logo-white

תוכן עניינים

הלכות בין המצרים

הלכות בין המצרים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות בין המצרים - תוכן עניינים:

פרק כג - סדרי התפילות בתשעה באב

facebook email whatsapp

בתשעה באב מתפללים בנחת ובדרך בכי, כאבלים1. אין מדליקים את כל התאורה בבית הכנסת, אלא רק כפי הנצרך לאמירת הקינות ומגילת איכה. זאת כדי להראות שבלא בית המקדש, שהוא אורו של עולם, אנו שרויים בחושך, כמו שנאמר במגילת איכה: "בְּמַחֲשַׁכִּים הוֹשִׁיבַנִי כְּמֵתֵי עוֹלָם"2.

1.
רמ"א תקנט א.
2.
איכה ג ו. עיין שו"ע תקנט ג, ומשנ"ב שם. ועיין חזון עובדיה עמ' שנה, שדי למעט בתאורה מעט ממה שרגילים בכל לילה. ועיין מנהגים דק"ק וורמיישא סימן קכב, שממעטים באורה לפני תפילת ערבית, ועיין לוח ארץ ישראל (טוקצינסקי) שמשמע שממעטים באורה אחרי תפילת ערבית, לפני קריאת מגילת איכה. ועיין הליכות שלמה פרק טו הערה 21, שגם בבית ראוי למעט בתאורה. ועיין לוח ההלכות והמנהגים (זלזניק) דיני שחרית של תשעה באב, שגם בשחרית ממעטים בתאורה בבית הכנסת.

לפני תפילת ערבית, מסירים את הפרוכת מארון הקודש, וזאת על פי הפסוק באיכה: "עָשָׂה ה' אֲשֶׁר זָמָם בִּצַּע אֶמְרָתוֹ" (קרע שפת בגדו)1. על פסוק זה דרשו חכמים שהקב"ה אמר למלאכי השרת שהוא כביכול קורע את בגדיו לאות צער ואבל על החורבן, ומכאן שחורבן המקדש גרם צער לא רק לעם ישראל, אלא גם לקב"ה. הפרוכת מסמלת את בגדיו של הקב"ה, והסרתה מסמלת את קריעתם לאות אבל וצער.

1.
איכה ב יז. רמ"א תקנט ב, ומשנ"ב שם.  

בליל תשעה באב קוראים את מגילת איכה, שנכתבה על ידי ירמיהו הנביא סמוך לחורבן, ובה דברי צער וקינות על חורבן המקדש וירושלים1. יש מיוצאי אשכנז הנוהגים לקרוא את מגילת איכה מתוך מגילה כשרה הכתובה על קלף, ולברך לפני קריאתה "אשר קדשנו במצוותיו וציוונו על מקרא מגילה"2. ומנהג יוצאי ספרד וחלק מיוצאי אשכנז שלא לברך לפני קריאת מגילת איכה3, כיוון שלדידם, אין מצווה לקרוא את מגילת איכה, ואמירתה היא חלק מסדר הקינות4. וכל אחד יעשה כמנהגו5

1.
עיין רמ"א תקנט א. ועיין שם, ולבוש תקנט א, שכאשר בעל הקורא מגיע לפרק המתחיל במילה איכה, עליו להגביה את קולו יותר מהפרק הקודם, כדרך הבוכים המגביהים קולם ככל שמרבים בבכייה. ועיין משנ"ב תקנט ב, שיש להפסיק מעט בין פסוק לפסוק, ולפני פרק שמתחיל במילה איכה, יש להפסיק מעט יותר, ואת הפסוק האחרון שבכל פרק המתחיל במילה איכה (פרקים א, ב, ד), יש לקרוא בקול רם. ועיין משנ"ב תקנט טו, והלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 217, שנוהגים לקרוא את מגילת איכה בלחש ביחד עם בעל הקורא, ועיין אשי ישראל (פויפר) פרק מד הערה קי, בשם הגרי"י נויבירט, שכאשר בעל הקורא קורא את המגילה מתוך הקלף, אין צריך לקרוא את המגילה בלחש יחד עם בעל הקורא.
2.
חיי אדם כלל קלה סעיף כג, לוח ארץ ישראל (טוקצינסקי), ועיין שם שהמנהג לברך לפני קריאת המגילה הוא רק כאשר קוראים את המגילה בציבור. ועיין משנ"ב תקנט ב. 
3.
פרי מגדים אשל אברהם תחילת סימן תקנט, חזון עובדיה עמ' שנה.
4.
שו"ת רדב"ז חלק ו סימן ב אלפים צא.
5.
כף החיים תקנט ה.

מנהג יוצאי ספרד להכריז את מניין שנות החורבן לאחר קריאת מגילת איכה, כדי להרבות צער ועוגמת הנפש. וכך עושים: מכבים את האורות בבית הכנסת ומשאירים נר קטן על יד שליח הציבור, ושליח הציבור אומר: "אחינו בית ישראל, שִמעו כי בעוונותינו אנחנו מונים לחורבן בית מקדשנו, לשריפת היכלנו ולגלות שכינת עוזנו ולנפילת עטרת ראשנו, היום כך וכך לחורבן. אוי לנו על חורבן בית המקדש, אוי לנו על שריפת התורה, אוי לנו על הריגת הצדיקים, אוי לנו על צערו של המשיח"1.

1.
עיין כף החיים תקנט יא, עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 217: מנהג ירושלים וצפת, חזון עובדיה עמ' שנו. ועיין שם, שכדי לדעת את מספר שנות החורבן, יש לחשב את מניין השנים שאנו מונים לבריאת העולם ללא שנות האלפים, להוסיף למספר זה 172 ('עקב' בגימטרייה), ולאחר מכן להוסיף עוד אלף שנים. למשל, שנת תשפ"ב היא שנת 782 לבריאת העולם (ללא שנות האלפים), למספר זה מוסיפים 172, ומקבלים 954, ולכך יש להוסיף עוד אלף שנים. סך הכול 1954 שנים לחורבן בית המקדש.

מנהג יוצאי אשכנז שלא להתעטף בטלית ושלא להניח תפילין בתפילת שחרית. אין מתעטפים בטלית, על פי הפסוק באיכה: "עָשָׂה ה' אֲשֶׁר זָמָם בִּצַּע אֶמְרָתוֹ" (קרע שפת בגדו)1, שעליו דרשו חכמים שהקב"ה אמר למלאכי השרת שהוא כביכול קורע את בגדיו לאות צער ואבל על החורבן. הטלית מסמלת את בגדיו של הקב"ה, ואי ההתעטפות בה מסמלת את קריעת הבגדים לאות אבל וצער2. ואין מניחים תפילין, כשם שאבל אינו מניח תפילין ביום הראשון לאבלותו. זאת כיוון שהתפילין הן פאר, ולא ראוי לאבל להתפאר בלבישתן, וקל וחומר שלא ראוי להתפאר בלבישת התפילין בתשעה באב, שהוא יום אבל לכל ישראל3. בתפילת מנחה, מתעטפים בטלית ומניחים תפילין4, כיוון שבשעת המנחה בית המקדש נשרף, וחובם של ישראל נפרע בכך שהקב"ה שפך חמתו על העצים והאבנים, ולא שפך חמתו על עם ישראל. וטעם נוסף הוא שלאחר חצות היום תוקף האבלות נחלש מעט, ומשעה זו נותנים ביטוי מועט לנחמה, להראות שאנו בטוחים בגאולה5

 

בקרב יוצאי ספרד, נחלקו המנהגים. יש הנוהגים כמנהג יוצאי אשכנז, שלא להתעטף בטלית ושלא להניח תפילין בתפילת שחרית, אך לפני התפילה הם מתעטפים בטלית ומניחים תפילין בבית בצנעה, קוראים קריאת שמע, ולאחר מכן חולצים את התפילין ופושטים את הטלית, והולכים להתפלל בבית הכנסת6. ויש הנוהגים על פי האר"י ז"ל, להתפלל בטלית ותפילין כבכל יום7, ולפני הקינות חולצים את התפילין ופושטים את הטלית8.

 

אדם הנוהג להניח תפילין בתפילת שחרית, והוא מתפלל בבית כנסת שנוהגים בו שלא להניח תפילין, לא ישנה ממנהג מתפללי בית הכנסת, ולא יניח תפילין. וכן אדם הנוהג שלא להניח תפילין, והוא מתפלל בבית כנסת שנוהגים בו להניח תפילין, לא ישנה ממנהג מתפללי בית הכנסת, ויניח תפילין כמותם9.

1.
איכה ב יז.
2.
עיין שו"ע תקנה א, ומשנ"ב שם, וערוך השלחן תקנה ב. ועיין שו"ע תקנה א, שלובשים טלית קטן מהבוקר, כדי שלא להתבטל לגמרי ממצוות ציצית, אך אין מברכים על לבישתו, ועיין שו"ת ארחותיך למדני חלק ו סימן צה, שביאר מדוע אין מברכים.
3.
ערוך השלחן תקנה ב. ועיין משנ"ב תקנה א, שכתב טעם נוסף, שנאמר במגילה איכה (פרק ב פסוק א): "הִשְׁלִיךְ מִשָּׁמַיִם אֶרֶץ תִּפְאֶרֶת יִשְׂרָאֵל", והתפילין הן הפאר של עם ישראל. 
4.
שו"ע תקנה א, ערוך השלחן תקנה ב. 
5.
עיין משנ"ב תקנה ג.
6.
בן איש חי שנה ראשונה פרשת דברים אות כה, עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 218: המנהג הרגיל, שו"ת שמ"ש ומגן חלק ג סימן ז, קיצור שלחן ערוך (טולידאנו) סימן תקג סעיף א.
7.
עיין כף החיים תקנה ד: מנהג בית אל; עיין חזון עובדיה עמ' שסו, עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 219: מנהג חסידי בית אל ובתי כנסיות רבים; אור לציון חלק ג פרק כט שאלה כב: כל מקום רשאי להמשיך במנהגו, וראוי להניחם בשחרית. ועיין ילקוט יוסף עמ' תנו, שהאריך בזה.
8.
עיין כנסת הגדולה סימן לא הגהות טור אות ד, עיין אור לציון חלק ג פרק כט שאלה כב, שו"ת מאמר מרדכי כרך ב אורח חיים סימן מז. ועיין ילקוט יוסף עמ' תקכז, בשם הגר"ע יוסף, שהאומרים כמה קינות בעת פתיחת ההיכל, אינם צריכים לחלוץ את התפילין קודם לכן, ועיין אור לציון חלק ג פרק כט שאלה כב, ושו"ת מאמר מרדכי שם, שחולקים.
9.
אור לציון חלק ג פרק כט שאלה כב.

ברכת "שעשה לי כל צרכי" תוקנה להודאה על נעילת הנעליים, שכן בעזרת הנעליים אדם יכול להסתובב בחוץ ולדאוג לכל צרכיו1. כיוון שבתשעה באב אסור לנעול נעלי עור, יש סוברים שאין לברך את ברכת "שעשה לי כל צרכי" בתשעה באב2. ויש סוברים שיש לברך ברכה זו בתשעה באב, כיוון שאדם יכול לנעול נעליים שאין בהם עור3, וכן דעת המשנה ברורה4.

1.
אבודרהם סדר ברכות השחר ד"ה כששומע.
2.
עיין מעשה רב אות ט, בן איש חי שנה ראשונה פרשת דברים אות כג, על פי האר"י ז"ל, כף החיים מו יז, הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 213. ועיין מעשה רב אות ט, שניתן לנעול נעלי עור במוצאי תשעה באב ולברך אז את ברכת "שעשה לי כל צרכי", ועיין כף החיים סימן עא ד, שחולק וסובר שלא ניתן לברך את ברכות השחר בלילה, וכן דעת הגר"מ אליהו (הלכות חגים עמ' 213), ועיין משנ"ב נב י, שאין לברך ברכות השחר אחר חצות היום, אך הנוהג לברכן אחר חצות, אין מוחים בידו.
3.
לבוש תקנד יז, פרי מגדים תקנד משבצות זהב יא. חזון עובדיה עמ' שסא.
4.
משנ"ב תקנד לא, ועיין שער הציון שם לט, שכן נוהגים.

כבכל תענית, גם בתשעה באב מוסיפים בתפילת עמידה בקשה מעניין היום, ואומרים "עננו ה' עננו ביום צום תעניתנו וכו'", בברכת "שומע תפילה"1. זאת משום שברכת "שומע תפילה" היא ברכה כללית, שאפשר להוסיף בה תפילות שונות, וכן סיומה של ברכה זו - "ברוך את ה' שומע תפילה", מתאים לתפילת "עננו", שמבקשים בה שתפילותינו תתקבלנה2.

 

יוצאי ספרד אומרים "עננו" בכל תפילות היום, בערבית, בשחרית ובמנחה; ויוצאי אשכנז אומרים "עננו" רק בתפילת מנחה, מחשש שבמשך היום יצטרך האדם לאכול, ויתברר למפרע שמה שאמר בתפילת ערבית ובתפילת שחרית "ביום צום תעניתנו", לא היה נכון. בתפילת מנחה אין חוששים לזה, כיוון שאפילו אם יזדקק לאכול אחרי תפילת מנחה, הרי התענה עד חצות, ותענית עד חצות יכולה להיקרא צום3.

 

אמנם גם למנהג יוצאי אשכנז, שליח הציבור אומר "עננו" בחזרת הש"ץ כבר בתפילת שחרית. זאת כיוון שאף אם הוא יזדקק לאכול, תפילתו היא תפילת הציבור, ואין חוששים שכל הציבור יזדקק לאכול במשך התענית4. בדבר נוסף דינו של שליח הציבור שונה מדין היחיד: בכך שהוא אומר את תפילת "עננו" בחזרת הש"ץ כברכה בפני עצמה, אחרי ברכת "גואל ישראל", שלא כמו יחיד, שאומר "עננו" בברכת "שומע תפילה"5. הטעם לכך הוא שחכמים לא רצו להוסיף ברכה בתפילת היחיד, ולשנות את מספר הברכות שתיקנו אנשי כנסת הגדולה, שכן היו לאנשי כנסת הגדולה בזה כוונות עליונות. רק בתפילת הציבור, שאיננה התפילה הבסיסית, הוסיפו חכמים עוד ברכה וחרגו ממספר הברכות שתיקנו אנשי כנסת הגדולה. תפילת הציבור היא גם תפילה חשובה יותר, ולכן ראוי להוסיף בה ברכה6. הטעם לכך שהסמיכו את תפילת "עננו" לברכת "גואל ישראל" בתפילת הציבור הוא שבספר תהלים, הפסוק "ה' צורי וגואלי" סמוך לפסוק "יענך ה' ביום צרה", ובתפילת "עננו" אנו מתפללים להיוושע מהצרות שאנו מצויים בהן7.

1.
שו"ע תקנז א, ומשנ"ב שם. ועיין שו"ע שם וסימן תקסה ב, ומשנ"ב תקסה ז, ושער הציון שם ה, שאם שכח לומר "עננו", ואמר כבר את שם ה' שבסוף ברכת "שומע תפילה", אינו חוזר לומר "עננו", אלא יאמר "עננו" בסוף התפילה, לפני הפסוק "יהיו לרצון אמרי פי".
2.
שו"ע תקסה א, ורש"י תענית יג ב ד"ה בשומע.
3.
עיין שו"ע תקסה א-ג, ומשנ"ב שם וסימן תקנז ס"ק ג, וכף החיים שם יז, וחזון עובדיה עמ' שפא.
4.
שו"ע תקסה ג, ומשנ"ב שם.
5.
שו"ע תקסו א, עיין משנ"ב תקנז ג. ועיין שו"ע קיט ד, ומשנ"ב שם, ששליח ציבור ששכח לומר "עננו", אם נזכר לפני שאמר את שם ה' שבסוף ברכת "רפאנו", יחזור ויאמר "עננו", ויאמר שוב את ברכת "רפאנו", ואם כבר אמר את שם ה' שבסוף ברכת "רפאנו", לא יחזור, ויאמר "עננו" בברכת "שומע תפילה", ויחתום "ברוך אתה ה' שומע תפילה" כפי הנוסח הרגיל.
6.
עיין תענית יג ב, ותוס' ברכות כא ב ד"ה עד.
7.
משנ"ב תקסו א.

מנהג יוצאי אשכנז וחלק מיוצאי ספרד שלא לומר ברכת כהנים בתפילת שחרית1, כיוון שאסור לשאול לשלום בתשעה באב, ולמנהגם, ברכת "וישם לך שלום" הנאמרת בברכת כהנים נחשבת כשאלת שלום2. ורבים מיוצאי ספרד נוהגים לומר ברכת כהנים בתפילת שחרית, כיוון שברכת "וישם לך שלום" היא תפילה, ולמנהגם, תפילה אינה נחשבת כשאלת שלום. ראיה לדבר היא שאין נמנעים בתשעה באב מאמירת ברכת "שים שלום" בתפילת עמידה3.

 

גם הנמנעים מאמירת ברכת כהנים בתפילת שחרית, אומרים ברכת כהנים בתפילת מנחה הסמוכה לשקיעת החמה, כפי שנוהגים בכל תענית ציבור4, כדי שלא לבטל לגמרי את מצוות ברכת כהנים ביום זה.

1.
עיר הקודש והמקדש חלק ג פרק כה עמ' שמב, לוח ארץ ישראל (טוקצינסקי), ועיין שם, ששליח הציבור אינו אומר "אלוקינו ואלוקי אבותינו וכו'", קיצור שלחן ערוך (טולידאנו) סימן תקה סעיף ט.
2.
דגול מרבבה על שו"ע תקנט ד. ועיין שיירי כנסת הגדולה תקנט הגהות הטור אות יא, שכתב טעמים נוספים.
3.
עיין כף החיים סימן קכח ס"ק רסב וסימן תקנט ס"ק ל, עיין חזון עובדיה עמ' שעד, עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 218.
4.
קיצור שלחן ערוך (טולידאנו) סימן תקה סעיף ט, לוח ארץ ישראל (טוקצינסקי), עיין כף החיים תקנט ל.

אין אומרים וידוי ותחנון בתשעה באב, לא בתפילת שחרית ולא בתפילת מנחה, וכן אין אומרים את הפרק "למנצח וכו' יענך ה' ביום צרה", שקודם "ובא לציון". זאת כיוון שתשעה באב נקרא 'מועד', כפי שנאמר במגילת איכה: "קָרָא עָלַי מוֹעֵד לִשְׁבֹּר בַּחוּרָי"1, ואין אומרים תחנון ו"למנצח" במועדים2.

 

הלכה זו מפליאה. תשעה באב הוא היום שמצטערים בו יותר מכל יום אחר בשנה, ולכאורה אין יום מתאים ממנו לומר בו תחנון. אמנם תשעה באב נקרא 'מועד', אך אין הוא מועד של שמחה אלא מועד של פורענות, כפי שנאמר בפסוק: "קָרָא עָלַי מוֹעֵד לִשְׁבֹּר בַּחוּרָי", ומדוע אין אומרים בו תחנון?

 

התשובה לשאלה זו היא שאכן, תשעה באב הוא זמן של פורענות, אך ירמיהו הנביא קרא לו 'מועד', כדי לרמז על הישועה הטמונה בעומקה של פורענות זו. כיצד? זאת נוכל ללמוד על פי הנאמר בגמרא, שבזמן החורבן כאשר הגויים נכנסו להיכל, הם ראו את הכרובים שבקודש הקודשים חבוקים זה בזה3. ונשאלת השאלה: הרי מסופר בגמרא שכאשר עם ישראל לא עשה את רצון ה', היו הכרובים נפרדים זה מזה4, ואין לך זמן שעם ישראל לא עשה בו את רצון ה', כמו הזמן שבו נחרב המקדש מחמת עוונותיהם; ואם כן מדוע היו הכרובים חבוקים זה בזה בזמן החורבן?

 

התשובה לכך היא שגם בשעה הקשה שבה עם ישראל התדרדר וחטא בחטאים גדולים וחמורים, עד שהיה ראוי לעונש כה חמור, לא הסיר הקב"ה את אהבתו מעם ישראל. אדרבה, החורבן התרחש דווקא מתוך האהבה העזה של ה' לעם ישראל, ואמון במעלתו וביכולתו להתגבר על כל הנפילות והמשברים; ולא חלילה מתוך שנאה וייאוש ממעלתו. תכלית החורבן והגלות הייתה להוביל את עם ישראל לתהליך של תיקון, שבסופו הם יהיו ראויים לבניין בית המקדש השלישי. הדבר דומה לתרופה המחלישה מאוד את הגוף, אך מסייעת לו להתגבר על מחלה מסוכנת. לכן בזמן החורבן, היו הכרובים חבוקים זה בזה, כי בשעה זו התעוררה האהבה הגדולה של ה' לעם ישראל, והוא החל לתקנם מעוונותיהם5. זו גם כוונת מאמר חז"ל שבתשעה באב נולד המשיח - בתשעה באב נפתח תהליך התיקון, שעל ידו עם ישראל יטוהר ויתעלה לגלות את מעלתו הפנימית בשלמות. אם כן, נמצא שבעומק הפורענות טמונה ישועה, וחורבן בית המקדש השני הוא הצעד הראשון לקראת בנייתו של בית המקדש השלישי. לכן כאשר ירמיהו תיאר את החורבן, הוא השתמש במילה "מועד", כדי לרמוז שאמנם בצד החיצוני, החורבן הוא פורענות, אך בעומקו הוא התחלת התיקון השלם. לכן תשעה באב הוא יום מועד, ובשל כך הוא גם ייהפך לששון ולשמחה6, וכדי לבטא זאת, אין אומרים בתשעה באב תחנון.

1.
איכה א טו.
2.
שו"ע תקנט ד, ומשנ"ב שם, וספר הרוקח הלכות תשעה באב סימן שיב. ועיין רמ"א שם, שאין אומרים גם את חלק התפילה שפותח במילים "אל ארך אפים", שנוהגים לומר לפני פתיחת הארון.
3.
יומא נד ב.
4.
בבא בתרא צט א.
5.
מעייני הישועה לגרי"מ חרל"פ חלק ב פרק טז אות ב.
6.
עיין אלה הם מועדי חלק ד סימן עז.

לאחר קריאת התורה, קוראים במנגינת איכה את הפטרת "אָסֹף אֲסִיפֵם"1 שיש בה דברי תוכחה ופורענות2. קריאת ההפטרה בתפילת שחרית בתשעה באב היא בשונה מכל תעניות הציבור, שבהן אין קוראים הפטרה בשחרית. הטעם לכך הוא שבתשעה באב נהגו שלא לעשות מלאכה, לכן אין בקריאת ההפטרה טרחה, אך בשאר התעניות עושים מלאכה, ולכן חכמים לא רצו להאריך את התפילה ולעכב את המתפללים בקריאת הפטרה3

 
1.
ירמיה ח יג.
2.
רמ"א תקנט ד. עיין קיצור שלחן ערוך (טולידאנו) סימן תקה סעיף ט, שמנהג מרוקו שלא להגביה את ספר התורה בתשעה באב, ועיין חזון עובדיה עמ' שפח, שהסתייג ממנהג זה.
3.
עיין רש"י מגילה כא א ד"ה ואין, וספר מטעמים (ליפיץ) עמ' 23. 

נכון להאריך באמירת הקינות עד סמוך לחצות, כדי שלא יבואו לעשות מלאכה לפני חצות1. בזמן אמירת הקינות, אין לדבר דברים שלא מעניין הקינות, ואין לצאת מבית הכנסת שלא לצורך, כדי שלא להסיח את הדעת בשעה שהציבור עוסק באבלות בית מקדשנו2.

1.
רמ"א תקנט ג, ומשנ"ב שם.
2.
שו"ע תקנט ה.

יש הנוהגים שלא לומר בסוף תפילת שחרית 'שיר של יום'1, כיוון שמזמור זה היה נאמר על ידי הלויים בבית המקדש בשיר ובזמר, ואחת המטרות שלשמה אומרים אותו היא כדי לעורר את האדם לעבוד את ה' בשמחה, ואין לעורר את הלב לשמחה בתשעה באב2. וכן יש הנוהגים שלא לומר 'פיטום הקטורת'3, כיוון שבתשעה באב פסקה עבודת הקטורת4. בתפילת מנחה משלימים את אמירת חלקים אלו של התפילה5, כיוון שתוקף האבלות נחלש מעט לאחר חצות היום. ויש הנוהגים לומר 'שיר של יום' ו'פיטום הקטורת' בתפילת שחרית כבכל יום6, וכל אחד יעשה כמנהגו.

1.
עיין מעשה רב אות ר, אשל אברהם (בוטשאטש) תקנט ד.
2.
אשל אברהם שם.
3.
רמ"א תקנט ד, ועיין משנ"ב שם כ, שאמירת 'פיטום הקטורת' אינה חלק מסדר התפילה, כיוון שאין כולם רגילים לאומרו, ועיין לבוש תקנט ו, שגם במקום שכולם רגילים לאומרו, אין אומרים אותו, כיוון שבתשעה באב פסקה עבודת הקטורת.
4.
לבוש שם. ועיין אשל אברהם (בוטשאטש) תקנד ד, שכתב טעם אחר, שמטרת אמירת הקטורת להראות את שמחתנו בעבודת ה', כמו שנאמר (משלי כז ט): "שֶׁמֶן וּקְטֹרֶת יְשַׂמַּח לב", ובתשעה באב אין מראים סימני שמחה.
5.
עיין לוח ארץ ישראל (טוקצינסקי).
6.
עיין כף החיים תקנט מח, חזון עובדיה עמ' שצא.

טוב לקרוא את מגילת איכה שוב ביום, כיוון שיש סוברים שזמן קריאת מגילת איכה הוא ביום. ואף שאנו פוסקים כדעת הסוברים שזמן קריאתה מגילת איכה הוא בלילה, ראוי להחמיר ולקוראהּ שוב ביום, כדי לצאת ידי כולם1. ויש הנוהגים לקוראהּ בציבור לאחר התפילה2.

1.
של"ה תענית נר מצוה אות א, ומשנ"ב תקנט ב.
2.
ערוך השלחן תקנט ב, לוח ארץ ישראל (טוקצינסקי).

מחזירים את הפרוכת למקומה לקראת תפילת מנחה. הטעם לכך הוא שדווקא האבלות על החורבן מבטיחה את הופעת הגאולה, ולכן עושים מעשה המבטא ביטחון זה. אבלות על אובדן שאינו עתיד לחזור, הולכת ודועכת עם הזמן, כמו שאמרו חכמים: "גזרה על המת שישתכח מן הלב". אבל אבלות על אובדן שעתיד לחזור, אינה דועכת, כמו שהורים המצפים שבנם הנעדר ישוב הביתה, אינם מתנחמים לעולם. נמצא שהאבלות ארוכת השנים של עם ישראל על החורבן מוכיחה שאובדן המקדש הוא אובדן שעתיד לחזור. לכן, לאחר שרוב היום עבר באבל, מבטאים את הביטחון בגאולה בהחזרת הפרוכת למקומה1

1.
עיין כף החיים סימן תקנט ס"ק יט וסימן תקנא ס"ק רכג. ועיין קדושת לוי על מגילת איכה ד"ה ואומר אבד.

הנוהגים שלא להתעטף בטלית ושלא להניח תפילין בתפילת שחרית, מתעטפים בטלית ומניחים תפילין בתפילת מנחה, כמבואר לעיל1. והנוהגים להתעטף בטלית ולהניח תפילין בתפילת שחרית, אינם מתעטפים בטלית ואינם מניחים תפילין במנחה2.

1.
שו"ע תקנה א, ערוך השלחן תקנה ב. ועיין משנ"ב תקנה ד, שהרגיל להניח תפילין של רבנו תם, יניחם בשעה זו. ועיין משנ"ב תקנה ה, שאין לקרוא בתפילין קריאת שמע ולומר את פרשת 'קדש', כיוון שאסור ללמוד תורה כל היום, ועיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת דברים אות כג, שיש הנוהגים לאומרם כיוון שאמירתם היא לשם כבוד התפילין וכדי לקבל עול מלכות שמיים, ולא לשם לימוד, וכל אחד יעשה כמנהגו. ועיין משנ"ב ל ח, וכף החיים ל ה, שיש לחלוץ את התפילין עד השקיעה, כיוון שאין מניחים תפילין בלילה. 
2.
הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 220.

בתפילת מנחה קוראים בתורה, כבכל תענית ציבור1, ולאחר מכן קוראים הפטרה. יוצאי אשכנז קוראים את הפטרת "דִּרְשׁוּ ה' בְּהִמָּצְאוֹ קְרָאֻהוּ בִּהְיוֹתוֹ קָרוֹב"2, שאותה הם רגילים לקרוא בתעניות3, ויוצאי ספרד קוראים את הפטרת "שׁוּבָה יִשְׂרָאֵל עַד ה' אֱלֹקֶיךָ כִּי כָשַׁלְתָּ בַּעֲוֹנֶךָ"4. בשתי ההפטרות יש פנייה לעם ישראל לשוב בתשובה, וקוראים אותן בתשעה באב, כיוון שחורבן המקדש נגרם בעקבות חטאינו, וחזרתנוּ בתשובה תביא לבניינוֹ במהרה5.

1.
עיין שו"ע תקסו ו, ומשנ"ב שם, ותשובות והנהגות חלק ב סימן רסא, שאין להעלות לתורה אדם שאינו מתענה, כיוון שהקריאה תוקנה למתענים.
2.
ישעיהו נה ו.
3.
הושע יד ב. רמ"א תקסו א, לבוש תקנט י.
4.
הושע יד ב. כף החיים תקנט מב, חזון עובדיה עמ' קב-קה, הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 220.
5.
עיין לבוש תקסו ב, וכנסת הגדולה סימן תקעה הגהות בית יוסף אות ג.

בתפילת עמידה מוסיפים את תפילת "נַחֵם ה' אלוקינו", בברכת "בונה ירושלים", כדי להזכיר בתפילה את עניין היום. אומרים את תפילת "נחם" בברכת "בונה ירושלים", כיוון שבתפילה זו מתפללים על בניין ירושלים, ותוכן זה מתאים לברכת "בונה ירושלים"1.

1.
עיין שיחות הרב צבי יהודה ארץ ישראל עמ' 249, שעל אף שירושלים נמצאת בשליטתנו והיא מיושבת ברובה בישראל, אין לשנות את נוסח תפילת "נחם" כל עוד הר הבית בידי זרים, ועיין חזון עובדיה עמ' שעז, ובשובי לירושלים (ציון) עמ' קמט ואילך, בשם הגרי"ד סולוביצ'יק, הגר"א שפירא, הגר"ש ישראלי והגר"א נבנצל, שסוברים כעין זה, ועיין שם, בשם הגרח"ד הלוי, שבזמננו יש לשנות את הנוסח, ועיין שיחות הרב צבי יהודה שם עמ' 250, שאדם שמילים מסוימות בתפילת "נחם" מפריעות לו לכוון ולהתפלל בלב שלם, הרי שהוא כאיש פרטי יכול לדלג עליהן. והגר"י אריאל שליט"א הציע להחליף את המילה "העיר" בתפילת "נחם", ב"הר המוריה", והוסיף שמי שלא משנה מהנוסח הרגיל, סובר שהעיר בלא המקדש היא כמלכה ללא כתר, ולכן אפשר לומר שהעיר כולה אבלה.

יוצאי אשכנז אינם אומרים "נחם" בתפילת ערבית ובתפילת שחרית, אלא בתפילת מנחה בלבד1. הטעם לכך הוא שעד חצות היום אבלות החורבן היא בכל תוקפהּ, ואנו נדמים לאבל שמתו מוטל לפניו, שאין מנחמים אותו בשעה זו2.

 

בקרב יוצאי ספרד נחלקו המנהגים. יש הנוהגים לומר "נחם" בתפילת ערבית, בתפילת שחרית ובתפילת מנחה3, כפי שבשאר ימים שמזכירים בהם את עניין המאורע, נוהגים להזכיר את המאורע בכל תפילות היום4. ויש הנוהגים לומר "נחם" רק בתפילת מנחה, כמנהג יוצאי אשכנז5. וכל אחד יעשה כמנהגו6

1.
רמ"א תקנז א.
2.
לבוש תקנז א, ועיין רמ"א תקנז א, שכתב טעם הפוך, שמנחה היא עיקר הזמן שבו צריך נחמה, כיוון שלעת ערב הציתו הרומאים את בית המקדש.
3.
עיין שו"ע תקנז א, ומשנ"ב שם, וכף החיים שם ז, חזון עובדיה עמ' שנז, אור לציון חלק ג פרק כט שאלה כא. 
4.
עיין ב"י סימן תקנז, בשם הריטב"א.
5.
עיין כף החיים תקנז ז, ברית כהונה מערכת תי"ו אות י, הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 217: מנהג הספרדים הרגיל, קיצור שלחן ערוך (טולידאנו) סימן תקג סעיף ב. ועיין כף החיים שם, שמנהג בית אל על פי האר"י ז"ל, לומר "נחם" בתפילת שחרית רק בחזרת הש"ץ, ובתפילת מנחה בין בתפילת הלחש ובין בחזרת הש"ץ, כפי שנוהגים יוצאי אשכנז באמירת "עננו".
6.
כף החיים תקנז ז.

אדם ששכח לומר "נחם" בתפילת עמידה, אינו צריך לחזור ולהתפלל1. אמנם אם הוא שם לב לכך לפני ברכת "רצה", יאמר "נחם" (ללא חתימת הברכה) בברכת "רצה", בָּמָקום שאומרים בו "יעלה ויבוא" בימים טובים. זאת כיוון שתוכן ברכת "נחם", שייך גם לברכת "רצה", שמתפללים בה על חידוש עבודת המקדש2. אם אדם שם לב שלא אמר "נחם" לאחר ברכת "רצה", יאמר "נחם" (ללא חתימה הברכה) אחרי תפילת "אלוקי נצור", לפני "יהיו לרצון"3.

1.
שו"ע תקנז א.
2.
משנ"ב תקנז ב, חזון עובדיה עמ' שעה. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 220, שחולק וסובר שאין להזכיר "נחם" בברכת "רצה", אלא בברכת "שומע תפילה" אחרי הזכרת "עננו".
3.
ערוך השלחן תקנז ג, כף החיים תקנז ב

למנהג יוצאי אשכנז, אנשים הפטורים מהתענית, חולים או ילדים קטנים, שאכלו לחם, צריכים להזכיר בברכת המזון את עניין היום. זאת כשם שבאירועים מיוחדים אחרים כשבתות, מועדים וראשי חודשים, מזכירים את עניין היום הן בתפילה והן בברכת המזון. לכן אדם שאכל לחם בתשעה באב, יאמר "נחם" בברכת המזון, במקום שאומרים בו "רצה והחליצנו" בשבת, ויחתום "ובנה ירושלים עיר הקודש במהרה בימינו, ברוך אתה ה' מנחם ציון ובונה ירושלים". זוהי דעת הרמ"א1, וכאמור כך נוהגים יוצאי אשכנז2. בין יוצאי ספרד נחלקו הדעות: יש סוברים שיש לומר "נחם" רק בברכת המזון הנאמרת מזמן מנחה גדולה ואילך (כלומר לאחר שעה שישית ומחצה זמניות), אך אין לומר "נחם" קודם זמן זה, כשם שאין אומרים "נחם" בתפילת שחרית, כיוון שהאבלות אז בכל תוקפה, ואנו נדמים לאבל שמתו מוטל לפניו, שאין מנחמים אותו בשעה זו3. אך הדעה הרווחת בין חכמי ספרד היא שאין לומר כלל "נחם" בברכת המזון, כיוון שלא תיקנו חכמים לומר מעין המאורע בברכת המזון בתשעה באב, שכן יום זה אסור באכילה4.

1.
רמ"א תקנז א, ומשנ"ב שם. ועיין סידור בית יעקב ליעב"ץ דיני תשעה באב שער הדלק דלת ב חלון ג אות ז (עמ' 313), ומקור חיים תקנז א, שדין ילדים קטנים כדין חולים, ועיין הליכות שלמה פרק טז הערה 16, שבבית הגרש"ז אוירבך לא הרגילו את הילדים הקטנים בכך. 
2.
עיין הליכות שלמה פרק טז הערה 16, עיין שו"ת דברי יציב אורח חיים סימן רמד. 
3.
עיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת דברים אות כז, עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 211.
4.
כף החיים תקנז יא, חזון עובדיה עמ' רפח, אור לציון חלק ג פרק כט שאלה ז, קיצור שלחן ערוך (טולידאנו) סימן תקא סעיף מא. ועיין משנ"ב תקנז ה, שכן דעת הגר"א. ועיין כף החיים שם, ואור לציון שם, שטוב לומר "נחם" ללא חתימת הברכה, ב"הרחמן", במקום שרגילים להזכיר בו את המועדים.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ