logo-white

תוכן עניינים

הלכות בין המצרים

הלכות בין המצרים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות בין המצרים - תוכן עניינים:

פרק כו - תענית תשעה באב שחלה ביום ראשון. פרק כו - תענית תשעה באב שחלה ביום ראשון

ברכת הנר

facebook email whatsapp

אף שאין מבדילים על הכוס במוצאי שבת, מברכים בו את ברכת הנר ("בורא מאורי האש"), כיוון שמעיקר הדין, ברכה זו יכולה להיאמר בפני עצמה, ואין חובה לאומרה על כוס יין כחלק מסדר ההבדלה1.

נוהגים לברך ברכה זו בבית הכנסת לפני קריאת מגילת איכה, כדי להסמיך את כיבוי נר ההבדלה לקריאת המגילה, שנאמר בה "בְּמַחֲשַׁכִּים הוֹשִׁיבַנִי כְּמֵתֵי עוֹלָם"2. וטעם נוסף לכך הוא שהגויים החריבו את בית המקדש על ידי שריפתו באש, לכן מברכים על הנר לפני קריאת המגילה, כדי שלא להזכיר ברכה על אש אחר שמבכים את שריפת המקדש3. נשים שאינן הולכות לבית הכנסת, תברכנה את ברכת הנר בביתן לאחר צאת השבת4.

4 הערות

1.
שו"ע תקנו א, ומשנ"ב שם. ועיין משנ"ב שם, שבדיעבד אפשר לברך את ברכת הנר כל הלילה.
2.
משנ"ב תקנו א, ופסקי תשובות תקנו הערה 1. ועיין מחשבת עם עמ' שעג הערה 9, שביאר דברי המשנ"ב בדרך אחרת, שלאחר שאומרים "במחשכים הושיבני" לא ראוי להדליק נר של מצווה ולברך עליו. ועיין משנ"ב רצז יג, והליכות שלמה טו דבר הלכה כא, וחזון עובדיה עמ' שלט, שעדיף שאחד המתפללים יברך ויוציא את כל הציבור בברכתו, משום שנאמר "ברוב עם הדרת מלך".
3.
הלכות ומנהגי בין המצרים (קארפ) פרק ח הערה 12.
4.
חזון עובדיה עמ' שמג, עיין שו"ת שבט הלוי חלק ז סימן עז אות ב. ועיין ביאור הלכה רצו ח ד"ה לא, שנשים אינן חייבות בברכת בורא מאורי האש, ועיין חזון עובדיה שם, שרבים חולקים על זה וכן מבואר בכמה ראשונים, ועיין ציץ אליעזר חלק חלק יד סימן מג, ואגרות משה חושן משפט חלק ב סימן מז אות ב, וקצות השלחן סימן צו ס"ק יב, ומשנ"ב מהדורת דרשו רצו הערה 34, בשם הגר"ח קנייבסקי, שגם אם הן פטורות, הן רשאיות לחייב את עצמן ולברך. ועיין הליכות שלמה פרק טו סעיף יד. 

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ