logo-white

תוכן עניינים

הלכות בין המצרים

הלכות בין המצרים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות בין המצרים - תוכן עניינים:

פרק יד - סעודה מפסקת. פרק יד - סעודה מפסקת

המנהג לאכול שתי סעודות אחר חצות

facebook email whatsapp

על סמך זה, נהגו בארצות אשכנז לאכול בערב תשעה באב אחר חצות שתי סעודות. סעודה ראשונה אכלו לפני תפילת מנחה, ובסעודה זו הרבו באכילה ולא הקפידו על כל הדינים המיוחדים של סעודה מפסקת. ולאחר סיום הסעודה וברכת המזון, נהגו ללכת לבית הכנסת, להתפלל תפילת מנחה, ולאחר מכן לאכול סעודה נוספת עם פת וביצה, ובה הקפידו על כל דיני הסעודה המפסקת1. שני טעמים למנהג זה. טעם ראשון הוא שבדרך זו ניתן לאכול בסעודה הראשונה ללא הגבלה, ולהתכונן כראוי לקראת התענית2. וטעם שני שנהגו להרבות קצת בסעודה הראשונה, הוא כדי להגביר את האמונה בבניין המקדש ולחזק את הציפייה לגאולה, ולעשות זכר לששון ולשמחה שיהיו כאשר ייבנה המקדש, ותשעה באב ייהפך לששון ושמחה3.

 

אף שמנהג זה הובא ברמ"א4, דעתם של רבים מהאחרונים לא הייתה נוחה ממנו, והם ראו בו הַעֲרָמָה. זאת מכיוון שהסעודה השנייה נעשית כאשר הסועדים כבר שבעים מהסעודה הראשונה, ונמצא שהסעודה השנייה היא סעודת עראי; וממילא הסעודה הראשונה נחשבת סעודה מפסקת, ויש לנהוג בה לפי דיני סעודה מפסקת5. אחד האחרונים הסביר את העובדה שמנהג זה הובא על ידי הרמ"א, בכך ש"רבינו הרמ"א אוהב ישראל היה וטרח ליישב המנהג, אבל מנהג זה אינו נכון"6.

 

המשנה ברורה הביא את דברי ההסתייגות של האחרונים ממנהג זה, אך לאחר מכן הביא את דברי אחד מגדולי האחרונים, בעל האליה רבה, שקיבל מנהג זה, וכתב: "אומר אני, שכל זמן שאדם עושה כן ומכוון לשם שמים, שהתענית לא תזיק לו, הרשות בידו לנהוג כן, אך יקפיד שלא לשֹֹבוע יותר מדי בסעודה הראשונה, כדי שיוכל לאכול אחר תפילת מנחה סעודת קבע, ואכילתו לא תהיה אכילה גסה (אכילה שאדם מואס בה, שאינה נחשבת כאכילה)"7.

 

למעשה, רצוי לאכול סעודה אחת ולהקפיד בה על כל ההלכות הנוגעות לסעודה מפסקת, כפי דעת רוב האחרונים. עם זאת, מי שאוכל שתי סעודות כדי שהתענית לא תזיק לו, כפי שנהגו בארצות אשכנז, יש לו על מי לסמוך, אך עליו להקפיד שלא לשבוע יותר מדי בסעודה הראשונה8, וכן לאכול לחם בסעודה השנייה, כדי שהיא תחשב סעודת קבע9.

9 הערות

1.
רמ"א תקנב ט, ומשנ"ב שם.
2.
עיין רמ"א תקנב ט.
3.
מגן אברהם תקנב יא.
4.
רמ"א תקנב ט.
5.
לבוש תקנב ט, ב"ח תקנב ד"ה ודבר, שו"ת מהרש"ל סימן ל, מגן אברהם תקנב י, עטרת זקנים תקנב ג, ט"ז תקנב ב, ערוך השלחן תקנב יא. ועיין רמ"א תקנב ט שכתב: "ומי שיוכל לסגף את עצמו ויודע שהתענית לא תזיק לו נקרא קדוש".
6.
ערוך השלחן תקנב יא.
7.
משנ"ב תקנב כב.
8.
עיין משנ"ב תקנב כב.
9.
עיין שו"ת בצל החכמה חלק ד סימן נה. ועיין הליכות אבן ישראל הלכות ערב תשעה באב אות ב, שאם אין מתפללים מנחה בין הסעודה הראשונה לסעודה השנייה, יש להמתין שבעים ושתיים דקות בין סעודה לסעודה, כשיעור זמן עיכול.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ