logo-white

תוכן עניינים

הלכות בין המצרים

הלכות בין המצרים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות בין המצרים - תוכן עניינים:

פרק יז - נעילת הסנדל

facebook email whatsapp

בתשעה באב אין נועלים נעליים, כדרך אבלים, שהולכים יחפים. האיסור הוא בנעלי עור, כיוון שנעלי עור מגינות על הרגל כראוי, ועל ידן אין מרגישים את קושי הארץ. אך מותר ללכת בנעליים העשויות מבד או בכפכפים העשויים מפלסטיק רך שההולך בהן מרגיש את קושי הארץ, והרגשתו קרובה להרגשת אדם ההולך יחף1.

 

רמז יש באיסור נעילת הנעליים, הבא לעורר אותנו לתקן את עוון שנאת החינם, שבגללו נחרב בית המקדש. מובא בחז"ל, שבכסף שקיבלו האחים עבור מכירת יוסף, הם קנו נעליים. שנאת האחים את יוסף ומכירת יוסף הם השורש לשנאת החינם ולכל העברות שבין אדם לחברו שהיו בבית המקדש השני2, ונמצא אפוא שהנעליים מזכירות את שורש הפירוד והמחלוקת שבעם ישראל. לכן בתשעה באב אין נועלים נעליים, כדי להתעורר לתקן חטא זה3. "ואם נחרבנו, ונחרב העולם עמנו על ידי שנאת חינם, נשוב להבנות, והעולם יבַּנה עִמנו על ידי אהבת חינם"4

1.
שו"ע תקנד טז, ולבוש סימן תריד ב.
2.
שיחות לספר בראשית לגר"א נבנצל שליט"א עמ' רצ.
3.
רץ כצבי חלק ב עמ' רצ.
4.
אורות הקודש חלק ג עמ' שכד.

בזמננו, מצויות מאוד נעליים איכותיות העשויות מחומרים סינטטיים, שאין בהן עור, והן מגִנות על הרגל כראוי. יש הסוברים שאסור ללכת בנעליים אלו בתשעה באב, ואף שאין בנעליים אלו עור, אין האיסור תלוי בחומר שהנעליים עשויות ממנו אלא באיכותן. ומה שאמרו חכמים שהאיסור הוא דווקא בנעלי עור, זאת משום שזהו חומר הגלם שממנו ייצרו נעליים איכותיות בזמנם, אך אין האיסור תלוי בכך1. ויש סוברים שמותר ללכת בנעליים אלו בתשעה באב, כיוון שאין בהן עור. ואף שהן איכותיות ומגִנות על הרגל כראוי, חכמים אסרו נעלי עור בלבד, כיוון שזה מה שהיה מצוי בזמנם, ולא אסרו נעליים העשויות מחומר אחר2. להלכה, יש לחוש לסברת האוסרים, ולהימנע מהליכה בנעליים איכותיות בתשעה באב אף שאין בהן עור3.

 

טעם פנימי יש לאיסור ההליכה בנעלי עור בתשעה באב, והוא שהפשטת עור הבהמה והפיכתו לנעליים מבטאות את מעלת האדם ושלטונו על כל הבריאה, ואלו נפגמו בחורבן המקדש. כידוע, ארבע מדרגות ישנן בבריאה: דומם, צומח, חי ומדבר. מעלת הצומח על פני הדומם ניכרת בכך שהצמחים משתמשים בחלקי הדומם, באדמה ובמים, לצורך גידולם, ומעלת בעלי החיים על פני הצומח ניכרת בכך שבעלי החיים אוכלים את הצמחים. מעלת האדם על פני בעלי החיים ניכרת בכך שהוא אוכל את בשרם, וביותר היא ניכרת בכך שהוא מפשיט את עורם, והופך אותו למנעלים לרגליו. בזה ניכר שהאדם הוא נזר הבריאה, מדרגתו היא מעל כל חלקי הבריאה ותפקידו לרוממם, שיהיו כלי לגילוי שם ה' בעולם. חורבן המקדש נגרם מכך שעם ישראל לא מילא את ייעודו, ולא רק שהוא לא רומם את כל חלקי הבריאה, אלא התנהגותו הייתה פחותה משל הבהמות, כמו שנאמר: "יָדַע שׁוֹר קֹנֵהוּ וַחֲמוֹר אֵבוּס בְּעָלָיו יִשְׂרָאֵל לֹא יָדַע עַמִּי לֹא הִתְבּוֹנָן"4. לכן, ביום שחרב בו בית המקדש מחמת עוונותינו, לא ראוי ללכת בנעלי עור ולבטא את עליונותו ושלטונו של האדם על בעלי החיים5.

1.
עיין שו"ת פנים מאירות חלק ב סימן כח, תשובות והנהגות חלק ה סימן קסח אות ז, מועדים וזמנים חלק ו סימן כח, קובץ מבית לוי גיליון יג עמ' מא: יש להימנע. ועיין משנ"ב תריד ה. 
2.
עיין שו"ת מהרש"ג חלק ב סימן קי, עיין שו"ת שמחת כהן לגרר"ח חויתה הכהן חלק א סימן קעג, חזון עובדיה עמ' רצט, הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 212: יש מחמירים, עיין מקראי קודש לרב הררי הלכות יום הכיפורים פרק ח הערה ה, בשם הגר"ש ישראלי, ילקוט יוסף עמ' שצא. ועיין אשרי האיש פרק עא סעיף יא, שמעיקר הדין הדבר מותר, וראוי להחמיר.
3.
הגר"י אריאל שליט"א בשו"ת באהלה של תורה חלק ב סימן פא.
4.
ישעיהו א ג.
5.
עיין הליכות שלמה תפילה עמ' שסה ואילך.

מטרת הנעל היא לכסות את הרגל ולהגן עליה. לכן גם נעל שיש בה רק מעט עור, אסור ללכת בה, כל שמטרת העור היא להגן על הרגל או לכסות אותה. אך נעל העשויה מחומר שאינו עור, ויש בה רצועות עור שנועדו להחזיק את הנעל שלא תישמט מהרגל, או שיש בה קישוט מעור, מותר ללכת בה, כיוון שהעור אינו מגן על הרגל ואינו מכסה אותה1.

1.
עיין שו"ע תקנד טז, ומשנ"ב שם, וברכי יוסף תריד א, וחזון עובדיה עמ' שא, והלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 212, ואור לציון חלק ג פרק כט שאלה טו. 

כאשר הליכה ללא נעלי עור עלולה לגרום לפציעה או לנזק, או שהיא כרוכה בטרחה רבה, מותר לנעול נעלי עור, כיון שנעילת נעלי העור אינה לשם תענוג. לכן, אדם הצריך ללכת במקום שמצויים בו מזיקים כנחשים ועקרבים, או שהוא צריך ללכת לדרך ארוכה, או שהוא צריך ללכת במקום שיש בו בוץ ורפש, ינעל נעליים שאין בהן עור, כדי להגן על רגליו. ואם אין לו נעליים שאין בהן עור, ינעל נעלי עור, כיוון שמטרת נעילתן אינה לשם תענוג1. וטוב במקרה כזה לתת מעט עפר בנעליים2.

 

וכן חיילים הנמצאים בפעילות מבצעית, ינעלו את הנעליים הטובות ביותר למילוי תפקידם, אף אם יש בהן עור, כיוון שמטרת נעילתן אינה לשם תענוג. אך חיילים הנמצאים בבסיס לא ינעלו נעלי עור, אף כשהם ניצבים בעמדת שמירה3.

1.
עיין שו"ע סימן תקנד סעיף יז וסימן תריד סעיף ד, ומשנ"ב תקנד לב, וביאור הגר"א סימן תריד ס"ק טו. ועיין אהלך באמתך פרק לו סעיף יד, שבזמננו שמצויים מנעלים איכותיים ונוחים שאינם מעור, יש להשתמש בהם, ורק אם הם אינם בנמצא, מותר ללכת בנעלי עור, ועיין שו"ת מנחת שלמה (קמא) חלק א סימן צא אות כה סעיף ח, והלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 332, שכתבו כעין זה. 
2.
משנ"ב תקנד לג.
3.
מקראי קודש לרב הררי פרק ה הערה עג, בשם הגר"ד ליאור שליט"א, וקונטרס חגי תשרי לגר"ד ליאור, עמ' 49. ועיין אור לציון חלק ג פרק כט סוף הערה טז.

ילדים קטנים שהגיעו לגיל חינוך, לא ינעלו נעלי עור בתשעה באב, כדי להתחנך למצוות1.

1.
הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 213, הגר"י אריאל שליט"א. ועיין ירושלים במועדיה עמ' רכג, שחולק וסובר שיש למנוע מקטנים בכל גיל לנעול נעלי עור, ועיין חזון עובדיה עמ' שא, ואור לציון חלק ג פרק כט שאלה טז, שקטנים הפחותים מגיל בר מצווה מותרים לנעול נעלי עור בתשעה באב, ועיין חזון עובדיה שם, שאף שהם מותרים, טוב לחנכם שלא ינעלו נעלי עור.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ