בשבוע שחל בו תשעה באב, אסור לכבס בגדים, מצעים, מגבות ומפות1, כדי למעט בשמחה2. יוצאי אשכנז נוהגים שלא לכבס כבר מראש חודש אב3, כדי למעט בשמחה כבר מראש חודש4, אך יוצאי ספרד נוהגים כפי עיקר הדין, ונמנעים מכיבוס רק בשבוע שחל בו תשעה באב5.
כאשר תשעה באב חל בשבת, והתענית נדחית ליום ראשון, השבוע הסמוך לתשעה באב אינו נחשב כשבוע שחל בו תשעה באב, ומותר ליוצאי ספרד לכבס את בגדיהם בשבוע זה6.
כיבוס בגדי ילדים
גם כיבוס בגדי ילדים אסור7, אך דינם קל מבגדי מבוגרים בכך שגם יוצאי אשכנז נמנעים מכיבוסם רק בשבוע שחל בו תשעה באב, שבו הכיבוס אסור מן הדין. אך קודם לכן, מראש חודש אב, שבו האיסור הוא רק מחמת מנהג, נוהגים לכבסם אם יש צורך בכך8.
בגדי ילדים קטנים שאינם מקפידים על ניקיון בגדיהם, ומתלכלכים בתדירות (עד גיל שש בערך), אינם כלולים באיסור, ומותר לכבסם גם בשבוע שחל בו תשעה באב, כיוון שאין שמחה בכיבוסם9. כאשר מכבסים בגדי ילדים קטנים, אסור להוסיף למכונה בגדי מבוגרים10, כיוון שאיסור הכביסה אינו רק מחמת הטורח, אלא גם מחמת השמחה בניקיון הבגדים.
לא רק כיבוס אסרו חכמים בשבוע שחל בו תשעה באב, אלא גם לבישת בגדים מכובסים, כיוון שלבישת בגד מכובס מעוררת הרגשת רעננות והתחדשות. יוצאי אשכנז נוהגים שלא ללבוש בגדים מכובסים כבר מראש חודש אב, ויוצאי ספרד נוהגים כפי עיקר הדין, ונמנעים מלבישת בגדים מכובסים רק בשבוע שחל בו תשעה באב1. כשם שאין לובשים בגדים מכובסים, כך גם אין משתמשים במגבות מכובסות, במצעים מכובסים ובמפות שולחן מכובסות2. מותר ללבוש בגדים מכובסים כגופייה, בגד תחתון וגרביים, שמניעת החלפתם גורמת צער בשל הזיעה שעליהם3.
הכנת בגדים שאינם מכובסים
בזמננו, שרגילים להחליף בגדים בתדירות גבוהה, הליכה עם אותו הבגד כמה ימים כרוכה באי נעימות. לכן לפני ראש חודש אב (למנהג יוצאי אשכנז), או לפני שבת חזון (למנהג יוצאי ספרד), רבים נוהגים ללבוש הרבה מבגדיהם, כל בגד למשך כשעה, כדי להפיג מהבגד את רעננותו מן הכיבוס; וכך בגדים אלו אינם נחשבים בגדים מכובסים, ואפשר ללובשם בימים שאסור ללבוש בהם בגדים מכובסים4.
לכלוך בגד לשם לבישתו
אדם שלא לבש את בגדיו מראש וברצונו להחליף בגד, רשאי לקחת בגד מכובס ולהניחו על רצפה מאובקת או בין בגדים מלוכלכים, וכך תפוג ממנו רעננותו מן הכיבוס, ומותר יהיה ללובשו5. הנחה סמלית של הבגד על הרצפה לרגע קט, אינה מועילה להתיר את לבישתו.
מצעים מכובסים לאורחים
שימוש במצעים מכובסים שלא לשם תענוג אלא כדי להימנע ממיאוס, מותר. לכן אדם המארח אורחים בביתו או בתי מלון המשכירים חדרי לינה, רשאים להציע את המיטות במצעים מכובסים, כיוון שרוב בני האדם מרגישים מיאוס בשינה על מצעים שאחרים ישנו בהם6.
יש סוברים שגיהוץ בגדים נחשב לסיום תהליך הכיבוס, וגם הוא נאסר1, ויש סוברים שגיהוץ לא נאסר, ולדבריהם מותר לגהץ אף בשבוע שחל בו תשעה באב2. להלכה, גיהוץ אסור, אך אדם שהבגד היחיד שיש לו מקומט עד שהוא מתבייש ללובשו, רשאי לגהצו, משום כבוד הבריות3.
בתשעת הימים אין לובשים בגדי שבת בימות החול, זאת כדרך אבלים, שאינם לובשים בגדים חגיגיים בימי אבלם. גם כאשר משתתפים באירוע של מצווה, כגון בברית מילה, אין לובשים בגדים חגיגיים, מלבד בני המשפחה הקרובים ביותר לרך הנימול, המוהל, הסנדק והאישה המביאה את התינוק למי שמוסר אותו לאבי הבן ('קווטר')1. המוסר את התינוק לאבי הבן ('קווטר') אינו לובש בגדי שבת, כיוון שאצל הגברים, יש מהם מי שמל את התינוק ומי שאוחז אותו בשעת המילה ('סנדק'), ולכן מסירת התינוק לאבי הבן אינה נחשבת שותפות חשובה. אך בקרב הנשים, שמסירת התינוק היא שותפותן היחידה במצווה, היא נחשבת שותפות חשובה, ושותפות כזו מתירה ללבוש בגדי שבת2. ויש נוהגים שכל הקרובים שהיו לובשים בגדי שבת אילו הברית הייתה בזמן אחר בשנה, רשאים ללבוש בגדי שבת גם בברית הנערכת בתשעת הימים. זאת כיוון שאם ילבשו הקרובים בגדי חול, ייגרם להורי הרך הנימול צער מכך שבני המשפחה הקרובים אליהם אינם יכולים להשתתף בשמחתם באופן מלא3; ומי שנוהג כדעה זו, אין למחות בידו4.