logo-white

תוכן עניינים

הלכות בין המצרים

הלכות בין המצרים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות בין המצרים - תוכן עניינים:

פרק ו- דיני תשעת הימים

facebook email whatsapp

"משנכנס אב ממעטים בשמחה"1, כיוון שבחודש זה נחרב בית המקדש. שני מובנים יש למיעוט השמחה בימים אלו - האחד הוא העצמת הרגשת האֵבֶל, והשני הוא הימנעות מקיום אירועים משמחים. העצמת הרגשת האבל משמעותה שבימים שבין ר"ח אב לתשעה באב, יש להצטער ולהתאבל על חורבן בית המקדש. אמנם אין הכוונה שהצער והאבל ימלאו את כל חדרי הלב, שהרי גם בימים אלו יש לשמוח בכך שה' בחר בנו מכל העמים ונתן לנו את תורתו, ואנו אהובים לפניו כבנים. אלא שבימים אלו, יש להצטער ולהתאבל על החורבן יותר מאשר בכל ימות השנה2.

אירועים משמחים

המובן השני של מיעוט השמחה הוא ההימנעות מקיום אירועים משמחים, בתשעה ימים אלו3. לדוגמה: אין לעשות מסיבות לרגל סיום שנת הלימודים4 או לקיים אירוע לכבוד הכנסת ספר תורה5.

שידוכים

אף שאין מקיימים אירועים משמחים בתשעת הימים, מותר להשתדך (לקבל החלטה להתחתן) בימים אלו, ולקיים מפגש שמאשרים בו את החלטת הזוג להתחתן, וקובעים את העניינים המעשיים הקשורים לחתונה (עריכת תנאים). זאת כיוון שיש בדבר מצווה, ואין לעכב שידוך אפילו במעט, כדי שלא יתעוררו מניעות ועיכובים שעלולים לפגוע בשידוך. ומכיוון שבתשעת הימים ממעטים בשמחה, אין עושים סעודה לכבוד האירוע, אך מותר לכבד את המשתתפים בכיבוד קל6

1.
שו"ע תקנא א. ועיין משנ"ב תקנח ב, שממעטים בשמחה עד תשעה באב, ועיין כף החיים תקנא א, שאף בעשירי באב יש למעט בשמחה.
2.
הליכות שלמה פרק יד הערה 11. ועיין עבודת ישראל (למגיד מקוז'ניץ) פרשת מסעי ד"ה אלה מסעי, שלימוד התורה, התפילה ושאר מצוות שאדם עושה בימים אלו, צריכים להיעשות בשמחה. ועיין משנ"ב תקנא א, שאין שמחים בחודש אב כלל, ונראה שכוונתו למובן השני של מיעוט השמחה, המבואר להלן.
3.
עיין כף החיים תקנא ב. ועיין שם, שיש הסוברים שמיעוט השמחה הוא רק בעניינים שנזכרו בפירוש בגמרא.  
4.
נטעי גבריאל בין המצרים חלק א פרק טז סעיף ז.
5.
עיין שערי הלכה ומנהג לאדמו"ר מלובביץ' ח"ב עמ' קעא. עיין קובץ הלכות לגר"ש קמינצקי פרק ח סעיף ז, שאין ללכת בתשעת הימים למקומות בילוי (המותרים בהליכה כל השנה), ועיין קובץ דרכי הוראה גיליון ב עמ' ל שאין לקיים הצגות. והגר"י אריאל שליט"א הורה, שמותר לעשות הצגות על חורבן המקדש וכיוצא בזה. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 200, שאין ללכת לטיול או לבריכה בתשעת הימים. ועיין שו"ת רבבות אפרים ח"א סימן שעד, שנכון להימנע מטיול, אבל אין בכך איסור. עיין שו"ת לבושי מרדכי מהדורה קמא חלק א סימן קא, שאין לעשות חנוכת הבית בתשעת הימים. ועיין הליכות שלמה פרק יד סעיף יא, שמן הדין הדבר מותר, אלא שנהגו לדחותה לאחר תשעת הימים. ועיין מקור חיים (בכרך) סימן תקנא סעיף י, וחזון עובדיה עמ' קסח, שמותר לערוך חנוכת הבית על ידי לימוד תורה, ואפשר להגיש גם מעט כיבוד, ואת שמחת חנוכת הבית, יעשה אחר תשעה באב.
6.
משנ"ב תקנא טז. ועיין הליכות שלמה פרק יד סעיף י, שבמסיבת שידוכין רשאים החתן והכלה ללבוש בגדי שבת כרגיל. ועיין הליכות שלמה שם הערה 34, שמותר לקיים פגישות למטרת שידוכין בתשעת הימים.

מראש חודש אב עד תשעה באב, אין עוסקים במשא ומתן של שמחה1. 'משא ומתן של שמחה' הוא קנייה ומכירה של דברים יקרי ערך ככלי כסף, כלי זהב וכלי בית יקרים2, וכן קנייה ומכירה של דברים לכבוד אירועים משמחים, כבגדים חדשים לחתונה3. כאשר דחיית הקנייה תגרום להפסד כספי, כגון אם לאחר תשעה באב, מחיר המוצר עתיד לעלות, מותר לעשותה בתשעת הימים4. וכן אם לא יהיה ניתן להשיג את המוצר לאחר תשעת הימים, מותר לקנותו בתשעת הימים5.

 

דין מיוחד ישנו לבגדים ונעליים, שאין לקנותם בתשעת הימים; אף שאין הם כלולים באיסור 'משא ומתן של שמחה', אלא דין זה נובע מהאיסור לתפור נעליים ובגדים, כפי שיבואר להלן בפרק י6.

1.
עיין שו"ע תקנא ב, ומשנ"ב שם יא. ועיין משנ"ב שם, שיש ראשונים הסוברים שיש למעט בכל משא ומתן, ולא רק במשא ומתן של שמחה, ונהגו להקל, כדי שיהיה לאדם כדי פרנסתו. ועיין נחמת ישראל פרק י הערה 12, בשם הגר"ח קנייבסקי, שירא שמים שפרנסתו מצויה ועיסוקו במסחר הוא כדי להגדיל את רווחיו, ראוי שיחמיר וימעט בכל משא ומתן בתשעת הימים, ולא רק במשא ומתן של שמחה. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 201, שראוי לחוש לדעה שיש למעט בכל משא ומתן, ולהימנע מקניית דברים שאפשר לדחות את קנייתם לאחר תשעת הימים.
2.
עיין שו"ע תקנא ב, ומשנ"ב שם יא, ועיין קובץ מבית לוי גיליון יג עמ' כז, בשם הגר"ש ואזנר, שכלי בית יקרים, כגון מזגן, מכונת כביסה, רהיטים ומכונית, כלולים ב'משא ומתן של שמחה', וכעין זה בסידור בית יעקב ליעב"ץ דיני בין המצרים שער סור אות כ (עמ' שיב), ובשו"ת אגרות משה אורח חיים חלק ג סימן פ וסימן פב, ובהליכות שלמה פרק יד סעיף כב, ובשונה הלכות עם הערות תורת המועדים סימן תקנא ס"ק כט, בשם הגרי"ש אלישיב, וכן הורה לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין הליכות שלמה שם, שבמקום הצורך מותר לקנות כלי בית יקרים בתשעת הימים, אם יגיעו לביתו לאחר תשעה באב. ועיין תורת המועדים עמ' קמב, בשם הגר"ע יוסף, שכלי בית יקרים אינם בכלל 'משא ומתן של שמחה', ומותר לקנותם בתשעת הימים, אך טוב להחמיר שלא להביאם לבית, כיוון שיש בדבר שמחה. ועיין חזון עובדיה עמ' קסז, שיש להימנע בתשעת הימים מקניית מכונית חדשה שלא לצורך פרנסה.
3.
עיין משנ"ב תקנא יא. ועיין משנ"ב שם יד, ומחצית השקל שם ח, שרווק שאין לו ילדים, יש בחתונתו מצווה, ואם לא ניתן לדחות את קניית הבגדים לכבוד חתונתו לאחר תשעת הימים, מותר לקנותם בתשעת הימים.
4.
משנ"ב תקנא יא, ושער הציון שם יב, בן איש חי שנה ראשונה פרשת דברים אות ב.
5.
בן איש חי שם.
6.
רמ"א תקנא ז.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ