logo-white

תוכן עניינים

הלכות בין המצרים

הלכות בין המצרים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות בין המצרים - תוכן עניינים:

פרק ח - אכילת בשר ושתיית יין. פרק ח - אכילת בשר ושתיית יין

יין של מצווה

facebook email whatsapp

יין של מצווה אינו כלול במנהג, לכן המבדיל במוצאי שבת חזון, ישתה את יין ההבדלה; זוהי דעת מרן השלחן ערוך, וכך נוהגים יוצאי ספרד1. הרמ"א חולק במקצת על השלחן ערוך. לדבריו, אמנם יין של מצווה אינו כלול במנהג, אך כאשר ישנה דרך לקיים את המצווה מבלי לשתות יין, יש להחמיר ולהימנע משתיית היין. מצד דיני ההבדלה, אין חובה שהמבדיל עצמו ישתה את היין, אלא די בכך שאחד השומעים ישתה את היין, ואפילו הוא קטן, ובלבד שהגיע לגיל חינוך לברכות. ואם כן, כיוון שאפשר לקיים את מצוות הבדלה בשתיית היין על ידי קטן, הרמ"א סובר שאין למבדיל לשתות את היין בעצמו, אלא עליו לתת את היין לקטן שהגיע לגיל חינוך לברכות (גיל שש בערך), אך לא הגיע לחינוך לאבלות על בית המקדש (גיל תשע בערך2). בכך מתקיימת מצוות הבדלה כראוי, וגם אין מבטלים את המנהג שלא לשתות יין בתשעת הימים. כאשר אין בנמצא ילד קטן, מודה הרמ"א לשלחן ערוך שהמבדיל צריך לשתות את היין, כיוון שיין זה הוא יין של מצווה, ואין דרך לקיים את המצווה מבלי לשתותו3.

3 הערות

1.
שו"ע תקנא י, כף החיים תקנא קנב, חזון עובדיה עמ' קעו, הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 202. ועיין משנ"ב תקנא עא, וכף החיים שם, וחזון עובדיה שם, והלכות חגים שם, שבתשעת הימים אין לברך ברכת המזון על הכוס (גם כאשר יש זימון), כיוון שבכל ימות השנה נוהגים כדעה שאין חובה לברך את ברכת המזון על הכוס.
2.
עיין פסקי תשובות תקנא הערה 301.
3.
רמ"א תקנא י, ומשנ"ב שם. ועיין הליכות שלמה פרק יד סעיף כז, שהגרש"ז נהג לשתות את יין ההבדלה בעצמו, כיוון שקשה לשער איזה קטן הגיע לגיל חינוך לברכות, ולא הגיע לגיל חינוך לאבלות על החורבן.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ