logo-white

תוכן עניינים

הלכות בין המצרים

הלכות בין המצרים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות בין המצרים - תוכן עניינים:

פרק כ - עשיית מלאכה. פרק כ - עשיית מלאכה

עשיית מלאכה עד חצות

facebook email whatsapp

נהגו שלא לעשות מלאכה בתשעה באב עד חצות היום, כדי שלא להסיח את הדעת מהאבלות1. לכן אסור לשטוף כלים שאין זקוקים להם בתשעה באב2, אסור להכין אוכל לצורך הסעודה שאוכלים במוצאי הצום3, אסור לנקות ולשטוף את הבית4, אסור לתקן מכשירים שהתקלקלו וכיוצא בזה. מלאכות קלות שעשייתן לוקחת זמן מועט, כהדלקת האור וכיבויו, הפעלת מדיח כלים חשמלי וכדומה, מותרות גם לפני חצות, כיוון שעשייתן אינה גורמת להסחת הדעת מהאבלות5.

 

ראוי לירא שמים שלא לעשות מלאכה גם אחר חצות היום, כדי שלא להסיח דעתו מן האבלות6.

 

יש נשים מיוצאות ספרד הנוהגות לסדר ולנקות את הבית לאחר חצות היום, כיוון שבזמן מנחה של תשעה באב נולד המשיח, לכן עושים בזמן זה דברים המבטאים את אמונת הגאולה7.

7 הערות

1.
שו"ע ורמ"א תקנד כב, ומשנ"ב שם, וביאור הלכה שם ד"ה במקום. ועיין משנ"ב תקנד מג, וכף החיים שם צט, והלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 214, שהאיסור מתחיל מכניסת התענית, כיוון שגם בלילה אין להסיח את הדעת מהאבלות, ועיין חזון עובדיה עמ' שיט, שהכריע כדעת הסוברים שהאיסור מתחיל ביום. עיין רמ"א תקנד כב, שהמנהג שלא לעשות מלאכה הוא רק עד חצות, ועיין כף החיים תקנד צד, שמסתימת הבית יוסף משמע שהמנהג שלא לעשות מלאכה הוא כל היום, ולא רק עד חצות, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 214, שסָתָם וכתב שהמנהג שלא לעשות מלאכה הוא רק עד חצות, ולא הבחין בין יוצאי אשכנז ליוצאי ספרד, ואפשר שגם יוצאי ספרד נהגו להימנע ממלאכה רק עד חצות, וכיוון שהדבר תלוי במנהג, הולכים אחר המנהג בפועל. ועיין ביאור הלכה תקנד כב ד"ה על ידי, שהאחרונים נחלקו האם מלאכת כתיבה מותרת בתשעה באב, ולא הכריע, ועיין חזון עובדיה, שכתיבה שאין אדם נזהר בתיקונה, מותרת, אך טוב לדחותה לאחר חצות. ועיין שונה הלכות עם הערות תורת המועדים סימן תקנד ס"ק כז, בשם הגרי"ש אלישיב, שנערה העושה קייטנה לילדים בתשעה באב לפני חצות, לא תגבה מההורים כסף בתורת תשלום, אלא בתורת מתנה, דהיינו שלא תדרוש תשלום מההורים אלא תבקשוֹ.
2.
עיין מקור חיים תקנד כב, אשרי האיש פרק עא סעיף ד, אור לציון חלק ג פרק כט שאלה יד. ועיין סוכת חיים (לונדינסקי) עמ' נח, שאם הכלים המלוכלכים גורמים לריבוי זבובים וכיוצא בזה, או שהמראה המלוכלך של הבית מצער את בני הבית, מותר לשטוף את הכלים, ועיין שו"ת ברכת יהודה (ברכה) חלק ג סימן כט.
3.
עיין שו"ע תקנט י.
4.
ערוך השלחן תקנט ט, ועיין שם, שמן הראוי שלא לשטוף את הבית גם אחר חצות, ועיין בסמוך, שיש נשים הנוהגות לנקות את הבית אחר חצות היום, כדי לחזק את האמונה בגאולה.
5.
רמ"א תקנד כב, וקובץ הלכות פסקי הגר"ש קמינצקי פרק יט סעיף ג. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 214, שנסיעה ברכב מותרת, כיוון שהנסיעה אינה מסיחה את הדעת מן האבלות. 
6.
חיי אדם כלל קלה סעיף טו, קיצור שלחן ערוך (גנצפריד) סימן קכד סעיף טו, כף החיים תקנד קה, הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 214. ועיין שונה הלכות עם הערות תורת המועדים סימן תקנד ס"ק כח.
7.
ברכי יוסף תקנט ז, כף החיים תקנט עו, הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 215. ועיין ילקוט יוסף עמ' תסג. 

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ