logo-white

תוכן עניינים

הלכות בין המצרים

הלכות בין המצרים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות בין המצרים - תוכן עניינים:

פרק ח - אכילת בשר ושתיית יין

facebook email whatsapp

מצד הדין, מותר לאכול בשר ולשתות יין בתשעת הימים. אך יוצאי אשכנז נהגו שלא לאכול בשר ושלא לשתות יין בכל תשעת הימים1, לזכר בשר הקרבנות ונסכי היין שהיו מקריבים על גבי המזבח, ובטלו בעוונותינו עם חורבן בית המקדש2. יוצאי ספרד נהגו שלא לאכול בשר בכל תשעת הימים, מלבד בראש חודש אב, שאין נמנעים בו מאכילת בשר3. זאת כיוון שראש חודש נקרא "מועד", ואין להרבות בו במנהגי אבלות, ומצווה להרבות בו בסעודה4.

 

לגבי שתיית יין, נחלקו המנהגים בקרב יוצאי ספרד: יש המשווים את דין היין לדין הבשר, ונוהגים שלא לשתות יין בכל תשעת הימים מלבד בראש חודש5; ויש המקילים בכך ונמנעים משתיית יין רק בשבוע שחל בו תשעה באב6. ויש שאינם נמנעים משתיית יין גם בשבוע שחל בו תשעה באב7. וכל אחד יעשה כמנהגו8. טעם המנהג להקל ביין יותר מאשר בבשר הוא כדי שלא להפסיד את ברכת "בורא פרי הגפן" שמברכים על היין9. ודווקא ביין חששו להפסד הברכה, מכיוון שכאשר שותים יין בתוך הסעודה, מברכים עליו, מה שאין כן בבשר, שאין מברכים עליו כאשר אוכלים אותו בתוך הסעודה.   

1.
עיין שו"ע תקנא ט, ומשנ"ב שם. ועיין משנ"ב תקנא סו, שדין מיץ ענבים כדין יין. עיין חזון עובדיה עמ' קפח, שאדם שבירך בטעות על בשר או על יין, יטעם מהם מעט, כדי שברכתו לא תהיה ברכה לבטלה, ואין בטעימה זו חשש, שאין בה לא שמחה ולא ביטול האבלות. עיין שמירת שבת כהלכתה פרק מב סעיף סא, שמותר לטעום את הבשר שהוכן לשבת, לוודא שטעמו ערב (עיין משנ"ב רנ ב), אך לא יבלע את הבשר, אלא יפלוט אותו מפיו לאחר הטעימה, ועיין חזון עובדיה עמ' קעה, והלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 202, שמתירים לטעום ולבלוע.
2.
ערוך השלחן תקנא כג.
3.
כף החיים תקנא קכה-קכו, חזון עובדיה עמ' קסט, הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 201, אור לציון חלק ג פרק כו שאלה ג, נתיבי עם תקנא אות ב, ברית כהונה מערכת רי"ש אותיות ז-ח.
4.
עיין שיירי כנסת הגדולה סימן תקנא הגהות בית יוסף אות כו, ופסחים עז א, ושו"ע תיט א.
5.
בן איש חי שנה ראשונה פרשת דברים אות טו: מנהג בגדאד, הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 201. ועיין בן איש חי שם, שיש הנוהגים שלא לשתות יין גם בראש חודש.
6.
רוח חיים פלאג'י תקנא ה.
7.
פרי האדמה הלכות תעניות פרק ה הלכה ו, שלחן גבוה תקנא לה, כף החיים תקנא קכו: מנהג ירושלים, ברית כהונה מערכת הרי"ש אות ח, חזון עובדיה עמ' קעד, אור לציון חלק ג פרק כו אות ח: יש נוהגים.
8.
כף החיים שם.
9.
כנסת הגדולה סימן תקנא הגהות בית יוסף אות כו.

המנהג שלא לאכול בשר הוא בין בבשר בהמה ובין בבשר עוף. ואין אוכלים אף תבשיל של בשר שהוציאו ממנו את הבשר, ונשאר בו רק טעם של בשר1. אבל מותר לבשל מאכל פרווה בסיר בשרי ולאוכלו בתשעת הימים2.

1.
עיין שו"ע תקנא י, ומשנ"ב שם, וכף החיים שם קמב. ועיין חזון עובדיה עמ' קעד, שמותר לאכול מרק העשוי מאבקת מרק בשרית, כיוון שאבקת מרק שונה מאוד מעוף, ואין היא כלולה במנהג, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 201, ומשמע שאוסר.
2.
עיין משנ"ב תקנא סג, חזון עובדיה עמ' קעב. עיין שו"ת שבט הקהתי ח"ד סימן קנא, שמותר לתת מעט יין בתבשיל או בעוגה, כל שטעם היין אינו מורגש, ועיין שער הציון תקנא סח.

כאשר מצב הבריאות מצריך זאת, מותר לאכול בשר בתשעת הימים, ובמצב זה עדיף לאכול בשר עוף, שאיסורו קל יותר. לכן אדם חולה, אפילו במידה מועטה, או יולדת בשלושים הימים הראשונים לאחר הלידה, או מעוברת שקשה לה להימנע מאכילת בשר, או אישה מניקה שחסרון הבשר פוגע באיכות החלב שלה, רשאים לאכול בשר1. ומכל מקום, מיום ז' באב ראוי שלא לאכול בשר, כיוון שביום זה נכנסו הגויים להיכל2.

1.
רמ"א תקנא ט, ומשנ"ב שם ס"ק סא וס"ק סד, וערוך השלחן תקנא כו, ואור לציון חלק ג פרק כו שאלה ו.
2.
משנ"ב תקנא סא, ועיין שם, שחולה אינו צריך להימנע מאכילת בשר משבעה באב, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 201, שחולק.

בשר ותבשילים בשריים שנשארו משבת, יש פוסקים הסוברים שמותר לאוכלם בתשעת הימים. זאת כיוון שאם לא יאכלו אותם בימי השבוע, יהיה בכך הפסד, ויש חשש שלהבא אנשים יצמצמו בהכנות לשבת כזו, כדי שלא לזרוק את השאריות, ותהיה בכך פגיעה בכבוד השבת; ואם כן אכילת השאריות היא כאכילת מצווה, המותרת1. מנהג יוצאי אשכנז הוא שלא לסמוך על דעה מקלה זו, כיוון שפוסקים רבים סוברים שאכילה הגורמת בעקיפין למצווה, אינה נחשבת אכילת מצווה המתירה אכילת בשר בימים אלו2. ויש מחכמי ספרד שכתבו שהמקל כדעה זו, יש לו על מי לסמוך3.

1.
עיין שו"ת קול אליהו סימן מה, וכתר שם טוב (גאגין) חלק ה עמ' 46. ועיין קול אליהו שם, שכתב טעמים נוספים להיתר זה; שבשר זה הוא שיירי מצווה, ועוד שדבר שנאסר (לפני שבת) והותר (בשבת), יש מקום לומר שאינו חוזר ונאסר, כמבואר בחולין יז א.
2.
שערי תשובה סימן תקנא ס"ק כז, פתחי תשובה יורה דעה סימן שמא ס"ק יב, שו"ת מהר"ם שיק אורח חיים סימן רפו, ערוך השלחן תקנא כד.
3.
חזון עובדיה עמ' קעז, עיין אור לציון חלק ג פרק כו שאלה ז, שמקל בזה כאשר לא ניתן להקפיא את השאריות או לתת אותם לילדים קטנים. ועיין להלן, שיש הסוברים שבסעודת מלווה מלכה יש להקל כדעה זו, ומותר לאכול בה בשר שנשאר מסעודות השבת.

המנהג שלא לאכול בשר ושלא לשתות יין הוא גם לילדים קטנים1, ושני טעמים לכך: האחד הוא לחנכם במצוות, והשני, להשרות אווירה של צער ואבלות. ישנו הבדל הלכתי בין שני הטעמים: לפי הטעם הראשון, האיסור הוא רק על ילדים שהגיעו לגיל חינוך לאבלות על החורבן (סביב גיל תשע2), אך לפי הטעם השני, האיסור הוא גם על ילדים שלא הגיעו לגיל חינוך לאבלות על החורבן3. יש להחמיר כשני הטעמים, ולא לתת בשר ויין גם לילדים שלא הגיעו לגיל חינוך לאבלות על החורבן4. אך מותר לתת בשר לילדים עד גיל שלוש, שכן עד גיל זה, החוסן הגופני אינו מבוסס, ואכילת בשר נצרכת לחיזוק הגוף5.

 

יש המתירים לילדים יוצאי ספרד שלא הגיעו לגיל מצוות לאכול בשר בכל תשעת הימים, כיוון שילדים קטנים זקוקים למזון מזין לצורך גדילתם, ולא מצאנו מקור לכך שבארצות ספרד החמירו במנהג שלא לאכול בשר גם לילדים קטנים6. אף לדעה זו, טוב להחמיר ולאסור אכילת בשר לילדים בשנה שלפני בר המצווה או בת המצווה7.

1.
משנ"ב תקנא ע, על פי אליה רבה ודגול מרבבה.
2.
עיין פסקי תשובות סימן תקנא הערה 301. ועיין ירושלים במועדיה עמ' ריט, שכתב שקטן שלא הגיע לחינוך לאבלות החורבן הוא קטן שאינו מבין מהי ירושלים, מהו בית המקדש, ומה חסר לנו היום.
3.
עיין משנ"ב תקנא פא, ושער הציון שם צא, וחנוך לנער פרק כא הערה ה. ועיין משנ"ב מהדורת ביצחק יקרא סימן תקנא משנ"ב ס"ק ע, בשם מרן הרב קוק זצ"ל, שאף שבדרך כלל אין מחנכים קטנים לאבלות, לאבלות החורבן מחנכים אותם, כדי שגם קטנים יזכו לראות בבניין ירושלים, כי כל המתאבל על ירושלים זוכה ורואה בשמחתה לא רק מצד 'מידה כנגד מידה', אלא גם בדרך הטבע: אדם שמצטער על קלקולו של דבר מסוים, שמח כשהדבר בא על תיקונו.
4.
עיין משנ"ב סימן תקנא ס"ק ע וס"ק פא, ושער הציון שם צא, וערוך השלחן תקנא כו, וחנוך לנער פרק כא הערה ה, והליכות שלמה פרק יד הערה 28. מה שהקל הרמ"א לקטן שלא הגיע לחינוך לאבלות על החורבן לשתות את יין ההבדלה (כפי שיבואר להלן), זהו משום שיין ההבדלה הוא יין של מצווה, אך יין שאינו של מצווה, גם קטן שלא הגיע לחינוך אינו רשאי לשתותו. ועיין שער הציון שם עו, שלדעת המגן אברהם והחיי אדם, האיסור הוא מדין חינוך, ולדבריהם ילדים מתחת גיל תשע, שלא הגיעו לגיל חינוך לאבלות על החורבן, רשאים לאכול בשר ולשתות יין. ועיין שו"ת דברי יציב אורח חיים סימן רלו, ואור לציון ח"א סימן לח, וירושלים במועדיה עמ' רז, שפסקו כדעת המגן אברהם.
5.
עיין קרא עלי מועד פרק ה הערה יא, בשם הגר"ש ואזנר. ועיין חנוך לנער פרק כא הערה ה, שמתיר לתת בשר לילדים עד גיל חינוך למצוות (גיל שש בערך). ועיין הליכות שלמה פרק יד הערה 28, שהגרש"ז אוירבך אסר להאכיל ילדים בני שלוש בבשר, כאשר לא היה צורך מיוחד בכך. עיין שו"ת דברי יציב אורח חיים סימן רלו, שמקל לתת בשר עוף לילדים הקטנים מגיל בר מצווה, ועיין עיין אשרי האיש חלק ג פרק סט אות כח, שמקל בזה רק עד גיל חינוך, ועיין הליכות שלמה פרק יד הערה 28, שאוסר בשר עוף גם לילדים הקטנים מגיל חינוך.
6.
אור לציון חלק א סימן לח, חזון עובדיה עמ' קצ, ועיין שם שמביא טעם נוסף להקל, שיש הסוברים שמותר להאכיל קטן דבר שאסור מצד מנהג, כאשר יש בדבר צורך לקטן; ומדבריו שם נראה שהדבר מותר גם ליוצאי אשכנז. ועיין שו"ת דברי יציב אורח חיים סימן רלו, שיוצא אשכנז המקל לתת לקטנים בשר בהמה, יש לו על מי לסמוך.
7.
חזון עובדיה עמ' קצ.

יין של מצווה אינו כלול במנהג, לכן המבדיל במוצאי שבת חזון, ישתה את יין ההבדלה; זוהי דעת מרן השלחן ערוך, וכך נוהגים יוצאי ספרד1. הרמ"א חולק במקצת על השלחן ערוך. לדבריו, אמנם יין של מצווה אינו כלול במנהג, אך כאשר ישנה דרך לקיים את המצווה מבלי לשתות יין, יש להחמיר ולהימנע משתיית היין. מצד דיני ההבדלה, אין חובה שהמבדיל עצמו ישתה את היין, אלא די בכך שאחד השומעים ישתה את היין, ואפילו הוא קטן, ובלבד שהגיע לגיל חינוך לברכות. ואם כן, כיוון שאפשר לקיים את מצוות הבדלה בשתיית היין על ידי קטן, הרמ"א סובר שאין למבדיל לשתות את היין בעצמו, אלא עליו לתת את היין לקטן שהגיע לגיל חינוך לברכות (גיל שש בערך), אך לא הגיע לחינוך לאבלות על בית המקדש (גיל תשע בערך2). בכך מתקיימת מצוות הבדלה כראוי, וגם אין מבטלים את המנהג שלא לשתות יין בתשעת הימים. כאשר אין בנמצא ילד קטן, מודה הרמ"א לשלחן ערוך שהמבדיל צריך לשתות את היין, כיוון שיין זה הוא יין של מצווה, ואין דרך לקיים את המצווה מבלי לשתותו3.

1.
שו"ע תקנא י, כף החיים תקנא קנב, חזון עובדיה עמ' קעו, הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 202. ועיין משנ"ב תקנא עא, וכף החיים שם, וחזון עובדיה שם, והלכות חגים שם, שבתשעת הימים אין לברך ברכת המזון על הכוס (גם כאשר יש זימון), כיוון שבכל ימות השנה נוהגים כדעה שאין חובה לברך את ברכת המזון על הכוס.
2.
עיין פסקי תשובות תקנא הערה 301.
3.
רמ"א תקנא י, ומשנ"ב שם. ועיין הליכות שלמה פרק יד סעיף כז, שהגרש"ז נהג לשתות את יין ההבדלה בעצמו, כיוון שקשה לשער איזה קטן הגיע לגיל חינוך לברכות, ולא הגיע לגיל חינוך לאבלות על החורבן.

בשבת החלה בתוך תשעת הימים, אוכלים בשר ושותים יין כרגיל, וכן בסעודת מצווה כסעודת ברית מילה, פדיון הבן וסיום מסכת, מותר לאכול בשר ולשתות יין, כיוון שהאכילה בסעודה זו היא מצווה. ההיתר לאכול בשר ולשתות יין בסעודת מצווה הוא רק לאנשים השייכים לסעודה, שהם קרובי בעל השמחה וחבריו, אבל אנשים שבאים לסעודה רק כדי לאכול בשר ולשתות יין, אינם רשאים לעשות כן1.

 

בסעודת מצוה החלה בשבוע שחל בו תשעה באב, מחמירים יותר, ורק בעלי השמחה, בני המשפחה הקרובים ועשרה אנשים נוספים רשאים לאכול בשר ולשתות יין, וכל שאר המשתתפים בסעודה אינם רשאים לכך2.

1.
רמ"א תקנא י, ומשנ"ב שם עו. ועיין משנ"ב שם עב, שבסעודת מצווה מותר לברך ברכת המזון על כוס יין ולשתותה, כיוון שגם שתייה זו נחשבת חלק מהסעודה. ועיין משנ"ב שם עג, שאין לעשות סעודה בסיום מסכת רק בשביל להתיר אכילת בשר ושתיית יין, ועל עורך הסיום לשער אם היה עושה סעודת סיום אילו הסיום היה מזדמן בתקופה אחרת בשנה. ועיין שם, שאין לזרז או לעכב את הלימוד כדי לעשות סיום בתשעת הימים. ועיין חזון עובדיה עמ' קצח, ונטעי גבריאל פרק מא סעיף ו, שיש מגדולי החסידות הסוברים שיש מעלה רוחנית בעשיית סיום בתשעת הימים, ומותר לכוון את הלימוד כדי שהסיום יהיה בתשעת הימים. והגר"י אריאל שליט"א כתב שבישיבות, מתאמצים רבים לסיים את המסכת הנלמדת עד סוף הזמן, שחל בימים אלו, ומותר למסיים ולחבריו בישיבה לערוך סעודה לכבוד הסיום, ולאכול בה בשר ולשתות בה יין. ועיין אהלי הלכה פסח פרק ח, שם מבואר מהו הלימוד שסעודה הנעשית בסיומו היא סעודת מצווה.
2.
רמ"א תקנא י, ומשנ"ב שם. ועיין משנ"ב שם, ש'בני המשפה הקרובים' הם אלו שפסולים לעדות מחמת קרבתם לבעלי השמחה, כמבואר בשו"ע חושן משפט סימן לג. ועיין משנ"ב תקנא עז, שכאשר תשעה באב חל בשבת ונדחה ליום ראשון, השבוע הסמוך לתשעה באב אינו נחשב שבוע שחל בו תשעה באב לעניין זה (עיין הערה 153). ועיין חזון עובדיה עמ' קצח, שהמוהל, הסנדק ואבי הבן, רשאים לאכול בשר בכל יום המילה ולא רק בסעודת הברית, כיוון שיום הברית הוא כיום טוב עבורם. 

סעודת מלווה מלכה, יש הסוברים שמותר לאכול בה בשר, כיוון שסעודה זו היא סעודת מצווה1. אך דעת רוב הפוסקים שאין לאכול בשר בסעודת מלווה מלכה2, כיוון שההיתר לאכול בשר בסעודת מצווה הוא רק בסעודת מצווה שרגילים לאכול בה בשר, ובסעודת מלווה מלכה, רבים וטובים אינם רגילים לאכול בשר3.

 

יוצאי ספרד המקפידים כל השנה לאכול בשר בסעודת מלווה מלכה, רשאים לאכול בסעודת מלווה מלכה בשר שנשאר משבת. זאת כיוון שכמבואר לעיל, יש הסוברים שמותר לאכול בתשעת הימים בשר שנשאר משבת, ולעניין סעודת מלווה מלכה, שיש מצווה באכילתה, סומכים על דעה זו למי שמקפיד בכך כל השנה4. ויוצאי אשכנז נוהגים שלא להקל כדעה זו5.

1.
כל הכתוב לחיים לגר"ח מוולוז'ין עמ' קצא. ועיין הר המוריה לאדר"ת אות סה, שמתיר לאכול בשר בסעודת מלווה מלכה רק למי שרגיל לקיימה בבשר.
2.
עיין כף החיים תקנא קמד, שו"ת אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן כא אות ד, קרא עלי מועד פרק ה הערה ב, בשם החזון איש, תורת המועדים פרק ה סעיף מו.
3.
קובץ הלכות לגר"ש קמינצקי פרק ט הערה כד.
4.
כף החיים תקנא קמד, חזון עובדיה עמ' קעז, הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 202, אור לציון חלק ג פרק כו הערה ז.
5.
הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 202, עיין אשרי האיש עמ' תסז, יד בבין המצרים פרק יז סעיף יא, בשם הגר"נ קרליץ, קובץ הלכות לגר"ש קמינצקי פרק ט סעיף כא.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ