תוכן עניינים
הלכות בין המצרים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א
יש הנוהגים לומר תיקון חצות בימי בין המצרים, בכל יום אחר חצות היום1. תיקון חצות הוא תפילה הנאמרת בדרך כלל בחצות הלילה, ובה פסוקים המתארים את צער החורבן ובקשות על הגאולה ועל בניין בית המקדש. בעבר, נהגו בקהילות שונות להתקבץ ולומר יחד תיקון חצות בימים אלו, וכך כותב החיד"א: "בארץ הקודש הכל מתאבלים על החורבן, ובימי בין המצרים נאספים בבית הכנסת קהל גדול, ומקוננים ובוכים בכל יום כמצוות רבינו האר"י"2. וכן בקהילת קודש ג'רבא נהגו לסגור בצהרי היום את החנויות ולהתאסף יחד בבית הכנסת לאמירת תיקון חצות3. אף שבימינו אין נוהגים כן, אפשר ללמוד ממנהגם מהי האווירה המתאימה לימים אלו.
בכל שבת משלוש השבתות של ימי בין המצרים, קוראים בהפטרה את אחת משלוש הפטרות של פורענות, המכונות 'ג' דפורענותא', ובהן דברי תוכחה ופורענות שאמרו הנביאים לעם ישראל לפני חורבן בית המקדש, כדי לעוררם לחזור בתשובה1.
כיוון שימי בין המצרים הם ימי פורענות לעם ישראל, והם מסוגלים לרעה, יש להישמר בהם מנזק יותר ממה שנשמרים בכל ימות השנה, ולהימנע מעשיית דברים שיש בהם סכנה1. לכן ההולכים לטייל או לרחוץ בים בימים אלו, יזהרו מסכנות יותר מהרגלם בכל השנה2.