logo-white

תוכן עניינים

הלכות בין המצרים

הלכות בין המצרים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות בין המצרים - תוכן עניינים:

פרק כג - סדרי התפילות בתשעה באב. פרק כג - סדרי התפילות בתשעה באב

קריאת מגילת איכה

facebook email whatsapp

בליל תשעה באב קוראים את מגילת איכה, שנכתבה על ידי ירמיהו הנביא סמוך לחורבן, ובה דברי צער וקינות על חורבן המקדש וירושלים1. יש מיוצאי אשכנז הנוהגים לקרוא את מגילת איכה מתוך מגילה כשרה הכתובה על קלף, ולברך לפני קריאתה "אשר קדשנו במצוותיו וציוונו על מקרא מגילה"2. ומנהג יוצאי ספרד וחלק מיוצאי אשכנז שלא לברך לפני קריאת מגילת איכה3, כיוון שלדידם, אין מצווה לקרוא את מגילת איכה, ואמירתה היא חלק מסדר הקינות4. וכל אחד יעשה כמנהגו5

5 הערות

1.
עיין רמ"א תקנט א. ועיין שם, ולבוש תקנט א, שכאשר בעל הקורא מגיע לפרק המתחיל במילה איכה, עליו להגביה את קולו יותר מהפרק הקודם, כדרך הבוכים המגביהים קולם ככל שמרבים בבכייה. ועיין משנ"ב תקנט ב, שיש להפסיק מעט בין פסוק לפסוק, ולפני פרק שמתחיל במילה איכה, יש להפסיק מעט יותר, ואת הפסוק האחרון שבכל פרק המתחיל במילה איכה (פרקים א, ב, ד), יש לקרוא בקול רם. ועיין משנ"ב תקנט טו, והלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 217, שנוהגים לקרוא את מגילת איכה בלחש ביחד עם בעל הקורא, ועיין אשי ישראל (פויפר) פרק מד הערה קי, בשם הגרי"י נויבירט, שכאשר בעל הקורא קורא את המגילה מתוך הקלף, אין צריך לקרוא את המגילה בלחש יחד עם בעל הקורא.
2.
חיי אדם כלל קלה סעיף כג, לוח ארץ ישראל (טוקצינסקי), ועיין שם שהמנהג לברך לפני קריאת המגילה הוא רק כאשר קוראים את המגילה בציבור. ועיין משנ"ב תקנט ב. 
3.
פרי מגדים אשל אברהם תחילת סימן תקנט, חזון עובדיה עמ' שנה.
4.
שו"ת רדב"ז חלק ו סימן ב אלפים צא.
5.
כף החיים תקנט ה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ