logo-white

תוכן עניינים

הלכות בין המצרים

הלכות בין המצרים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות בין המצרים - תוכן עניינים:

פרק כב - דינים שונים בתשעה באב

facebook email whatsapp

אסור לאדם לברך את חברו לשלום בתשעה באב1. 'שלום' הוא מלשון שלמות2, ואמירת שלום היא תפילה ואיחול לאדם שלא יִמָצֵא שום חסרון בענייניו, ומתוך כך השלום והשלווה יהיו מנת חלקו3. בתשעה באב, הרגשות המתאימים אינם רגשות של שלום ושלווה, אלא רגשות של צער וכאב על חסרון המקדש. לכן ברכת שלום אינה מתאימה ליום זה4.

 

אדם שחברו בירכו לשלום מתוך חוסר ידיעה, לא ישיב לו בברכת שלום, אלא יסביר שהוא נמנע מלהשיב לו כיוון שבתשעה באב אסור לברך לשלום. ואם הדבר כרוך באי נעימות, ישיב לו שלום בקול נמוך ובכובד ראש5.

 

אסור גם לומר 'בוקר טוב' או 'ערב טוב'6, כיוון שאמירות אלו הן תחליף לברכת שלום. אך מותר לאדם לנענע בראשו לחברו לאות שלום7. וכן מותר לאדם לברך את חברו בברכת 'מזל טוב' או בברכת 'רפואה שלמה', שכן לא אסרו חכמים להתפלל על חברו ולברכו, אלא אסרו רק לברכו לשלום8.

1.
שו"ע תקנד כ. ועיין הליכות שלמה פרק טו הערה 30, שיש להסתפק אם מותרת אמירת שלום שלא לשם ברכה אלא לשם נימוס. ועיין משנ"ב שם מא, שאין לתת מתנות בתשעה באב. ועיין כף החיים תקנט מ, שאין עושים "מי שברך" לעולה לתורה. 
2.
עיין ר"א מזרחי ויקרא ח כב.
3.
עיין שלום רב (בן דוד) עמ' מח.
4.
עיין לבוש תקנד כ.
5.
שו"ע תקנד כ, ופרי מגדים שם אשל אברהם סוף ס"ק כב, ומשנ"ב שם מב, וכף החיים שם צד.
6.
משנ"ב תקנד מא, הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 214, ועיין חזון עובדיה עמ' של, שמצד הדין הדבר מותר אבל טוב להימנע מכך. ועיין הליכות שלמה פרק טו הערה 30, שאין לשאול את חברו מתוך דרך ארץ ונימוס 'מה שלומך' או 'איך אתה מרגיש', אך אם חברו חולה, מותר, ועיין שם שראוי להימנע מלומר 'להתראות', ואפשר לומר 'שנזכה להתראות יחד בבית המקדש'.
7.
נחמת ישראל פרק לו סעיף ה.
8.
עיין הליכות שלמה פרק טו הערה 30, עיין חזון עובדיה עמ' שלא, שו"ת להורות נתן חלק ב סימן לז.

אין לטייל בתשעה באב, כיוון שמפגש עם אנשים תוך כדי טיול, שאינו מכוון לתכלית מעשית, עלול להביא לידי שחוק והיתול1. ועוד שאין לאדם לענג את עצמו בטיול בתשעה באב2.

1.
עיין שו"ע תקנד כא.
2.
עיין מהרי"ל (מנהגים) הלכות י"ז בתמוז ותשעה באב אות יא: "הרי התורה בטלה מתוך שכתוב בה פקודי ה' ישרים משמחי לב, ומי יקל ראשו אז לשמח את עצמו בטיולים?!". ועיין ערוך השלחן תקנד יח, שיש לאדם לשבת בביתו בעצבות, ואם מוכרח לצאת מביתו, ילך בראש כפוף, וימהר לעשות מה שצריך, וישוב לביתו מהר. ועיין הליכות שלמה פרק טו הערה 45, שדעתו של הגרש"ז אוירבך לא הייתה נוחה מעריכת עצרות בתשעה באב, כי בהתאספות חבורות אנשים, כמעט מן הנמנע שלא יקלו ראש באבלותו של יום.

בתשעה באב אסור להחזיק תינוק שלא לצורך, כיוון שדרך להשתעשע ולשחק עם תינוקות, ומתוך כך אדם עלול להגיע לידי שחוק. כאשר יש צורך לטפל בתינוק או להרגיע אותו, מותר להרימו ולהחזיק אותו כפי הצורך1. וכן מותר להרים תינוק לזמן קצר, משום שאין חשש שבזמן כזה יבוא אדם לידי שחוק2.

1.
עיין חזון עובדיה עמ' שלג, עיין תשובות והנהגות חלק ב סימן רנא.
2.
נטעי גבריאל אבלות פרק קיג סעיף ט.

יש סוברים שאף הנוהגים לסמוך על הפוסקים המתירים לעשן כל השנה, לא יעשנו בתשעה באב. זאת משום שהעונג הנגרם מהעישון גדול מהתענוג הנגרם מרחיצה וסיכה, וכיוון שרחיצה וסיכה אסורים בתשעה באב, כל שכן שהעישון אסור1. ויש חולקים וסוברים שמותר לעשן בתשעה באב, משום שאין לאסור עינוגים שלא אסרו אותם חכמים; ועוד שהרגיל בעישון, דעתו אינה מיושבת עליו עד שיעשן, וכשם שמותר לאדם לרחוץ את ידיו מלכלוך שמפריע לו ופוגע ביישוב דעתו, כך גם מותר לעשן כדי ליישב את הדעת2. המשנה ברורה פסק להלכה שלכתחילה אין לעשן בתשעה באב, ואדם שקשה לו מאוד שלא לעשן, יעשן אחר חצות בצנעה3.

1.
שיירי כנסת הגדולה סימן תקסז הגהות בית יוסף אות ג, סידור בית יעקב ליעב"ץ הלכות תשעה באב שער הדלק ארובה ד אות ג (עמ' 312).
2.
שו"ת הר הכרמל שאלה יט, חזון עובדיה עמ' לב, ועיין שם שטוב להחמיר שלא לעשן, בפרט בשעה שקוראים את מגילת איכה ואומרים קינות בבית הכנסת, ומי שרגיל מאוד בעישון סיגריות ויש לו צער גדול במניעתו, יש להתיר לו לעשן בצנעה.
3.
משנ"ב תקנה ח.

לאחר תפילת שחרית, יש הנוהגים ללכת לבית קברות, כדי לעורר את המתים שיבקשו עלינו רחמים, וכדי להכניע את הלב ולומר שבלא בית המקדש, אנו חשובים כמתים1. אמנם נכון שלא ללכת לבית הקברות בקבוצה, כי מתוך כך עלולים לדבר בדברים שאינם מתאימים לתשעה באב, ולהסיח את הדעת מהאבלות2. יש שהסתייגו ממנהג ההליכה לבית הקברות, כיוון שתשעה באב הוא יום שכוח הטומאה גובר בו, ויש חשש שכוחות הטומאה המצויים בבית הקברות ישפיעו את השפעתם השלילית על הנכנס לבית הקברות3.

1.
עיין רמ"א תקנט י, ומשנ"ב שם, ומאירי תענית טז א ד"ה אע"פ.
2.
משנ"ב תקנט מא. ועיין שם שנכון להתרחק מהקברים ארבע אמות, כיוון שהנכנס לתוך ארבע אמות של קבר מושפע לרעה מכוחות טומאה המצויים בסמיכות לקבר.
3.
עיין מגן אברהם תקנט טו, בשם האר"י ז"ל, עיין נמוקי אורח חיים סימן תקנט ס"ק ג אות ב, עיין חזון עובדיה עמ' שצא, ילקוט יוסף עמ' תקמט.

מותר לקרוא בתשעה באב ספרי חכמה, וכן לקרוא חדשות. והמחמיר ונמנע מזה כדי שלא להסיח דעתו מן האבלות, תבוא עליו ברכה1.

1.
חזון עובדיה עמ' שטו, ילקוט יוסף עמ' תיד.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ