logo-white

תוכן עניינים

הלכות חנוכה

הלכות חנוכה מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

הלכות חנוכה - תוכן עניינים:

פרק ג - עיקר התקנה בהדלקת הנרות ודין מהדרין מן המהדרין

facebook email whatsapp

מעיקר הדין, די להדליק בכל יום משמונת ימי החנוכה נר אחד לכל בני הבית: ביום הראשון נר אחד, ביום השני נר אחד וכן הלאה, עד היום השמיני. ואפילו בני הבית מרובים, מדליקים רק נר אחד מדי יום. וזהו מה שאמרו בגמרא שהתקנה מעיקרה היא "נר איש וביתו"1. המהדרין מדקדקים שכל אחד מבני הבית יקיים את המצווה בעצמו, וידליק נר אחד בכל יום. למשל, כשיש בבית חמישה אנשים, ביום הראשון כל אחד מדליק נר אחד, וכן ביום השני כל אחד מדליק נר אחד, וכן הלאה, עד היום השמיני. והמהדרין מן המהדרין אינם מסתפקים בנר אחד בכל יום, אלא מוסיפים בכל יום נר נוסף, כך שביום הראשון מדליקים נר אחד וביום השמיני שמונה נרות2. זאת כיוון שככל שעברו הימים, כך התרבה הנס, ולכן מוסיפים נר בכל יום3.

 

1.
שבת כא ב.
2.
שבת כא ב.
3.
פני יהושע שבת כא ב ד"ה פליגי.

הפוסקים נחלקו כיצד לפרש את דין המהדרין מן המהדרין. לדעת הרמ, המהדרין מן המהדרין מקיימים את הידור המהדרין, שכל אחד מבני הבית מדליק נרות בעצמו, והם מוסיפים הידור נוסף, שבכל יום מוסיפים נר לכל אחד. כלומר לשיטתם, ביום הראשון מדליק כל אחד מבני הבית נר אחד, ביום השני - שני נרות וכן הלאה, עד היום השמיני, שבו כל אחד מבני הבית מדליק שמונה נרות; וכן נוהגים יוצאי אשכנז1.

לדעת השלחן ערוך, המהדרין מן המהדרין מוותרים על הידור המהדרין, שבו כל אחד מקיים את המצווה בעצמו, והם מהדרים רק בכך שמוסיפים נר בכל יום. כלומר לפי שיטתם, רק בעל הבית מדליק נרות, והוא מוסיף כל יום נר - ביום הראשון הוא מדליק נר אחד, ביום השני - שני נרות וכן הלאה, עד היום השמיני שבו הוא מדליק שמונה נרות, וכל בני הבית יוצאים בהדלקתו; וכן הוא מנהג יוצאי ספרד2. הטעם למנהג זה הוא שלפי דעה זו, עיקר ההידור הוא בהדגשת התגדלות הנס מיום ליום, ולשם כך צריך שיהיה ניכר שמוסיפים נר בכל יום. כאשר כל אחד מבני הבית מדליק נרות, קשה לעמוד על מספר הנרות, ותוספת הנר שבכל יום אינה ניכרת, ואילו כאשר רק בעל הבית מדליק נרות, הוספת הנר מיום ליום ניכרת3

למנהג יוצאי ספרד, מצוות הדלקת נרות מיוחדת בכך שגם המקיימים אותה בהידור אינם מדליקים את הנרות בעצמם, אלא כל בני הבית יוצאים בהדלקת אבי המשפחה. בדרך כלל, כל אדם מקיים את מצוות החג בעצמו, ואבי המשפחה אינו אוכל מצה עבור כל בני הבית, ואינו יושב בסוכה עבורם. לעומת זאת, בחנוכה המצווה היא "נר איש וביתו" - כל המשפחה מתלכדת ויוצאת בהדלקה אחת. אפשר שהסיבה לכך היא שאחת המטרות של היוונים הייתה לפגוע בתא המשפחתי ובקדושת הבית היהודי. הם גזרו שכל בתולה שנישאת, תיבעל להגמון (שר יווני) תחילה, במטרה לטמא את הקשר המקודש בין איש לאשתו4. וכן מובא בקובץ מדרשים מתקופת הגאונים, שהיוונים גם עקרו את דלתות הבתים5. הדלת מאפשרת לתחום את המרחב הביתי ולייצר מרחב משפחתי, ועקירתה אינה מאפשרת לקיים מרחב משפחתי אינטימי, צנוע, מאחד ומלכד, ומכניסה את הרחוב לתוך הבית. כנגד זה תיקנו חז"ל שנקיים את מצוות נר חנוכה בדרך של "נר איש וביתו" - במקום שכל אחד ואחד ידליק את הנר הפרטי שלו, כל בני הבית יתלכדו ויתאחדו סביב הנר של אבי המשפחה, ידליקו יחד אור של מצווה וקדושה, ויחזקו על ידי זה את קדושת הבית6

כאשר כמה אנשים מדליקים נרות באותו בית, יש להרחיק את החנוכיות זו מזו, כדי שיהיה ניכר כמה נרות הדליק כל אחד7.

 

1.
רמ"א תרעא ב. שיטת הרמ"א מבוססת על דעת הרמב"ם (חנוכה ד א), אלא שלפי הרמב"ם, בעל הבית מדליק את כל הנרות, לדוגמה: במשפחה בת עשרה נפשות, בעל הבית מדליק ביום השמיני שמונים נרות; ולפי הרמ"א, כל אחד מבני הבית מדליק נרות בעצמו.
2.
שו"ע תרעא ב. שיטת השלחן ערוך מבוססת על דעת התוספות (שבת כא ב ד"ה והמהדרין), ועיין ט"ז תרעא א, שהלכה זו חריגה בכך שיוצאי אשכנז הפוסקים בדרך כלל כדעת התוספות, פוסקים בעניין זה כדעת הרמב"ם, ויוצאי ספרד הפוסקים בדרך כלל כדעת הרמב"ם, פוסקים בעניין זה כדעת התוספות. ועיין אשרי האיש פרק לט אותיות כג-כד, שיוצא ספרד המתארח אצל יוצא אשכנז, ינהג כמנהגו הרגיל ויצא בהדלקת בעל הבית, ויוצא אשכנז המתארח אצל יוצא ספרד, ינהג כמנהגו הרגיל וידליק בעצמו.
3.
תוספות שבת כא ב ד"ה והמהדרין.
4.
עיין כתובות ג ב.
5.
עיין קונטרס כל מדרשי חנוכה (תשע"ט) עמ' 43, ואוצר מדרשים (אייזנשטיין) חלק א עמ' 189.
6.
עיין שו"ת מבשן אשיב סימן מג אות ה.
7.
רמ"א תרעא ב.

אישה חייבת במצוות נר חנוכה, אף שזו מצוות עשה התלויה בזמן, כיוון שגם הנשים נושעו מגזרות היוונים. כמו כן, אחד מניסי החנוכה נעשה על ידי אישה, יהודית בתו של יוחנן כהן גדול, שהאכילה את ראש האויבים גבינה כדי שיצמא, ואחר כך השקתה אותו יין עד שהשתכר ונרדם, וכרתה את ראשו, וכשראו חייליו שגיבורם מת, ברחו1. לכן נשים שגרות לבדן בבית, תקפדנה להדליק נרות חנוכה.

 

1.
שו"ע תרעה ג, ומשנ"ב שם. ועיין פרק ב הערה 9.

גם למנהג יוצאי אשכנז, שכל אחד מבני הבית מדליק לעצמו, אישה נשואה אינה צריכה להדליק נרות בפני עצמה, שכן אשתו של אדם כגופו, והיא יוצאת בהדלקתו1. וכן בנות הבית אינן צריכות להדליק בפני עצמן, ויוצאות בהידור בהדלקת אבי הבית2. זאת כיוון שחכמים לא רצו לקבוע נורמה שבת מהדרת במצווה יותר מאימהּ3. ועוד, שחכמים לא חייבו אישה לנהוג בהידור בתקופת רווקותה, כאשר היא לא תמשיך לקיים הידור זה לאחר נישואיה, כיוון ששלמות הופעת האיש והאישה היא כאשר הם נשואים, ותקופת הרווקות היא תקופה זמנית ועראית4

למנהג יוצאי אשכנז, אף שאישה נשואה ובנותיה יוצאות בהידור בהדלקת בעל הבית, אם הן רוצות להדליק נרות בפני עצמן, הן רשאיות להדליק ולברך5.

 

1.
משנ"ב תרעא ט, ושער הציון שם י, וכן הוא מנהג העולם. ועיין נפש הרב עמ' רכו אות ד, בשם הגרי"ד סולוביצ'יק, שחולק וסובר שראוי שאישה נשואה תדליק בעצמה, ועיין מקראי קודש לרב הררי נספח ז אות טו, בשם הגר"מ פיינשטיין. ועיין שמעתתא דמשה סימן תרעא אות א, והליכות שלמה פרק יג דבר הלכה יא, ואשרי האיש פרק לט אות יד, שבעל שנמצא מחוץ לביתו, ומדליק שם נרות, ואשתו אינה נמצאת עימו, אשתו אינה יוצאת בהדלקתו, ועיין אשרי האיש שם, שאם הבעל שוכר את החדר שבו הוא ישן, הרי הוא כביתו, ואשתו יוצאת בהדלקתו, ועיין קובץ מבית לוי גיליון י עמ' כב, בשם הגר"ש ווזנר, ושלמי תודה (פלמן) חנוכה סימן יט אות ג עמ' קפג, בשם הגראי"ל שטיינמן, שחולקים וסוברים שהאישה יוצאת בהדלקת בעלה גם כאשר הבעל מדליק נרות מחוץ לביתו (אך לא כאשר הוא משתתף בהדלקת אדם אחר), וכן הכריע הגר"י אריאל שליט"א.
2.
משנ"ב תרעה ט, בשם שו"ת עולת שמואל סימן קה, משמרת שלום (קוידינוב) סימן מח אות ב, מקראי קודש לגרצ"פ פרנק חנוכה סימן יד, הליכות שלמה פרק טז דבר הלכה ד, תשובות והנהגות חלק ב סימן שמב, שו"ת דבר חברון אורח חיים סימן תרד.
3.
משמרת שלום (קוידינוב) סימן מח ס"ק ב. ועיין חתם סופר שבת כא ב ד"ה והמהדרין, שכתב טעם אחר, שמקום ההדלקה העיקרי הוא בפתח החצר, ובזמן התקנה, נשים כמעט לא יצאו מהבית, ולכן לא רצו לחייבן לצאת לרחוב להתערב בין הגברים ולהדליק נרות, שהיה בכך היעדר צניעות (עיין שו"ת באהלה של תורה חלק ה סימן נו אות ד ד"ה יתרה).
4.
שו"ת באהלה של תורה חלק ה סימן נו אות ד. ועיין הליכות שלמה פרק טז דבר הלכה סוף אות ד, שכתב כעין זה.
5.
משנ"ב תרעה ט, עיין ירושלים במועדיה עמ' רכח. ועיין מועדי ישרון עמ' 19, בשם הגר"מ פיינשטיין, וברכת רפאל (רובינשטיין) סוף סימן כט, שאישה נשואה המדליקה נרות בעצמה, תדליק את הנרות לפני בעלה, כדי שלא תצא בהדלקתו, ועיין משנ"ב תרעז טז.

למנהג יוצאי אשכנז, גם ילדים קטנים שהגיעו לחינוך (גיל שש בערך) מדליקים נרות בפני עצמם1. וילד קטן מיוצאי ספרד שרוצה מאוד להדליק נרות לעצמו, יכול להדליק בברכה, שכן כיוון שקטן חייב במצוות רק מדין חינוך, הוא יכול לנהוג כשיטה הלכתית מבוססת, אף שאביו אינו נוהג כן2. וגם כאשר הקטן אינו מדליק נרות לעצמו, אפשר לשתף אותו במצווה ולתת לו להדליק את נר השַמָש של בעל הבית3.

 

1.
רמ"א תרעה ג.
2.
אור לציון חלק ד פרק מב הערה א, תבואות שמ"ש חלק א סימן ז, מקראי קודש לרב הררי פרק ט הערה כז, בשם הגר"מ אליהו. וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, שכיוון שכאשר הקטן יגדל ויהיה בעל בית הוא ידליק ויברך, גם עכשיו הוא יכול להדליק ולברך. ועיין אור לציון שם, שקטן שהגיע לגיל חינוך, יש לחנכו שלא ידליק בעצמו ויברך, ורק אם הוא רוצה מאוד להדליק ולברך, יש לאפשר לו. ועיין תבואות שמ"ש שם, שאפילו בן גדול יכול להתכוון שלא לצאת בהדלקת אביו, ולהדליק ולברך בעצמו, ועיין חזון עובדיה עמ' קמט ועמ' קנד שחולק, ועיין אגרות הראשון לציון חלק א עמ' קנה, שגם לילד קטן אין לאפשר להדליק ולברך, מכיוון שהוא יוצא בעל כורחו בהדלקת אביו.
3.
בן איש חי שנה ראשונה פרשת וישב אות יח, כף החיים תרעא פג. ועיין בן איש חי שם, וכף החיים שם, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיף קד, שאין לתת לקטן שהגיע לגיל חינוך להדליק את נרות ההידור של בעל הבית, ועיין חזון עובדיה עמ' כא, ודבר חברון מועדים עמ' שכד, שחולקים.

ראוי שכל בני הבית יהיו נוכחים בשעת ההדלקה, כדי להרבות בפרסום הנס1, וכדי שכל בני הבית ישמעו את אבי המשפחה מברך את ברכת "שעשה ניסים", ויצאו בזה ידי חובת הסוברים שכל אדם שאינו מדליק נר בעצמו, צריך לברך ברכת "שעשה ניסים" כאשר הוא רואה את נרות החנוכה2.

 

1.
חיי אדם קנד כ, עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיף י.
2.
עיין פרק ח הערה 30. חובת הדר הלכות נר חנוכה פרק א סעיף ב, אור לציון חלק ד פרק מו הערה ז.

מכיוון שאישה חייבת בהדלקת נר חנוכה, היא יכולה להוציא את בעלה ידי חובה1, אך ראוי שהבעל יקיים את המצווה בעצמו, ולא יצא בהדלקת אשתו, כיוון ש'מצווה בו יותר מבשלוחו'2. לכן, אדם שנמצא בדרך כלל בעבודה בזמן הדלקת הנרות, ישתדל מאוד לשוב הביתה מוקדם מהרגיל, כדי להדליק את הנרות בעצמו, ולא יסמוך על הדלקת אשתו3. וכן מי שעוסק בתורה, ובדרך כלל מאחר לחזור לביתו, יזדרז לשוב לביתו כדי לקיים את מצוות נר חנוכה, ולא יצא בהדלקת אשתו4.

 

1.
שו"ע תרעה ג, ומשנ"ב שם, וביאור הלכה שם ד"ה אשה. ועיין משנ"ב תרעה ט, שלמנהג יוצאי ספרד שרק אחד מבני הבית מדליק נרות, אישה שמדליקה נרות בביתה מוציאה את כל בני הבית בהדלקתה. ועיין שלמי תודה (פלמן) חנוכה סימן יט אות ג עמ' קפג, בשם הגראי"ל שטיינמן, שבעל שאינו נמצא עם אשתו, יוצא ידי חובה בהדלקתה דווקא כאשר האישה מדליקה נרות בביתם, אבל כשהיא מתארחת בבית אחר ומדליקה שם נרות, הבעל אינו יוצא בהדלקתה, ועליו להדליק בעצמו, ועיין באהלה של תורה חלק ב סימן ק, ועיין פרק ג הערה 12.
2.
משנ"ב תרעז יב, וביאור הלכה תרעה ג ד"ה אשה.
3.
שו"ת באהלה של תורה חלק ה סוף סימן נו.
4.
הליכות שלמה פרק טז סעיף א, חזון עובדיה עמ' עה, מקראי קודש לרב הררי פרק ד הערה נא, בשם הגרי"ש אלישיב, הגר"מ אליהו, הגר"א קוטלר והגרא"י אולמן. ועיין פניני הרב עמ' קפח, ומקראי קודש שם, בשם הגר"א שפירא, וילקוט יוסף (תש"פ) עמ' רסח, בשם הגרח"פ שיינברג, שחולקים וסוברים שאברכים הלומדים תורה, ימשיכו בלימודים כרגיל, וידליקו נרות בשובם הביתה לאחר הלימוד, ובלבד שיגיעו לביתם לפני שתכלה רגל מן השוק.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ