logo-white

תוכן עניינים

הלכות בין המצרים

הלכות בין המצרים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות בין המצרים - תוכן עניינים:

פרק ה - מנהגי תפילה, וזהירות מסכנות

facebook email whatsapp

יש הנוהגים לומר תיקון חצות בימי בין המצרים, בכל יום אחר חצות היום1. תיקון חצות הוא תפילה הנאמרת בדרך כלל בחצות הלילה, ובה פסוקים המתארים את צער החורבן ובקשות על הגאולה ועל בניין בית המקדש. בעבר, נהגו בקהילות שונות להתקבץ ולומר יחד תיקון חצות בימים אלו, וכך כותב החיד"א: "בארץ הקודש הכל מתאבלים על החורבן, ובימי בין המצרים נאספים בבית הכנסת קהל גדול, ומקוננים ובוכים בכל יום כמצוות רבינו האר"י"2. וכן בקהילת קודש ג'רבא נהגו לסגור בצהרי היום את החנויות ולהתאסף יחד בבית הכנסת לאמירת תיקון חצות3. אף שבימינו אין נוהגים כן, אפשר ללמוד ממנהגם מהי האווירה המתאימה לימים אלו.

1.
עיין משנ"ב תקנא קג, וערוך השלחן שם לט, וכף החיים תקנא רכא-רכב, והלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 197. ועיין כף החיים שם, שאומרים את החלק הראשון של תיקון חצות, הנקרא תיקון רחל, ובו תפילות על החורבן, אך אין אומרים את החלק השני של תיקון חצות, הנקרא תיקון לאה, שיש בו גם פרקי שבח והודאה לה'. ועיין כף החיים שם רכג, שבערב שבת, בראש חודש ובערב ראש חודש, אין אומרים תיקון חצות.
2.
שם הגדולים מערכת ספרים אות ק סעיף צה. ועיין הליכות שלמה פרק יד הערה 11.
3.
עיין קובץ כתר מלוכה גיליון 18 עמ' 24. ועיין חתן סופר על שו"ע או"ח חלק א עמ' מ, שכעין זה נהגו בקהילתו.

בכל שבת משלוש השבתות של ימי בין המצרים, קוראים בהפטרה את אחת משלוש הפטרות של פורענות, המכונות 'ג' דפורענותא', ובהן דברי תוכחה ופורענות שאמרו הנביאים לעם ישראל לפני חורבן בית המקדש, כדי לעוררם לחזור בתשובה1.

1.
עיין שו"ע תכח ח.

כיוון שימי בין המצרים הם ימי פורענות לעם ישראל, והם מסוגלים לרעה, יש להישמר בהם מנזק יותר ממה שנשמרים בכל ימות השנה, ולהימנע מעשיית דברים שיש בהם סכנה1. לכן ההולכים לטייל או לרחוץ בים בימים אלו, יזהרו מסכנות יותר מהרגלם בכל השנה2.

1.
עיין מקור חיים לחוות יאיר סימן תקנא סעיף יד, הליכות שלמה פרק יד דבר הלכה ז, הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 200.
2.
הליכות שלמה פרק יד דבר הלכה ז. ועיין הליכות שלמה שם, ואשרי האיש פרק סט סעיף א, שאין צורך להימנע מהליכה לים או מהליכה לטיול בימי בין המצרים, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 198, שמחמיר. ועיין קובץ מבית לוי גיליון יג עמ' כה, בשם הגר"ש ואזנר, ותורת היולדת פרק סב, שאם אין קושי בדבר, עדיף להימנע מעשיית ניתוח או טיפול רפואי מורכב בימי בין המצרים. ועיין חזון עובדיה עמ' קכח, שהחשש הוא רק בתשעת הימים. עיין שו"ע תקנא יח, שבימי בין המצרים צריך להיזהר שלא ללכת לבד, מסוף שעה רביעית של היום עד סוף שעה תשיעית, כיוון שבשעות אלו מצויים מזיקים רוחניים, ויש בדבר סכנה. ועיין אשל אברהם (בוטשאטש) תקנא יח ד"ה יחידי, שהכוונה להליכה במקומות שוממים. ועיין משנ"ב תקנא קב, וקרא עלי מועד פרק ב ס"ק יט, שאין ללכת הליכה רצופה במקום המפגש של האור והצל, וגם חשש זה הוא על צד הסגולה. ועיין אשרי האיש פרק סט סעיף א, שבזמן הזה אין חוששים לעניינים אלו, ועל זה נאמר "שומר פתאים ה'", ועיין חזון עובדיה עמ' קכו, והלכות חגים לגר"מ אליהו עמ' 198, שהביאו עניינים אלו. והגר"י אריאל שליט"א אמר לנו שיש הנמנעים מעשיית דברים אלו אף בזמן הזה.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ