תוכן עניינים
הלכות בין המצרים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א
מן הדין, מותר להתרחץ בתשעת הימים, אך נהגו יוצאי אשכנז וחלק מיוצאי ספרד שלא לרחוץ את כל הגוף, בין במים חמים בין במים קרים; וכן שלא לרחוץ את הפנים, הידיים או הרגליים במים חמים1. המנהג שלא להתרחץ הוא ברחצה של תענוג, אבל רחצה לצורך בריאות או לצורך הסרת לכלוך, מותרת2. לכן אדם שהזיע, והזיעה מצערת אותו, רשאי להתרחץ במים קרים או במים פושרים להסיר את הזיעה מגופו3, אך ימעט הנאתו, ויתכוון רק להסרת הלכלוך מגופו4.
רבים מיוצאי ספרד נוהגים להימנע מרחצה רק בשבוע שחל בו תשעה באב5. מהם שנמנעים מרחצה בין במים חמים ובין במים צוננים6, ומהם שנמנעים מרחצה במים חמים בלבד7.
רחצה לצורך מצווה מותרת, שכן מלכתחילה, לא נהגו להימנע מרחצה כאשר ההימנעות תגרום לאי קיום מצווה, ועוד שרחיצה לצורך מצווה אינה רחיצה לתענוג1. לכן מותר לאישה לרחוץ את גופה לקראת טבילה ולטבול במקווה, בסיום ימי נידוּתה2.
וכן מותר לגבר לטבול במקווה כדי להתפלל בטהרה ('טבילת עזרא') או לטבול לכבוד שבת, אך טבילות אלו מותרות רק למי שמקפיד בהן תמיד3. זאת כיוון שטבילות אלו אינן טבילות חובה, ורק המקפיד בהן בקביעות, הרי הן כחובה עבורו, כעין נדר4.
לדעת הרמ"א והמשנה ברורה, גם לכבוד שבת, אסור לרחוץ את כל הגוף אלא רק את הראש, הפנים, הידיים והרגליים1. זאת כיוון שדי ברחיצת אברים אלו כדי לקיים את עיקר מצוות הרחצה לכבוד שבת2. וכן פסקו כמה מחכמי דורנו3. אך המנהג הרווח הוא לרחוץ את כל הגוף במים קרים או במים פושרים לכבוד שבת4, כיוון שהרחצה לכבוד שבת היא מצווה5. ואף שהרמ"א החמיר בזה, בזמננו יש ברחצת הגוף כולו משום כבוד שבת יותר ממה שהיה בזמן הרמ"א, שכן בזמננו מקובל לרחוץ את הגוף כולו לקראת כל שבת, ואילו בעבר, רבים לא רחצו את כל גופם לכבוד שבת גם בשאר ערבי שבתות בשנה, ולא רק בערב שבת בתשעת הימים. ועוד שבזמננו רוב האנשים מתקלחים בתדירות גבוהה, וביטול הרחצה אחר כמה ימים שלא התרחצו בהם, פוגע בעונג השבת6.
ילדים קטנים הרגילים להתרחץ בכל יום, יכולים להתרחץ כהרגלם1.
הלומדים שחייה, יתכננו מראש את לימודי השחייה כך שלא יחולו בתשעת הימים1.
נחלקו אחרונים אם מותר לגזוז ציפורניים בשבוע שחל בו תשעה באב. יש אוסרים, כיוון שגזיזת ציפורניים היא כתספורת, האסורה בשבוע זה. ויש הסוברים שגזיזת ציפורניים אינה כתספורת, והיא מותרת1. להלכה, יש להימנע מגזיזת ציפורניים בשבוע שחל בו תשעה באב2. גזיזת ציפורניים לצורך מצווה, כגון לצורך טבילה או לכבוד שבת, מותרת לדעת כולם3.