logo-white

תוכן עניינים

הלכות חנוכה

הלכות חנוכה מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

הלכות חנוכה - תוכן עניינים:

מבואפרק א - ימי החנוכה. פרק א - ימי החנוכה

סעודות החג

facebook email whatsapp

אף שאסור להתענות בחנוכה, אין חובה לעשות סעודה בחנוכה1, ודי לאכול במשך היום אכילה קלה או לשתות מים2. ואף שבפורים יש מצווה לעשות סעודה, בחנוכה לא תיקנו חכמים לעשות כן, כיוון שדרך ההודאה על הישועה מותאמת לגזרה שממנה נושענו. בפורים הגזרה הייתה על הגוף, "להשמיד להרוג ולאבד", ולכן ההודאה על הנס היא בסעודה, המשמחת את הגוף. אך בחנוכה הגזרה הייתה על הרוח, "להשכיחם תורתך ולהעבירם מחוקי רצונך", ולכן ההודאה היא רוחנית - בהלל ובתפילת "על הניסים"3

אמנם רבים נוהגים לעשות סעודות בחנוכה לכבוד החג4, כיוון שיש פוסקים שסוברים שגם בחנוכה יש מצווה לעשות סעודה5. ואף שאין הלכה כדבריהם וסעודות אלו נחשבות סעודות רשות, נוהגים לומר בהן דברי תורה וזמירות ותשבחות, ועל ידי זה הסעודה מתעלה ונחשבת סעודת מצווה6.

יש הנוהגים לאכול בחנוכה מאכלי חלב, זכר לנס שנעשה על ידי יהודית, בתו של יוחנן כהן גדול, שהאכילה את ראש האויבים גבינה כדי שיצמא, ואחר כך השקתה אותו יין עד שהשתכר ונרדם, וכרתה את ראשו; וכשראו החיילים שגיבורם מת, ברחו7. וכן נוהגים לאכול סופגניות ולביבות מטוגנות בשמן, זכר לנס שנעשה בשמן8.

 

8 הערות

1.
שו"ע תרע ב.
2.
אשרי האיש פרק מ אות א.
3.
משנ"ב תרע ו. ועיין כף החיים תרע יא, שהביא טעמים נוספים לעניין זה.
4.
לבוש תרע ב, ב"ח תרע ד"ה ולענין.
5.
עיין ב"ח תרע ד"ה ולענין, שכן היא דעת הרמב"ם, המרדכי והמהרש"ל. ועיין מצות ראיה למרן הרב קוק זצ"ל סוף סימן תרע, שהכריע להלכה כדעה זו. ועיין רמ"א תרע ב, שטעם המרבים בסעודה הוא משום שבימים אלו הייתה חנוכת המקדש.
6.
רמ"א תרע ב, חזון עובדיה עמ' יח, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נט סעיף יא. ועיין מעשה כהן לר"מ כהן חלק א עמ' תקנט, בשם הגר"ח קנייבסקי, וענפי משה (חליוה) חנוכה עמ' י, בשם הגר"א נבנצל שליט"א, שכוונת הרמ"א לסעודות שעורכים לכבוד החג, אך ארוחה רגילה שאומרים בה שירות ותשבחות אינה נחשבת סעודת מצווה, ועיין קובץ יתד המאיר גיליון 194 עמ' 125 הערה 33, שהגר"ש דבליצקי חולק על זה, והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שאם מוסיפים לארוחה רגילה מנה מיוחדת ולא שגרתית לכבוד החג, ואומרים בסעודה זו שירות ותשבחות, הסעודה נחשבת סעודת מצווה.
7.
רמ"א תרע ב, ומשנ"ב שם, חזון עובדיה עמ' יח, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נט סעיף ט.
8.
עיין חזון עובדיה עמ' יח-יט, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נט סעיף ח.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ