logo-white

תוכן עניינים

הלכות בין המצרים

הלכות בין המצרים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות בין המצרים - תוכן עניינים:

פרק כג - סדרי התפילות בתשעה באב. פרק כג - סדרי התפילות בתשעה באב

"עננו"

facebook email whatsapp

כבכל תענית, גם בתשעה באב מוסיפים בתפילת עמידה בקשה מעניין היום, ואומרים "עננו ה' עננו ביום צום תעניתנו וכו'", בברכת "שומע תפילה"1. זאת משום שברכת "שומע תפילה" היא ברכה כללית, שאפשר להוסיף בה תפילות שונות, וכן סיומה של ברכה זו - "ברוך את ה' שומע תפילה", מתאים לתפילת "עננו", שמבקשים בה שתפילותינו תתקבלנה2.

 

יוצאי ספרד אומרים "עננו" בכל תפילות היום, בערבית, בשחרית ובמנחה; ויוצאי אשכנז אומרים "עננו" רק בתפילת מנחה, מחשש שבמשך היום יצטרך האדם לאכול, ויתברר למפרע שמה שאמר בתפילת ערבית ובתפילת שחרית "ביום צום תעניתנו", לא היה נכון. בתפילת מנחה אין חוששים לזה, כיוון שאפילו אם יזדקק לאכול אחרי תפילת מנחה, הרי התענה עד חצות, ותענית עד חצות יכולה להיקרא צום3.

 

אמנם גם למנהג יוצאי אשכנז, שליח הציבור אומר "עננו" בחזרת הש"ץ כבר בתפילת שחרית. זאת כיוון שאף אם הוא יזדקק לאכול, תפילתו היא תפילת הציבור, ואין חוששים שכל הציבור יזדקק לאכול במשך התענית4. בדבר נוסף דינו של שליח הציבור שונה מדין היחיד: בכך שהוא אומר את תפילת "עננו" בחזרת הש"ץ כברכה בפני עצמה, אחרי ברכת "גואל ישראל", שלא כמו יחיד, שאומר "עננו" בברכת "שומע תפילה"5. הטעם לכך הוא שחכמים לא רצו להוסיף ברכה בתפילת היחיד, ולשנות את מספר הברכות שתיקנו אנשי כנסת הגדולה, שכן היו לאנשי כנסת הגדולה בזה כוונות עליונות. רק בתפילת הציבור, שאיננה התפילה הבסיסית, הוסיפו חכמים עוד ברכה וחרגו ממספר הברכות שתיקנו אנשי כנסת הגדולה. תפילת הציבור היא גם תפילה חשובה יותר, ולכן ראוי להוסיף בה ברכה6. הטעם לכך שהסמיכו את תפילת "עננו" לברכת "גואל ישראל" בתפילת הציבור הוא שבספר תהלים, הפסוק "ה' צורי וגואלי" סמוך לפסוק "יענך ה' ביום צרה", ובתפילת "עננו" אנו מתפללים להיוושע מהצרות שאנו מצויים בהן7.

7 הערות

1.
שו"ע תקנז א, ומשנ"ב שם. ועיין שו"ע שם וסימן תקסה ב, ומשנ"ב תקסה ז, ושער הציון שם ה, שאם שכח לומר "עננו", ואמר כבר את שם ה' שבסוף ברכת "שומע תפילה", אינו חוזר לומר "עננו", אלא יאמר "עננו" בסוף התפילה, לפני הפסוק "יהיו לרצון אמרי פי".
2.
שו"ע תקסה א, ורש"י תענית יג ב ד"ה בשומע.
3.
עיין שו"ע תקסה א-ג, ומשנ"ב שם וסימן תקנז ס"ק ג, וכף החיים שם יז, וחזון עובדיה עמ' שפא.
4.
שו"ע תקסה ג, ומשנ"ב שם.
5.
שו"ע תקסו א, עיין משנ"ב תקנז ג. ועיין שו"ע קיט ד, ומשנ"ב שם, ששליח ציבור ששכח לומר "עננו", אם נזכר לפני שאמר את שם ה' שבסוף ברכת "רפאנו", יחזור ויאמר "עננו", ויאמר שוב את ברכת "רפאנו", ואם כבר אמר את שם ה' שבסוף ברכת "רפאנו", לא יחזור, ויאמר "עננו" בברכת "שומע תפילה", ויחתום "ברוך אתה ה' שומע תפילה" כפי הנוסח הרגיל.
6.
עיין תענית יג ב, ותוס' ברכות כא ב ד"ה עד.
7.
משנ"ב תקסו א.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ