logo-white

תוכן עניינים

הלכות חנוכה

הלכות חנוכה מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

הלכות חנוכה - תוכן עניינים:

פרק ג - עיקר התקנה בהדלקת הנרות ודין מהדרין מן המהדרין. פרק ג - עיקר התקנה בהדלקת הנרות ודין מהדרין מן המהדרין

דין מהדרין מן המהדרין

facebook email whatsapp

הפוסקים נחלקו כיצד לפרש את דין המהדרין מן המהדרין. לדעת הרמ, המהדרין מן המהדרין מקיימים את הידור המהדרין, שכל אחד מבני הבית מדליק נרות בעצמו, והם מוסיפים הידור נוסף, שבכל יום מוסיפים נר לכל אחד. כלומר לשיטתם, ביום הראשון מדליק כל אחד מבני הבית נר אחד, ביום השני - שני נרות וכן הלאה, עד היום השמיני, שבו כל אחד מבני הבית מדליק שמונה נרות; וכן נוהגים יוצאי אשכנז1.

לדעת השלחן ערוך, המהדרין מן המהדרין מוותרים על הידור המהדרין, שבו כל אחד מקיים את המצווה בעצמו, והם מהדרים רק בכך שמוסיפים נר בכל יום. כלומר לפי שיטתם, רק בעל הבית מדליק נרות, והוא מוסיף כל יום נר - ביום הראשון הוא מדליק נר אחד, ביום השני - שני נרות וכן הלאה, עד היום השמיני שבו הוא מדליק שמונה נרות, וכל בני הבית יוצאים בהדלקתו; וכן הוא מנהג יוצאי ספרד2. הטעם למנהג זה הוא שלפי דעה זו, עיקר ההידור הוא בהדגשת התגדלות הנס מיום ליום, ולשם כך צריך שיהיה ניכר שמוסיפים נר בכל יום. כאשר כל אחד מבני הבית מדליק נרות, קשה לעמוד על מספר הנרות, ותוספת הנר שבכל יום אינה ניכרת, ואילו כאשר רק בעל הבית מדליק נרות, הוספת הנר מיום ליום ניכרת3

למנהג יוצאי ספרד, מצוות הדלקת נרות מיוחדת בכך שגם המקיימים אותה בהידור אינם מדליקים את הנרות בעצמם, אלא כל בני הבית יוצאים בהדלקת אבי המשפחה. בדרך כלל, כל אדם מקיים את מצוות החג בעצמו, ואבי המשפחה אינו אוכל מצה עבור כל בני הבית, ואינו יושב בסוכה עבורם. לעומת זאת, בחנוכה המצווה היא "נר איש וביתו" - כל המשפחה מתלכדת ויוצאת בהדלקה אחת. אפשר שהסיבה לכך היא שאחת המטרות של היוונים הייתה לפגוע בתא המשפחתי ובקדושת הבית היהודי. הם גזרו שכל בתולה שנישאת, תיבעל להגמון (שר יווני) תחילה, במטרה לטמא את הקשר המקודש בין איש לאשתו4. וכן מובא בקובץ מדרשים מתקופת הגאונים, שהיוונים גם עקרו את דלתות הבתים5. הדלת מאפשרת לתחום את המרחב הביתי ולייצר מרחב משפחתי, ועקירתה אינה מאפשרת לקיים מרחב משפחתי אינטימי, צנוע, מאחד ומלכד, ומכניסה את הרחוב לתוך הבית. כנגד זה תיקנו חז"ל שנקיים את מצוות נר חנוכה בדרך של "נר איש וביתו" - במקום שכל אחד ואחד ידליק את הנר הפרטי שלו, כל בני הבית יתלכדו ויתאחדו סביב הנר של אבי המשפחה, ידליקו יחד אור של מצווה וקדושה, ויחזקו על ידי זה את קדושת הבית6

כאשר כמה אנשים מדליקים נרות באותו בית, יש להרחיק את החנוכיות זו מזו, כדי שיהיה ניכר כמה נרות הדליק כל אחד7.

 

7 הערות

1.
רמ"א תרעא ב. שיטת הרמ"א מבוססת על דעת הרמב"ם (חנוכה ד א), אלא שלפי הרמב"ם, בעל הבית מדליק את כל הנרות, לדוגמה: במשפחה בת עשרה נפשות, בעל הבית מדליק ביום השמיני שמונים נרות; ולפי הרמ"א, כל אחד מבני הבית מדליק נרות בעצמו.
2.
שו"ע תרעא ב. שיטת השלחן ערוך מבוססת על דעת התוספות (שבת כא ב ד"ה והמהדרין), ועיין ט"ז תרעא א, שהלכה זו חריגה בכך שיוצאי אשכנז הפוסקים בדרך כלל כדעת התוספות, פוסקים בעניין זה כדעת הרמב"ם, ויוצאי ספרד הפוסקים בדרך כלל כדעת הרמב"ם, פוסקים בעניין זה כדעת התוספות. ועיין אשרי האיש פרק לט אותיות כג-כד, שיוצא ספרד המתארח אצל יוצא אשכנז, ינהג כמנהגו הרגיל ויצא בהדלקת בעל הבית, ויוצא אשכנז המתארח אצל יוצא ספרד, ינהג כמנהגו הרגיל וידליק בעצמו.
3.
תוספות שבת כא ב ד"ה והמהדרין.
4.
עיין כתובות ג ב.
5.
עיין קונטרס כל מדרשי חנוכה (תשע"ט) עמ' 43, ואוצר מדרשים (אייזנשטיין) חלק א עמ' 189.
6.
עיין שו"ת מבשן אשיב סימן מג אות ה.
7.
רמ"א תרעא ב.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ