logo-white

תוכן עניינים

הלכות בין המצרים

הלכות בין המצרים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות בין המצרים - תוכן עניינים:

פרק טז - רחצה

facebook email whatsapp

בתשעה באב אסור לרחוץ את הגוף, כדרך אבלים השרויים בצערם ואינם פונים לרחוץ את גופם כדי להתנאות או לשם תענוג. לא רק את הגוף אסור לרחוץ, אלא גם אברים בודדים, ואפילו אבר קטן כאחת האצבעות1

1.
שו"ע תקנד ז. ועיין שו"ע שם ח, שאישה שליל טבילתה חל בתשעה באב, לא תטבול בתשעה באב, כיוון שבתשעה באב אסורים בתשמיש המיטה. 

הרחצה האסורה היא רחצה לשם תענוג, אבל רחצה שאינה לשם תענוג מותרת. לכן אדם שידיו התלכלכו, רשאי לרחוץ את ידיו ולהסיר את הלכלוך, אך יקפיד לשטוף רק את האזור המלוכלך, ולא את כל ידו. וכן אדם שבקוּמוֹ בבוקר, הצטברו סביב עיניו הפרשות שדרכו לרחצן, רשאי לרחוץ את עיניו. וכן אדם המכין אוכל למוצאי הצום, רשאי לשטוף את האוכל במידת הצורך, אף שתוך כדי השטיפה ידיו תירטבנה1.

1.
שו"ע סימן תקנד סעיף ט וסעיף יא, ומשנ"ב שם ס"ק יט. ועיין משנ"ב תריג ב, שאדם שהזיע הרבה עד שגופו מלוכלך מחמת הזיעה, והדבר מפריע לו מאוד, רשאי לרחוץ את עצמו, ועיין שו"ת דברי יציב אורח חיים סימן רלז, וחוט שני יום כיפור עמ' קלג, שאין הכוונה לזיעה הגורמת חוסר נוחות, אלא למצב שהאדם מלוכלך ממש מחמת הזיעה. ועיין משנ"ב תקנד כב, שאדם אסטניס, הרגיל לרחוץ פניו כל יום, וכשהוא אינו רוחץ את פניו דעתו אינה מיושבת עליו כל היום, רשאי לרחוץ את פניו במים. ועיין שער הציון תקנא לה, שלצורך עשיית הפסק טהרה, מותר לרחוץ את חלקי הגוף ההכרחיים. ועיין אשרי האיש פרק עא סעיף ד, שמותר לרחוץ כלים כדי לתת לילדים קטנים לאכול, אף שתוך כדי הרחיצה הידיים נרטבות, שכן אין זו רחיצה של תענוג. 

כאשר קמים משינת הלילה, אסור לשטוף את הפה במים ולפלוט את המים החוצה. ואף שמטרת השטיפה אינה לשם תענוג אלא לשם ניקיון וסילוק ריח לא נעים מהפה, היא נאסרה, כיוון שיש לחשוש שמא אדם יבלע מעט מן המים תוך כדי שטיפת הפה. כאשר יש לאדם צער גדול מכך שאינו יכול לשטוף את פיו, מותר לשטוף את הפה, אך יש להקפיד להטות את הראש למטה, כדי שהמים לא ייבלעו בטעות, ולפלוט מהפה את כל המים1.

 

מותר לנקות את הפה עם משחת שיניים ללא שימוש במים, כדי למנוע ריח לא נעים, אף כאשר מניעת השטיפה אינה כרוכה בצער גדול, כיוון שמשחת שיניים אינה ראויה לאכילה2.

1.
משנ"ב תקסז יא.
2.
שו"ת מנחת יצחק חלק ד סימן קט.

מותר ליטול ידיים לצורך מצווה, כיוון שרחיצה זו אינה לשם תענוג. לכן, חולה הנצרך לאכול לחם בתשעה באב, ייטול את ידיו לפני האכילה כרגיל. וכן כהנים המברכים ברכת כהנים, ייטלו את ידיהם לפני ברכת כהנים כרגיל1.

1.
עיין שו"ע תקנד י, ושערי תשובה תקנד ז סוף ד"ה ואם עשה, ומשנ"ב תריג ז, וכף החיים תקנד נג. ועיין משנ"ב שם, וכף החיים שם, וחזון עובדיה עמ' רצ-רצב, שבנטילות אלו נוטלים את כל כף היד (עד החיבור לזרוע), כבכל יום.

נטילת הידיים בהשכמת הבוקר מותרת גם היא, כיוון שמטרתה להסיר את הרוח הרעה השורה על הידיים, והסרת רוח רעה דומה להסרת לכלוך, המותרת1. אמנם בנטילת הבוקר אין נוטלים את כל כף היד, אלא רק את אצבעות הידיים עד מקום חיבורן לכף היד, ודי בנטילה זו כדי להסיר את הרוח הרעה2.

1.
עיין שו"ע תקנד י, ומשנ"ב שם. ועיין משנ"ב שם, שלדעת הרמב"ם והגר"א אין נוטלים ידיים בתשעה באב להעברת הרוח הרעה, ולעניין הברכה יש לחוש לדעתם, לכן אין לברך "על נטילת ידיים" אחרי הנטילה להעברת הרוח הרעה, אלא לאחר הנטילה השנייה, שנוטלים אחר עשיית הצרכים כהכנה לתפילה. ועיין ארחות רבנו חלק ב עמ' קעב, בשם החזון איש, שהנוהגים ליטול כל יד ארבע פעמים, יכולים לנהוג כן גם בתשעה באב. 
2.
שו"ע תקנד י, ובן איש חי שנה ראשונה פרשת תולדות אות ב, ועיין שם, שבתשעה באב, הרוח הרעה שורה רק על אצבעות הידיים, ולא על כל כף היד. הטעם לשוני זה בין שריית הרוח הרעה בתשעה באב לבין שרייתה בימות השנה נעוץ בכך שהרוח הרעה שורה על ידיו של האדם, כדי שתהיה לה אחיזה באדם והיא תוכל להשפיע עליו את השפעתה השלילית, וככל שהרוח הרעה שורה על חלקים גדולים יותר של הגוף, כך כוחה גדל. בימים רגילים, הרוח הרעה מתפשטת על כל מרחב היד, אך בתשעה באב, כיוון שהוא יום פורענות, הרוח הרעה שולטת באדם גם כאשר אין לה אחיזה רבה בגופו, ולכן אין היא מתפשטת על כל מרחב היד, אלא רק על אצבעות הידיים.

כפי שמותר לאדם ליטול ידיים בקומו משנתו בבוקר, כן מותר ליטול את הידיים לקראת התפילה, לאחר עשיית צרכים או לאחר נגיעה במקומות המכוסים בגוף, כיוון שרחיצות אלו אינן לשם תענוג. גם בנטילות אלו, אין נוטלים את כל כף היד אלא רק את אצבעות הידיים עד מקום חיבורן לכף היד1, זאת כיוון שיש הסוברים שאין חובה ליטול את כל כף היד בנטילות אלו, גם בכל השנה. ואף שבכל השנה, יש להחמיר וליטול את כל כף היד, בתשעה באב אסור לרחוץ את הידיים ללא צורך, ולכן מחמירים בנטילות אלו, שתוקף חיובן פחוּת מחיוב נטילת ידיים ללחם, ונוטלים רק את אצבעות הידיים, כפי עיקר ההלכה2.

1.
רמ"א תקנד ט, ומשנ"ב סימן תקנד ס"ק כא וסימן תריג ס"ק ו. ועיין משנ"ב סימן תקנד ס"ק כ וסימן תריג ס"ק ד, שהאחרונים נחלקו בדינו של אדם שהתפנה וידיו לא התלכלכו, אם צריך ליטול ידיים, וכדי שלא להיכנס למחלוקת, ראוי לגעת במקומות המכוסים בגוף (עיין אשי ישראל עמ' תשפט), ולהתחייב בנטילת ידיים לדעת כולם. ועיין שו"ת מנחת שלמה (מכון אוצרות שלמה) חלק ב סימן נח אות כח, ואשרי האיש פרק עא סעיף ז, שהרגיל ליטול ידיו שלוש פעמים אחרי עשיית צרכים, יכול ליטול את ידיו שלוש פעמים גם בתשעה באב. ועיין שאלת רב חלק ב פרק לג אות כט, שחולק. ועיין אשרי האיש שם, שהיוצא מבית הכיסא ולא עשה צרכיו, לא ייטול את ידיו (עיין ביאור הלכה תריג ג ד"ה ואם). 
2.
עיין ישועות יעקב סימן קכח ס"ק ז, ועיין תשובות יד סופר הערות והארות בסוף הספר עמ' רלד, ועיין ילקוט יוסף עמ' שפג-שפו.

אסור לרחוץ את הגוף בעזרת בד רטוב הספוג במים. אמנם כאשר הבד רטוב במידה מועטה, מותר להעביר בד זה על הגוף, כיוון שאין זו רחיצה. 'רטיבות במידה מועטה' היא רטיבות כזו שידו של הנוגע בבד נרטבת רק מעט, במידה שאינה מרטיבה חפצים אחרים שהיא נוגעת בהם ('טופח שלא על מנת להטפיח'). לכן, הרוצה להשתמש בממחטות לחות כדי להתרענן, ישער מהי הרטיבות המצויה בהם, ואם הם רטובים במידה מועטה, מותר להשתמש בהם ולנגב את הגוף1.

 

כאשר ישנו לכלוך על הגוף, מותר להשתמש בממחטות לחות גם כאשר הן רטובות במידה מרובה, כיוון שרחיצה לצורך הסרת לכלוך מותרת. 

1.
רמ"א תקנד יד.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ