logo-white

תוכן עניינים

הלכות בין המצרים

הלכות בין המצרים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות בין המצרים - תוכן עניינים:

פרק ח - אכילת בשר ושתיית יין. פרק ח - אכילת בשר ושתיית יין

אכילת בשר ותבשילים בשריים שנשארו משבת

facebook email whatsapp

בשר ותבשילים בשריים שנשארו משבת, יש פוסקים הסוברים שמותר לאוכלם בתשעת הימים. זאת כיוון שאם לא יאכלו אותם בימי השבוע, יהיה בכך הפסד, ויש חשש שלהבא אנשים יצמצמו בהכנות לשבת כזו, כדי שלא לזרוק את השאריות, ותהיה בכך פגיעה בכבוד השבת; ואם כן אכילת השאריות היא כאכילת מצווה, המותרת1. מנהג יוצאי אשכנז הוא שלא לסמוך על דעה מקלה זו, כיוון שפוסקים רבים סוברים שאכילה הגורמת בעקיפין למצווה, אינה נחשבת אכילת מצווה המתירה אכילת בשר בימים אלו2. ויש מחכמי ספרד שכתבו שהמקל כדעה זו, יש לו על מי לסמוך3.

3 הערות

1.
עיין שו"ת קול אליהו סימן מה, וכתר שם טוב (גאגין) חלק ה עמ' 46. ועיין קול אליהו שם, שכתב טעמים נוספים להיתר זה; שבשר זה הוא שיירי מצווה, ועוד שדבר שנאסר (לפני שבת) והותר (בשבת), יש מקום לומר שאינו חוזר ונאסר, כמבואר בחולין יז א.
2.
שערי תשובה סימן תקנא ס"ק כז, פתחי תשובה יורה דעה סימן שמא ס"ק יב, שו"ת מהר"ם שיק אורח חיים סימן רפו, ערוך השלחן תקנא כד.
3.
חזון עובדיה עמ' קעז, עיין אור לציון חלק ג פרק כו שאלה ז, שמקל בזה כאשר לא ניתן להקפיא את השאריות או לתת אותם לילדים קטנים. ועיין להלן, שיש הסוברים שבסעודת מלווה מלכה יש להקל כדעה זו, ומותר לאכול בה בשר שנשאר מסעודות השבת.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ