logo-white

תוכן עניינים

הלכות בין המצרים

הלכות בין המצרים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות בין המצרים - תוכן עניינים:

פרק טו - דיני תשעה באב. פרק טו - דיני תשעה באב

יולדת

facebook email whatsapp

יולדת בשלושים הימים הראשונים לאחר לידתה, נחשבת כחולה ופטורה מהתענית, כיוון שרושם הלידה ניכר עדיין בגופה והיא חלושה מחמת הלידה1.

 

בארצות אשכנז נהגו להחמיר, ותלו את פטור היולדת מהתענית, לאחר שבעה ימים מהלידה, בהרגשתה. יולדת שמרגישה חלושה, פטורה מהתענית, אך יולדת שמרגישה כבריאה לחלוטין, תתענה, ואם במשך התענית תרגיש היולדת חולשה וכדומה, תפסיק את התענית, ובפרט אִם היא מניקה2.

2 הערות

1.
עיין שו"ע תקנד ו, ומשנ"ב שם. ועיין ביאור הלכה תריז ד, וחזון עובדיה עמ' רפח, שאישה שהפילה, דינה כיולדת.
2.
עיין רמ"א תקנד ו, ומשנ"ב שם ס"ק יג, שאף שיולדת פטורה מתענית בשלושים הימים שלאחר הלידה, יולדות שהתענית לא תגרום להן צער גדול, נוהגות להתענות כבר שבעה ימים אחר הלידה, ומסיים שם, שיולדת המקלה שלא להתענות בשלושים הימים שלאחר הלידה "לא הפסידה". על סמך זה כתב המשנ"ב (תקנד ט): "כבר נהגו היולדות להתענות כל זמן שאין להן חולשה ונתרפאו מלידתן, כמו שכתב הרמ"א. אבל אם עדיין לא נתרפאו לגמרי או שהן קצת חולות או חלושות בטבען, לא תתעננה בתוך שלושים יום". ועיין שו"ת דברי יציב חלק ב סימן רלג, שפסק כמשנ"ב, וכן דעת הגר"י אריאל שליט"א. ועיין ערוך השלחן תקנד ח, שדברי הרמ"א נאמרו בימיו, שאנשים היו בריאים וחזקים, אבל עכשיו "חלילה ליולדת להתענות תוך שלושים יום ללידתה, כי עדיין חלושה היא והיא ממש כחולה". ועיין חזון עובדיה עמ' רפז, והלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 210, וחוט שני שבת חלק ד עמ' רס, וירושלים במועדיה עמ' רכ, שפסקו שיולדת תוך שלושים יום ללידתה לא תתענה. ועיין משנ"ב תקנד יד, שבתשעה באב נדחה, יש להקל ליולדת בתוך שלושים יום ללידתה שלא תתענה, אף שאין לה חולשה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ