logo-white

תוכן עניינים

הלכות בין המצרים

הלכות בין המצרים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות בין המצרים - תוכן עניינים:

פרק כא - ישיבה ושינה בתשעה באב

facebook email whatsapp

בתשעה באב יושבים על הארץ כדרך אבלים1, כדי לבטא את האבלות על חורבן המקדש ולהראות שבלי בית המקדש אנו במצב שפל וירוד2. ויש הנזהרים שלא לשבת ישירות על הרצפה, אלא להניח איזה דבר בין הגוף לרצפה, וזאת על פי הקבלה3. אדם שהישיבה על הרצפה קשה לו, יכול לשבת על כיסא נמוך או להניח תחתיו כרית, כדי שהישיבה תהיה לו נוחה יותר4. ומי שגם ישיבה כזו קשה לו, יכול לשבת על כיסא רגיל, כיוון שישיבתו על כיסא אינה לשם תענוג5.

1.
שו"ע תקנט ג: יושבים בבית הכנסת לארץ, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 215, ואור לציון חלק ג פרק כט אות יט, ומעין אומר חלק ג עמ' קנה, שהמנהג שגם בבית יושבים על הארץ. ועיין שו"ת שבט הלוי חלק י סימן פ, וקובץ מבקשי תורה אב תשס"ח עמ' י, בשם הגרי"ש אלישיב, ויד בבין המיצרים פרק כג הערה י, בשם הגר"נ קרליץ, שהמנהג לשבת על הארץ חל רק בצאת הכוכבים, וכן משמע מדברי החיי אדם בכלל קלד סעיף ג, ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ה סימן ט אות ד, ושו"ת שלמת חיים (תשע"ח) סימן שיט, שחולקים וסוברים שהמנהג לשבת על הארץ חל משקיעת החמה.
2.
עיין דעת תורה למהרש"ם מברזן תקנט ג, ורש"י ישעיהו ג כו. 
3.
כף החיים תקנב לט, ועיין שם שעיקר החשש הוא בישיבה על קרקע שאינה מרוצפת, אך יש להחמיר גם בקרקע מרוצפת.
4.
עיין משנ"ב סימן תקנב ס"ק יז וסימן תקנט ס"ק יא. עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 215, שהכרית לא תהיה גבוהה יותר מטפח מהארץ (כשמונה סנטימטר), ועיין ילקוט הגרשוני סימן תקנט ס"ק א, וילקוט יוסף עמ' תקז, שצריך שהכיסא לא יהיה גבוה יותר משלושה טפחים מהארץ, ועיין ארחות רבנו חלק ב עמ' קעא בשם החזון איש, והליכות שלמה פרק טו הערה 25, ואשרי האיש פרק עא סעיף טו, שאין צריך לדקדק בזה, והעיקר שהכיסא יהיה נמוך מן הרגיל.
5.
עיין נטעי גבריאל פרק סח סעיף ח, ועיין תורת היולדת פרק נא סעיף יד, וכעין זה מבואר בערוך השלחן יורה דעה שפז ג.

אדם הנוסע במכונית או באוטובוס, רשאי לשבת על כיסא, כיוון שיסוד האיסור לשבת כל כיסא הוא במנהג, ומסתבר שלא נהגו כן כאשר אין אפשרות לשבת על הארץ או לעמוד בנוחות1.

1.
תורת היולדת פרק נא הערה יט, בשם הגרי"ש אלישיב, ושו"ת רבבות אפרים חלק א סימן שפב, וחוט שני שבת חלק ב עמ' שכז, ואהלך באמיתך פרק פרק לו סעיף כב. ועיין הליכות שלמה פרק טו סעיף ו, שכאשר אין המקום באוטובוס דחוק ויש אפשרות לעמוד, ראוי לדקדק בכך ולעמוד.

המנהג לשבת על הארץ נוהג רק עד חצות היום1, כיוון שבזמן מנחה של תשעה באב נולד המשיח. וטעם נוסף הוא שבית המקדש נחרב בחצות היום, וחורבן בית המקדש היה כפרה לעם ישראל, שכן הקב"ה שפך את חמתו על העצים והאבנים של בית המקדש, ולא שפך את חמתו על עם ישראל; ונמצא שבעומק הצרה טמונה ישועה. לכן בחצות היום מפחיתים מעט מתוקף האבלות של תשעה באב, וחוזרים לשבת על כיסא2.

 

הגבלת האבלות עד חצות היום נאמרה רק בנוגע לאיסור לשבת על כיסא, שיסודו במנהג, אך הדברים האסורים בתשעה באב מן הדין, אסורים כל היום עד צאת הכוכבים, ובהם אין הבדל בין הזמן שלפני חצות היום לזמן שאחריו3.

1.
עיין רמ"א תקנט ג, ומשנ"ב שם. ועיין שו"ע שם: עד תפילת מנחה, ועיין ילקוט יוסף עמ' תקט, שהכוונה לזמן מנחה, ועיין שו"ת ברכת יהודה (ברכה) חלק ב סימן נו הערה 1, ושו"ת שערי יושר חלק ה סימן מו אות ז, שגם יוצאי ספרד נוהגים לשבת על כיסא מחצות ואילך, ועיין שו"ת אדרת תפארת חלק ו סימן נט, שמתיר רק מזמן מנחה, דהיינו משעה שישית ומחצה.
2.
שער הכוונות ענין בין המצרים ותשעה באב ד"ה ענין ט"ב (דף פט ב). ועיין משנ"ב תקנה ג.
3.
עיין משנ"ב סימן תקנה ס"ק ג וסימן תקנט ס"ק י.

ראוי לאדם למעט מכבודו ומהנאתו בתשעה באב בכל מה שאפשר1, לכן טוב להצטער מעט בדרך השינה בתשעה באב, לדוגמה: במקום לישון על מיטה, טוב לישון על מזרון על הארץ; הרגילים לישון עם כרית, טוב שישנו בלי כרית, וכיוצא בזה. נשים בהיריון ואנשים חלושים שקשה להם לצער את עצמם, או אנשים שלא יוכלו להירדם אם יֵשָנו מדרך השינה שרגילים בה, יכולים לישון כהרגלם. ויש שנוהגים להניח אבן קטנה תחת מקום הראש, זכר למה שנאמר: "וַיִּקַּח אֶת הָאֶבֶן אֲשֶׁר שָׂם מְרַאֲשֹׁתָיו", שעל כך דרשו חז"ל שיעקב אבינו בשוכבו בהר המוריה, ראה ברוח הקודש שבית המקדש עתיד להיחרב, והניח אבן תחת ראשו לאות אבל2.

1.
רמ"א תקנה ב. ועיין הליכות שלמה פרק טו הערה 21, שבירושלים נהגו רבים ללכת בבגדים ישנים שאינם מהודרים, וכעין זה בסידור בית יעקב ליעב"ץ דיני תשעה באב שער הדלק דלת ב חלון א אות א (עמ' שיג).
2.
עיין שו"ע ורמ"א תקנה ב, ומשנ"ב שם, ואור לציון חלק ג פרק כט שאלה יט.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ