logo-white

תוכן עניינים

הלכות בין המצרים

הלכות בין המצרים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות בין המצרים - תוכן עניינים:

פרק טו - דיני תשעה באב

facebook email whatsapp

חמש פורענויות אירעו לעם ישראל בתשעה באב:

א. נגזר על דור המדבר שלא ייכנסו לארץ ישראל, עונש על חטא המרגלים.

ב. נחרב בית המקדש הראשון.

ג. נחרב בית המקדש השני.

ד. נלכדה העיר ביתר על ידי הרומאים אחר החורבן השני, ונהרגו בה עם רב מישראל.

ה. ירושלים נחרשה על ידי הרומאים אחר חורבנה, ודבר זה ביטא את חורבנה הגמור1.

 

חורבן המקדש הוא הפורענות הקשה מכל הפורענויות שעם ישראל עבר, ופורענות זו היא השורש לכל הצרות והייסורים הכלליים והפרטיים בעם ישראל2.

 

מכיוון שתשעה באב הוא יום שאירעו בו פורענויות גדולות כל כך, נוהגים בו מנהגי אבלות חמורים, כפי שנוהג אדם היושב שבעה על אחד מקרוביו. כך אמרו חכמים: "כל איסורים הנוהגים באָבֵל, נוהגים בתשעה באב. אסור ברחיצה, בסיכה, בנעילת הסנדל, בתשמיש המִטה (יחסי אישוּת) ובלימוד תורה"3.

 

תשעה באב, מלבד היותו יום אֵבֶל, הוא גם יום תענית, ולכן הוא אסור גם באכילה ובשתייה4. תכלית התענית היא לעורר את הלבבות לכך שמעשינו הרעים ומעשי אבותינו הם אלו שגרמו את חורבן המקדש, כדי שמתוך כך נתעורר להיטיב את מעשינו, ונזכה לבניין המקדש5.

1.
עיין תענית כו ב.
2.
מקדש מרדכי חלק א עמ' שלא, בד קודש מועדים עמ' רנב, ילקוט יוסיף לקח שמות עמ' שמט.
3.
תענית ל א, על פי גרסת הרי"ף והרא"ש.
4.
עיין תענית ל א, וחידושי מרן רי"ז הלוי הלכות תעניות.
5.
רמב"ם תעניות ה א.

אדם חולה, אפילו במחלה שאין בה סכנה, רשאי לאכול ולשתות בתשעה באב, כיוון שגופו זקוק למזון ושתייה כדי להתגבר על המחלה1.

1.
עיין שו"ע תקנד ו, ושו"ת שבט הלוי חלק י סימן פא ענייני תשעה באב אות א ד"ה דברור. ועיין ערוך השלחן תקנד ז, ונשמת אברהם סימן תקנד ס"ק ו, בשם הגרש"ז אוירבך, וחזון עובדיה עמ' רפח, והלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 211, שחולה הפטור מהתענית יכול לאכול כרגיל, ואינו צריך לאכול פחות פחות מכשיעור. ועיין אור לציון שם, שאדם שחום גופו גבוה מהרגיל, או שיש לו קלקול קיבה הגורם לשלשולים, או שהוא צריך לשכב במיטה מחמת חולשתו, נחשב חולה. ועיין שו"ת אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן קיד, שאדם שהתענית מחלישה אותו בשיעור גדול יותר מכפי שהיא מחלישה אנשים רגילים, דינו כחולה, ופטור מהתענית. ועיין מחזיק ברכה קונטרס אחרון סימן תקנד אות א, שחולה שנתרפא, אך הוא חלוש מאוד, פטור מהתענית. ועיין אור לציון שם, שזקן תשוש כוח, נחשב כחולה, ופטור מן התענית, ועיין חזון עובדיה עמ' רעט, שמקל רק כאשר הרופאים אמרו לו שעלול לחלות מחמת התענית, וגם אז, עליו לאכול פחות פחות מכשיעור. ועיין חוט שני שבת חלק ד עמ' רסא, שחולה הצריך לשתות מחמת מחלתו, רשאי מעיקר הדין אף לאכול, אך למרות זאת יימנע מלאכול כדי לשתף עצמו עם הציבור (ועיין משנ"ב מהדורת דרשו סימן תקנד הערה 28).

אישה מעוברת צריכה לצום בתשעה באב1. אך אישה מעוברת שהריונה קשה או שאינה חשה בטוב, כגון שהיא סובלת מחולשה יתרה, מסחרחורות, מבחילות והקאות תכופות וכיוצא בזה, אינה צריכה להתענות, ובפרט בחודשי ההיריון הראשונים, שהעובר חלוש2.

1.
שו"ע תקנד ה. עיין אבן ישראל חלק ט סימן סב, ושו"ת קנה בשם חלק ד סימן לג, והליכות ביתה פרק כה הערה ג, בשם כמה מורי הוראה, הסוברים שבזמננו, אישה מעוברת אינה צריכה לצום בתשעה באב, כיוון שלדעתם ירדה חולשה לעולם, והצום עלול לגרום חלילה להפלה. אך דעת רוב מוחלט של הפוסקים היא שאישה מעוברת צריכה להתענות, כפי שנפסק בשלחן ערוך (עיין הליכות שלמה פרק טז סעיף א, חזון עובדיה עמ' רעט, הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 210, נשמת אברהם סימן תריז ס"ק א, בשם הגרי"ש אלישיב והגרי"י נויבירט, תורת היולדת פרק נא סעיף ד, וכן דעת הגר"י אריאל שליט"א), כיוון שאין כל הוכחה לכך שהצום גורם להפלה לנשים הרות שהריונן תקין ואין להן רקע קודם של הפלות; אדרבה, מחקרים מראים שאין הבדל במספר ההפלות המתרחשות בימים רגילים, למספר ההפלות המתרחשות בימי צום (נשמת אברהם שם).
2.
עיין הליכות שלמה פרק טז סעיף א, וחזון עובדיה עמ' רעט, ואור לציון פרק כט שאלה ב, ונשמת אברהם סימן תקנד ס"ק א, ותורת היולדת פרק נא סעיף ד, ועיין שם הערה ו, שפירט מצבי בריאות שונים שאישה מעוברת המצויה בהם אינה צריכה לצום. [

יולדת בשלושים הימים הראשונים לאחר לידתה, נחשבת כחולה ופטורה מהתענית, כיוון שרושם הלידה ניכר עדיין בגופה והיא חלושה מחמת הלידה1.

 

בארצות אשכנז נהגו להחמיר, ותלו את פטור היולדת מהתענית, לאחר שבעה ימים מהלידה, בהרגשתה. יולדת שמרגישה חלושה, פטורה מהתענית, אך יולדת שמרגישה כבריאה לחלוטין, תתענה, ואם במשך התענית תרגיש היולדת חולשה וכדומה, תפסיק את התענית, ובפרט אִם היא מניקה2.

1.
עיין שו"ע תקנד ו, ומשנ"ב שם. ועיין ביאור הלכה תריז ד, וחזון עובדיה עמ' רפח, שאישה שהפילה, דינה כיולדת.
2.
עיין רמ"א תקנד ו, ומשנ"ב שם ס"ק יג, שאף שיולדת פטורה מתענית בשלושים הימים שלאחר הלידה, יולדות שהתענית לא תגרום להן צער גדול, נוהגות להתענות כבר שבעה ימים אחר הלידה, ומסיים שם, שיולדת המקלה שלא להתענות בשלושים הימים שלאחר הלידה "לא הפסידה". על סמך זה כתב המשנ"ב (תקנד ט): "כבר נהגו היולדות להתענות כל זמן שאין להן חולשה ונתרפאו מלידתן, כמו שכתב הרמ"א. אבל אם עדיין לא נתרפאו לגמרי או שהן קצת חולות או חלושות בטבען, לא תתעננה בתוך שלושים יום". ועיין שו"ת דברי יציב חלק ב סימן רלג, שפסק כמשנ"ב, וכן דעת הגר"י אריאל שליט"א. ועיין ערוך השלחן תקנד ח, שדברי הרמ"א נאמרו בימיו, שאנשים היו בריאים וחזקים, אבל עכשיו "חלילה ליולדת להתענות תוך שלושים יום ללידתה, כי עדיין חלושה היא והיא ממש כחולה". ועיין חזון עובדיה עמ' רפז, והלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 210, וחוט שני שבת חלק ד עמ' רס, וירושלים במועדיה עמ' רכ, שפסקו שיולדת תוך שלושים יום ללידתה לא תתענה. ועיין משנ"ב תקנד יד, שבתשעה באב נדחה, יש להקל ליולדת בתוך שלושים יום ללידתה שלא תתענה, אף שאין לה חולשה.

אישה מניקה חייבת להתענות בתשעה באב1, אלא אם כן היא מרגישה חולשה2, או שאין לה די חלב ואין לתינוק מה לאכול3.

 

[לתקן נוסח פסקה זו לפי הגר"י אריאל שליט"א]כאשר תשעה באב חל בשבת, והתענית נדחית ליום ראשון, נשים מעוברות ונשים מניקות פטורות מהצום. זאת כיוון שכאשר אין התענית חלה ביום שארע בו חורבן המקדש, חובת התענית קלה יותר מאשר בשנים רגילות, שבהן התענית חלה בתשעה באב4.

 

הפטורים מן התענית, לא יענגו את עצמם בבשר ויין, ולא יאכלו תפנוקים ומותרות, אלא יאכלו וישתו כפי צורכם, ואם אפשר להם, יתענו במשך הלילה. כל זאת כדי לשתף את עצמם עם הציבור5.

1.
שו"ע תקנד ו.
2.
הליכות שלמה פרק טז סעיף ב, הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 210.
3.
עיין הליכות שלמה הלכות יום כיפור פרק ו סעיף ב והלכות בין המצרים פרק טז סעיף ב, אור לציון חלק ג פרק כט שאלה ב, הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 210, נשמת אברהם תקנד ס"ק ב בשם הגרי"י נויבירט. ועיין הליכות שלמה שם, ונשמת אברהם שם, שאין לתת לתינוק תחליפי חלב כדי שהאם תוכל להמשיך לצום, כיוון שמזונו הטבעי של תינוק הוא חלב אם, ועיין אור לציון שם, שחולק. הגר"י אריאל שליט"א כתב לנו, שאישה מניקה שחשה שהתענית גורמת לה להפסקת החלב, פטורה מהתענית, וכעין זה מבואר בהליכות שלמה פרק טז סעיף ב, ועיין שם דבר הלכה ו, שאף אם החלב לא ייפסק, אלא יתמעט, מותרת לאכול, ועיין חזון עובדיה עמ' סג, שמקל כאשר בעקבות הצום החלב ייפסק לגמרי.
4.
עיין ביאור הלכה תקנט ד"ה ואינו, שאישה מעוברת שיש לה מיחוש קל, פטורה מהצום כאשר תשעה באב נדחה, ועיין הליכות שלמה פרק טז דבר הלכה ג, שבזמננו רוב מוחלט של הנשים המעוברות נחשבות כמעוברות שיש להן מיחוש קל, ועיין שם דבר הלכה ד, שגם אישה מניקה פטורה מהצום כאשר תשעה באב נדחה, חזון עובדיה עמ' סב.
5.
עיין משנ"ב תקנ ה, והליכות שלמה פרק טז דבר הלכה ב.

ילדים קטנים מגיל בר מצווה אינם חייבים להתענות בתשעה באב1, כיוון שחכמים לא חייבו לחנך קטן למצווה שקיומה יסב לו צער2. אף שילדים אינם חייבים להתענות, אם הם הגיעו לחינוך, יש לחנכם שיאכלו בתשעה באב רק מאכלים פשוטים, כדי שיתאבלו עם הציבור3.

1.
עיין משנ"ב תקנ ה, וחכמת אדם כלל קנב סעיף יז, וערוך השלחן תקנד ד, ומועדי הראיה עמ' 504 (מהדורת תשע"ה), בשם מרן הרב קוק זצ"ל, ושו"ת שבט הלוי חלק י סימן פא אות ג, וילקוט יוסף עמ' תלא, וכן דעת הגר"י אריאל שליט"א. ועיין כף החיים תקנד כג, והלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 210, הסוברים שיש לחנך קטנים לצום מספר שעות.
2.
חכמת אדם כלל קנב סעיף יז. ועיין מועדי הראי"ה עמ' 504 (מהדורת תשע"ה), בשם מרן הרב קוק זצ"ל, טעם נוסף לפטור קטנים מהתענית, שאנו מצפים שמהרה ייבנה המקדש, ועד שהקטן יגדיל, כבר לא יצטרכו לצום, וכן אמר לנו הגר"י אריאל שליט"א.
3.
עיין משנ"ב תקנ ה, וחכמת אדם כלל קנב סעיף יז, וערוך השלחן תקנד ד, ושו"ת שבט הלוי חלק י סימן פא אות ב.

אדם הצריך לבלוע גלולה כדי שלא יחלה, יבלע את הגלולה ללא מים. ואם אין באפשרותו לבלוע את הגלולה ללא מים, ישתה מעט מים כדי לבלוע את הגלולה1.

1.
נשמת אברהם סימן תקנד ס"ק ז, בשם הגרש"ז אוירבך.

אדם בריא, הזקוק לאכילה או לשתייה כדי שלא יחלה, רשאי לאכול או לשתות לשיעורין, כפי הנדרש כדי שלא יחלה. שתייה או אכילה 'לשיעורין' הן שתייה או אכילה של שיעור מועט של אוכל או שתייה (כ-40 סמ"ק שתייה או 30 סמ"ק מזון), ולאחריהן המתנה של תשע דקות, ושוב שתייה או אכילה של שיעור מועט, וחוזר חלילה; כפי הנצרך כדי שלא להגיע למצב של חולי. בשונה מחוֹלֶה, שחובת התענית אינה חלה עליו ומותר לו לאכול כהרגלו, על אדם בריא חלה חובת התענית, והיתר אכילתו הוא רק כדי למנוע מעצמו מחלה. לכן עליו לאכול או לשתות רק כפי ההכרח, ולעשות זאת לשיעורין, כדי למעט באיסור עד כמה שניתן. לדוגמה: חייל הנמצא בעמדת שמירה במקום חם מאוד, ועלול להתייבש אם לא ישתה מים כל היום, אינו רשאי לאכול, כיוון שחובת התענית חלה עליו, אך מותר לו לשתות מים בכמות הדרושה כדי שלא יתייבש, וכדי למעט באיסור, עליו לשתות לשיעורין1.

1.
עיין אור לציון חלק ג פרק כט שאלה י, ועיין נשמת אברהם סימן תקנד ס"ק ו, בשם הגרש"ז אוירבך, וקובץ תשובות לגרי"ש אלישיב חלק א סימן נז אות א, עיין שו"ת שבט הלוי חלק ט סימן קלא אות ג, וכן הורה הגר"י אריאל שליט"א. כאשר יש צורך, אפשר להקטין את מרווח הזמן בין אכילה לאכילה ובין שתייה לשתייה לפי הצורך (עיין פסקי תשובות סימן תריח אות י).

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ