלכה ז, מצוותיך אמונה עמ' 97, בשם הגרז"ן גולדברג, דבר חברון מועדים עמ' שכ. ועיין מנחת אשר מועדים חנוכה סימן ג סוף אות ב, שכן המנהג.
9.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, והוסיף שאם פתח הבית נראה ברשות הרבים, עדיף להדליק בפתח הבית (עיין הערה 30). ועיין הערה 30, שהרוצה לסמוך על דעת רש"י ולהדליק בפתח הבית, רשאי.

נחלקו הפוסקים היכן ידליקו את נרות החנוכה אנשים הגרים בבניין רב קומות, ונאמרו בעניין זה שלוש דעות. יש סוברים שהחלל המשותף בבניין נחשב כחצר משותפת של הדיירים, ולכן יש להדליק את הנרות בפתח הבניין, שהוא כפתח החצר. ואם הבניין מוקף בחצר, יש להדליק את הנרות בפתח החצר הפונה לרשות הרבים1. ויש סוברים שהחלל המשותף אינו נחשב כחצר, כיוון שהוא משמש רק למעבר, ולכן יש להדליק את הנרות בפתח הדירה של כל אחד2. ויש סוברים שיש להדליק את הנרות בחלון הפונה לרשות הרבים3. זאת משום שאין להדליק בפתח הדירה, כיוון שנרות המונחים בפתח הדירה אינם מפרסמים את הנס לבני רשות הרבים4, ואין להדליק בפתח הבניין, כיוון שהדלקת נרות רבים בפתח בניין שפתחי דירותיו אינם נראים לעוברים ברשות הרבים, תגרום לכך שלא יהיה ניכר מי הדליק נרות אלו5. ועוד שיש סוברים שהחלל המשותף בבניין אינו נחשב כחצר, כיוון שהוא משמש רק למעבר6

למעשה, עדיף לנהוג כשיטה השלישית ולהדליק את הנרות בחלון הפונה לרשות הרבים. ונכון להניח את הנרות בחלון באופן שגם בני הבית יראו את הנרות, ויהיה בכך פרסום גם לבני הבית. ואפילו אם חלון הבית גבוה עשרים אמה מרשות הרבים (9.6 מטר), יש להדליק בחלון, כיוון שיש בכך קצת פרסום לבני רשות הרבים. ואם יש סביב הבית בניינים גבוהים שחלון הבית נשקף אליהם, יש בכך פרסום גם לדיירי הבניינים הללו7.

 

1.
הליכות שלמה פרק יד סעיף ד, אשרי האיש פרק לה אות א. ועיין הליכות שלמה פרק יד דבר הלכה ה והערה 11, שלאחר שאחד הדיירים הדליק בפתח הבניין, עדיף ששאר דיירי הבניין ידליקו בחלון ביתם, כדי שיהיה ניכר מיהו בעל הנר, ובלבד שחלון ביתם אינו גבוה מעשרים אמה.
2.
שונה הלכות עם הערות תורת המועדים סימן תרעא ס"ק יח, בשם הגר"ח קנייבסקי בדעת החזון איש, ירושלים במועדיה עמ' קפז. ועיין שונה הלכות שם, שאם ניתן להדליק את הנרות בחלון הפונה לרשות הרבים, והדבר יגדיל את פרסום הנס בצורה ניכרת, יש להדליק את הנרות בחלון.
3.
שו"ת שבט הלוי חלק ד סימן סה, קובץ הלכות חנוכה מהגר"מ פיינשטיין אות ח בתוך מקראי קודש לרב הררי נספח ז, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיף לז, חוט שני עמ' שז, אז נדברו חלק ה סימן לט, באהלה של תורה חלק ב סימן צז אותיות ד-ה, הלכות חג בחג פרק ה סעיף ב. ועיין חוט שני עמ' שז, שאם החלון הפונה לרשות הרבים גבוה מעשרים אמה, יש להדליק בפתח הדירה, וכעין זה בהלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיף לז, ועיין קובץ הלכות חנוכה מהגר"מ פיינשטיין שם, והליכות שלמה פרק יד סעיף ה, ושו"ת שבט הלוי חלק ד סימן סה, ובאהלה של תורה חלק ב סימן צז אותיות ד-ה, שחולקים. ועיין חוט שני עמ' שח, בשם הגרי"י קנייבסקי, והליכות שלמה פרק יד סעיף ב, וירושלים במועדיה עמ' קצא, שמרפסת הפונה לרשות הרבים נחשבת כחלון, ואפשר להדליק בה, ועיין אשרי האיש פרק לה אות יז, ותשובות והנהגות חלק ג סימן רטו אות ג, שחולקים וסוברים שמרפסת אינה כחלון ואין להדליק בה.
4.
חוט שני עמ' שז, אז נדברו חלק ה סימן לט.
5.
עיין ירושלים במועדיה עמ' קפח, עיין הלכות חג בחג פרק ה הערה 5, מנחת אשר מועדים חנוכה סימן ג אות ג: אפשר.
6.
עיין הלכות חג בחג פרק ה הערה 5.
7.
באהלה של תורה חלק ב סימן צז אותיות ד-ה. ועיין פסקי הלכות מהגר"מ פיינשטיין בתוך מקראי קודש לרב הררי נספח ז אות ח, וחזון עובדיה עמ' לו הערה יג, ומקראי קודש פרק ג הערה ד, בשם הגר"ש ישראלי, והליכות אבן ישראל פרק מא אות י, וחידושי בתרא סימן תרעא סעיף ז, בשם הגרח"פ שיינברג, והגר"א נבנצל שליט"א בקובץ אליבא דהלכתא גיליון ק עמ' כא, שאפשר להדליק נרות בחלון הגבוה מעשרים אמה, אם יש סביב בתים גבוהים שחלון הבית נשקף אליהם, ועיין מקראי קודש שם, בשם הגרי"ש אלישיב, הגר"י צדקה והגר"מ אליהו, ושם נספח ד, בשם הגר"ח קנייבסקי, וחוט שני עמ' שז אות י, שאין להתחשב בבתים גבוהים שחלון הבית נשקף אליהם, כיוון שאין זה רשות הרבים. ועיין הליכות שלמה פרק יד הערה 22, שהסתפק בזה.

מסדרים את הנרות בחנוכייה ומדליקים אותם באופן כזה שיתקיימו שני עניינים: א. שהנר הראשון שיודלק יהיה הנר שהוסיפו באותו יום, שכן נר זה מציין את הנס הגָדֵל מיום ליום. ב. שכיוון ההדלקה יהיה משמאל לימין, שכן כלל בידינו: 'כל פניות שאתה פונה לא יהיו אלא לימין'. וכך הוא סדר ההדלקה למעשה: ביום הראשון מניחים את הנר הראשון כך שכאשר המדליק עומד מול החנוכייה, הנר מונח בקצה הימני שלה. ביום השני מניחים את הנר הראשון במקום שהונח בו אתמול, ומוסיפים לשמאלו נר נוסף, ובשעת ההדלקה מדליקים תחילה את הנר הנוסף. וכך גם ביום השלישי - מניחים את הנר הראשון והנר השני במקום שהונחו בו ביום הקודם, ומוסיפים לשמאלם נר שלישי, ומדליקים תחילה את הנר השלישי; וכן הלאה עד היום השמיני. כשעושים כך, מתחילים תמיד בהדלקת הנר החדש, וכיוון ההדלקה הוא לעולם משמאל לימין1

רצוי שבשעת ההדלקה יעמוד המדליק סמוך לנר החדש, כדי שנר זה יהיה הנר הראשון שידו פוגשת, וידו לא תחלוף על נרות אחרים מבלי להדליקם. זאת משום ש'אין מעבירים על המצוות', כלומר אין חולפים על פני מצווה שפוגשים בה מבלי לקיימה2.

 

1.
שו"ע תרעו ה, ומשנ"ב שם, כף החיים תרעו לא, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיפים לה-לו, אור לציון חלק ד פרק מו שאלה ח, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' תנ. ועיין משנ"ב שם ס"ק ט וס"ק יא, שאין הבדל בכל זה בין מדליק בצד ימין של הפתח, בין בצד שמאל, בין בחלון. ועיין משנ"ב עם הערות איש מצליח על משנ"ב תרעו ט, שכן הוא מנהג יוצאי ספרד. ועיין משנ"ב שם ט, ושער הציון שם יד, שהמהרש"ל והגר"א חולקים על הנאמר לעיל, ולדעתם העיקרון הקובע את סדר ההדלקה הוא שיש להדליק תחילה את הנר הסמוך ביותר לפתח, כיוון שנר זה הוא עיקר החיוב, ושאר הנרות הם נרות הידור, ועניין זה חשוב יותר מהדלקת הנרות משמאל לימין. ועיין ביאור הלכה תרעו ה ד"ה כי להפנות, שלט"ז יש שיטה שלישית, הזהה בעקרונותיה לשיטת השלחן ערוך, אלא שלפי שיטתו משמעות החיוב לפנות לימין, הוא להתחיל את ההדלקה בצד ימין ולפנות לשמאל (ככיוון הכתיבה בשפה העברית), ולכן יש להניח את הנר הראשון בקצה השמאלי של החנוכייה, ולמחרת להוסיף נר לימינו, ולהדליק תחילה את הנר הימני ביותר, שהוא הנר החדש, ולאחר מכן לפנות לנר שלשמאלו, וכן הלאה בכל יום ויום, ועיין משנ"ב שם, וביאור הלכה שם, שניתן לנהוג כפי כל אחת מהשיטות, ועיין פסקי תשובות תרעו ו, שהמנהג הנפוץ הוא כדעת השלחן ערוך.
2.
משנ"ב תרעו יא. עיין ביאור הלכה תרעג ב ד"ה הדלקה, שיש להקפיד להדליק כל נר היטב, שהאש תאחז בו כראוי, ורק לאחר מכן לעבור לנר הבא, ועיין פסקי תשובות סימן תרעג אות יא, שבזמננו אין מקפידים על כך, כנראה משום שהנרות שלנו מעובדים היטב והאש נתפסת בהם היטב מיד, ועיין שם, שיש המדקדקים בזה גם בזמננו, ועיין חזון עובדיה עמ' קכט, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיף מח, שמשמע שגם בזמננו יש להקפיד בזה.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ