logo-white

תוכן עניינים

הלכות מועדי אייר וספירת העומר

הלכות מועדי אייר וספירת העומר מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

הלכות מועדי אייר וספירת העומר - תוכן עניינים:

פרק א - מצוות ספירת העומר

facebook email whatsapp

מצווה לספור את הימים ממחרת חג ראשון של פסח עד חג שבועות, כמו שנאמר בתורה: "וּסְפַרְתֶּם לָכֶם מִמָּחֳרַת הַשַּׁבָּת, מִיּוֹם הֲבִיאֲכֶם אֶת עֹמֶר הַתְּנוּפָה, שֶׁבַע שַׁבָּתוֹת תְּמִימֹת תִּהְיֶינָה, עַד מִמָּחֳרַת הַשַּׁבָּת הַשְּׁבִיעִת תִּסְפְּרוּ חֲמִשִּׁים יוֹם"1

טעמה של מצווה זו הוא שנבטא את ציפּייתנו וכיסופינו לחג השבועות - היום שבו קיבלנו את התורה. וכך כותב בעל ספר החינוך בביאור טעמה של מצווה זו: "כי התורה היא עיקרם של ישראל, ובעבורה נגאלו ועלו לכל הגדולה שעלו אליה, ולכן נצטוינו למנות ממחרת יום טוב של פסח עד יום נתינת התורה, להראות בנפשנו התשוקה הגדולה אל היום הנכבד הנכסף לליבנו, כעבד ישאף צל, וימנה תמיד מתי יבוא העת הנכסף אליו שיצא לחירות, כי המנין מראה לאדם כי כל חפצו להגיע אל הזמן ההוא"2.

במדרש מסופר שישראל סָפְרוּ את הימים לקראת מתן תורה מיד בצאתם ממצרים, עוד לפני שהצטוו על כך; וכך נאמר שם: "בשעה שאמר להם משה 'תעבדון את האלקים על ההר הזה', אמרו לו ישראל: 'משה רבינו אימתי עבודה זו'? אמר להם 'לסוף חמשים יום', והיו מונין כל אחד ואחד לעצמו"3. אף שישראל שמחו מאוד בצאתם מעבדות לחרות לאחר שנים רבות של שעבוד וסבל, הם לא הסתפקו בחירות פיזית והשתוקקו לקבל את התורה, שתאיר את דרכם הרוחנית ותביא אותם להשלמת ייעודם האלוקי.

ימי ספירת העומר אינם ימים של השתוקקות וציפייה בלבד אלא גם ימים של הכנה, היטהרות והתקדשות4. עם ישראל נדמה בימים אלו לאישה הסופרת שבעה נקיים לקראת טהרתהּ. כך גם עם ישראל סופר שבעה שבועות של ניקיון וטהרה, ולאחריהם הוא מתייחד עם הקב"ה בקבלת התורה5. לכן יש להתחזק בימים אלו בעבודת ה', בתורה ובמצוות, כדי להיות ראויים לקבלת התורה6, ויש בימים אלו סייעתא דשמיא מיוחדת להתעלות ולהתקדש לקראת מתן תורה7.

'ספירת העומר' נקראת כן, כיוון שהספירה מתחילה מט"ז בניסן - היום שבו מקריבים את קרבן העומר בבית המקדש. הטעם לכך שהספירה מיוחסת לקרבן העומר הוא כדי לרמוז לנו על מהותה ועניינה של התורה שנקבל בשבועות. קרבן העומר הוא קרבן של שעורים, שהן מאכל בהמה, ואילו בשבועות אנו מקריבים קרבן של חיטים, שהן מאכל אדם. מתוך כך, אנו למדים כי בלי התורה שניתנה לנו במתן תורה - אנו נדמים לבהמות, והשלמת צורתנו בתור אדם בצלם אלוקים היא רק בקבלת התורה על ידינו8.

 

1.
ויקרא כג טו-טז. רמב"ם תמידין ומוספין ז כב.
2.
ספר החינוך מצווה שו. ועיין מורה נבוכים חלק ג פרק מג, ולבוש תפט א, שכתבו כעין זה.
3.
ר"ן פסחים כח א (בדפי הרי"ף) ד"ה ובהגדה.
4.
עיין אבודרהם תפלות הפסח סוף ד"ה כל ארבעה, עיין משך חכמה ויקרא כג טו, בשם הזוהר.
5.
עיין אור החיים ויקרא כג טו, משך חכמה שם.
6.
לב דוד לחיד"א פרק ל אות יב, עיין בני יששכר מאמרי חודש אייר מאמר א אות ה.
7.
לב דוד שם, עיין שפת אמת אמור תרמ"ב.
8.
ערוך השלחן אורח חיים סימן תפט סעיף ג.

לדעת רבים מהפוסקים, מצוות ספירת העומר נוהגת מהתורה רק בזמן שמקריבים את קרבן העומר. הטעם לכך הוא שנאמר בתורה שיש לספור את ספירת העומר "מִיּוֹם הֲבִיאֲכֶם אֶת עֹמֶר הַתְּנוּפָה"1, ובזמן הזה איננו זוכים להקריב את קרבן העומר. אף שאין המצווה נוהגת מהתורה בזמן הזה, חכמים תיקנו לקיים את מצוות ספירת העומר גם בזמן הזה, כדי שנזכור את המקדש ונצפה לבניינו2. ויש חולקים וסוברים שמצוות ספירת העומר נוהגת מהתורה גם בזמן הזה3. ואף שנאמר בתורה שיש לספור את ספירת העומר "מִיּוֹם הֲבִיאֲכֶם אֶת עֹמֶר הַתְּנוּפָה", אין הכוונה שיש לספור מהיום שבו הקריבו בפועל את קרבן העומר, אלא מהיום הראוי להקרבת העומר4.

 

1.
ויקרא כג טו.
2.
ר"ן פסחים כח א (בדפי הרי"ף) ד"ה וכי היכי, שו"ע הרב תפט ב, חיי אדם קלא א, חזון עובדיה יום טוב עמ' ריב. ועיין חזון עובדיה שם, שכן סוברים התוספות, הרא"ש, רבינו ירוחם, הרשב"א, הנימוקי יוסף ועוד, וזו דעת רוב הראשונים. ועיין חזון עובדיה יום טוב עמ' רטו, ואשרי האיש פרק סד סעיף ו, ואור לציון חלק ג פרק טז שאלה ב, שנכון להשמיט מנוסח ה"לשם ייחוד" שאומרים לפני ספירת העומר את המילים "מצוות עשה כמו שכתוב בתורה וספרתם לכם ממחרת השבת וכו'", כיוון שלדעת רוב הפוסקים, מצוות ספירת העומר בזמן הזה אינה מהתורה, ויש חשש שהסופר ספירת העומר ומכוון לקיים בה מצווה מהתורה, עובר על איסור "בל תוסיף". ועיין הליכות שלמה פרק יא סעיף ב, שחולק וסובר שאין צורך להשמיט מילים אלו, כיוון שהמילים "מצוות עשה" יכולות להתפרש בתור מצוות עשה מדברי חכמים, והבאת הפסוק "וספרתם לכם" לאחר מכן, באה לומר שהמצווה מדברי חכמים היא זכר למצווה מהתורה.
3.
רמב"ם תמידין ומוספין ז כד. ועיין באור הלכה תפט א ד"ה לספור העומר, שכן דעת רב יהודאי גאון, רב עמרם גאון, רי"ץ גיאת, הראבי"ה, בעל ספר החינוך ועוד ראשונים. ועיין רמ"א תפט ד, ומשנ"ב שם.
4.
עיין ערוך השולחן תפט ג.

תיקנו חז"ל לברך את ה' לפני עשיית מצווה, כדי להודות לו על כך שזיכה אותנו לקיים את מצוותיו1, וכדי שהמצווה תיעשה מתוך תשומת לב ובכוונה ולא 'כמצוות אנשים מלומדה'2. וזהו נוסח הברכה שמברכים לפני ספירת העומר: "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קידשנו במצוותיו וציוונו על ספירת העומר"3

בשעת הברכה והספירה יש לעמוד4, לגודל מעלת המצווה5.

אין להפסיק ולשהות בין הברכה לספירה, ולכן יש לברר לפני הברכה מהו המניין שסופרים באותו יום6.

 

1.
ספר החינוך מצווה תל ד"ה ואחרי זאת.
2.
עיין ריטב"א פסחים ז ב ד"ה וכתב הרי"ט, ושפתי כהן לרבי מרדכי הכהן פרשת בא ד"ה ולזה תקנו (מהדורת תשס"ה) עמ' שלד.
3.
ועיין ר"ן פסחים כח א (בדפי הרי"ף), שאין מברכים "שהחיינו" לפני קיום מצוות ספירת העומר, כיוון שמצווה זו היא זכר למקדש, וזיכרון המקדש מעורר צער, ועיין לבוש תפט א, שכתב טעם נוסף.
4.
שו"ע תפט א, ומשנ"ב שם. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק כ סעיף ח, שזקן או חולה רשאים לספור בישיבה.
5.
ערוך השולחן תפט ד. ועיין שער הציון תפט ז, בשם הראשונים, שהמילה "קמה" בפסוק "מֵהָחֵל חֶרְמֵשׁ בַּקָּמָה תָּחֵל לִסְפֹּר שִׁבְעָה שָׁבֻעוֹת" (דברים טז ט), רומזת לכך שיש לקיים את מצוות ספירת העומר בקומה, כלומר בעמידה.
6.
משנ"ב תפט כט.

בספירת העומר יש לספור את הימים ואת השבועות1. הצורך לספור את הימים נלמד מהפסוק: "תִּסְפְּרוּ חֲמִשִּׁים יוֹם"2, והצורך לספור את השבועות נלמד מהפסוק: "שִׁבְעָה שָׁבֻעֹת תִּסְפָּר לָךְ"3. לכן מהיום השביעי, שבו נשלם השבוע ראשון, מוסיפים למספר הימים גם את מספר השבועות. 

יש שנתנו טעם למניית השבועות, והוא שכאשר אדם ממתין ומצפה לאיזה יום, הוא מעדיף לכלול את הימים במניין השבועות, כיוון שכך המניין נראה מועט יותר והדבר מקל עליו את הקושי שבהמתנה; וכיוון שספירת העומר היא ספירה לקראת קבלת התורה, אנו סופרים בדרך שמסמלת את הציפייה שלנו להגיע למתן תורה4.

 

1.
שו"ע תפט א. ועיין משנ"ב תפט ז, שאדם שספר רק את השבועות לא יצא ידי חובה, ואדם שספר רק את הימים, נחלקו האחרונים בדינו, ולמעשה יחזור ויספור בלא ברכה. עיין רמ"א תפט א, שיש לומר "היום כך וכך בעומר", ועיין ט"ז תפט ג, שהכוונה היא שהיום הוא כך וכך בתוך ימי העומר, ועיין חק יעקב תפט ט, שחולק וסובר שיש לומר "היום כך וכך לעומר", והכוונה היא שהמניין הוא ליום שבו מקריבים את העומר. ועיין משנ"ב תפט ה, שאדם שספר ספירת העומר בשפה שאינה מובנת לו, לא יצא ידי חובה.
2.
ויקרא כג טז.
3.
דברים טז ט.
4.
ילקוט ביאורים בתוך גמרא מנחות מהדורת מתיבתא דף סו א, בשם בעל שו"ת שואל ומשיב.

לאחר ספירת העומר נוהגים לומר "הרחמן הוא יחזיר (לנו) עבודת בית המקדש למקומה במהרה בימינו". הטעם לכך הוא שבזמן הזה מצוות ספירת העומר אינה מתקיימת בשלמות, כיוון שאיננו זוכים להקריב את קרבן העומר, ולכן אנו מתפללים שנזכה להקריב את קרבן העומר, ומצוות ספירת העומר תתקיים בשלמות1.

 

1.
משנ"ב תפט י, ושער הציון שם טו.

נוהגים לספור את ספירת העומר לאחר תפילת ערבית, כיוון שמצוות קריאת שמע ומצוות תפילת ערבית הן תדירות (שכיחות) יותר, וכלל בידינו: 'תדיר ושאינו תדיר - תדיר קודם'1.

 

1.
שו"ע תפט א, ובאור הלכה ד"ה אחר תפילת ערבית. ועיין אור לציון חלק ג פרק טז שאלה א, ושו"ת שבט הלוי חלק ו סימן נג אות ג, ותשובות והנהגות חלק ו סימן קיד, שאדם המתפלל ערבית בציבור בשעה מאוחרת, טוב יותר שיספור ספירת העומר בתחילת הלילה ביחידות, כיוון שמצווה מן המובחר לספור ספירת העומר בתחילת הלילה. ואף שכלל בידינו 'תדיר ושאינו תדיר - תדיר קודם', כלל זה נאמר כאשר עומדות לפני האדם שתי מצוות שברצונו לקיים באותה עת, אחת תדירה ואחת שאינה תדירה; אך בנידון שכאן, אין בדעת האדם לקיים את המצווה התדירה, ולכן אין לדחות את קיום המצווה שאינה תדירה. ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן צט אות א, ושו"ת משנה הלכות חלק ח סימן קצג, שחולקים וסוברים שאדם המתפלל ערבית בציבור בשעה מאוחרת, לא יספור ספירת העומר לפני תפילת ערבית, ועיין אגרות משה שם, שגם במצב זה נאמר הדין של 'תדיר ושאינו תדיר - תדיר קודם', ועיין אשרי האיש פרק סד סעיף ז, ושו"ת משנה הלכות חלק ח סימן קצג, ותשובות והנהגות חלק ו סימן קיד, שכן הוא מנהג העולם, ועיין תשובות והנהגות שם, שהטעם למנהג העולם הוא משום שיש מעלה בקיום מצוות ספירת העומר בציבור, ועיין שו"ת שבט הלוי חלק ו סימן נג, שכתב טעם נוסף למנהג העולם, שספירת העומר היא דבר הנשכח בקלות, ואם כל אחד יספור בתחילת הלילה לבד, תתבטל הספירה בציבור, והרבה אנשים ישכחו את הספירה לגמרי, לכן הנהיגו לספור תמיד לאחר תפילת ערבית. ועיין ילקוט יוסף (תשע"ט) עמ' צג, שיש בסיס לכל אחת מהשיטות, וניתן לנהוג ככל אחת מהשיטות. ועיין שו"ת שבט הלוי שם, ותשובות והנהגות שם, שאדם שעתיד להתפלל ערבית ביחידות, לא ידחה את הספירה לאחר ערבית אלא יספור בצאת הכוכבים, ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן צט, שמשמע מדבריו שגם במצב זה אין לספור ספירת העומר לפני תפילת ערבית, כיוון ש'תדיר ושאינו תדיר - תדיר קודם'.

מצווה מן המובחר לספור את ספירת העומר בתחילת הלילה, כדי שכל הלילה יהיה כלול בספירה. דבר זה נלמד מהפסוק "שֶׁבַע שַׁבָּתוֹת תְּמִימֹת תִּהְיֶינָה". פירוש המילה "תְּמִימֹת" הוא שלמוֹת, וכאשר היום כולו ספור מתחילתו, אז הספירה היא ספירה שלמה1

אדם שלא ספר את ספירת העומר בתחילת הלילה יכול לספור את ספירת העומר כל הלילה בברכה, כיוון שכל עוד לא הגיע היום, הלילה כלול בספירתו, וספירתו נחשבת ספירה שלמה2.

1.
לבוש תפט א, שו"ע הרב תפט ג, עיין משנ"ב תפט ב. ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן צט אות א ד"ה ציבור, ואור לציון חלק א אורח חיים סימן לו, וילקוט יוסף (תשע"ט) עמ' עג. ועיין משנ"ב תפט ב, שיוצאי אשכנז נוהגים לספור ספירת העומר לפני אמירת "עלינו לשבח" כדי להקדים את הספירה ולכלול עוד מהלילה בספירה, ועיין חזון עובדיה יום טוב עמ' רלה, שיוצאי ספרד נוהגים לספור ספירת העומר אחרי "עלינו לשבח", ועיין ילקוט יוסף (תשע"ט) עמ' צ, שיוצא ספרד המתפלל במניין של יוצאי אשכנז יספור ספירת העומר עם הציבור לפני "עלינו לשבח".
2.
עיין משנ"ב תפט ד.

אדם שלא ספר ספירת העומר כל הלילה ונזכר בכך ביום, נחלקו הראשונים בדינו. יש סוברים שעליו לספור את ספירת העומר בברכה ביום1, כיוון שלדבריהם הדין הנלמד מהמילה "תמימות" - שכל היום צריך להיות ספור - נאמר רק לכתחילה, והוא אינו מעכב את המצווה2. ויש סוברים שאדם שלא ספר כל הלילה אינו יכול לספור ספירת העומר ביום3, כיוון שהדין הנלמד מהמילה "תמימות" מעכב את המצווה4

להלכה, אדם ששכח לספור את ספירת העומר בלילה צריך לספור ביום, כיוון שיש סוברים שבכך הוא יקיים את המצווה, אך אין הוא רשאי לברך5, כיוון שיש פוסקים שסוברים שאי אפשר לקיים את מצוות ספירת העומר ביום, וכלל בידינו: "ספק ברכות - להקל"6

1.
תוספות מנחות סו א ד"ה זכר, בשם בה"ג.
2.
עיין מאירי מגילה כ ב ד"ה כל הלילה. יש להוסיף שדעה זו מבוססת על ההנחה שקצירת העומר כשרה בדיעבד ביום, שאלמלא כן לא היה ניתן לספור ביום, כיוון שהזמן הראוי לספירת העומר הוא הזמן הראוי לקצירת העומר (עיין תוספות מנחות סו א ד"ה זכר).
3.
תוספות מנחות סו א ד"ה זכר, ור"ן מגילה ז א (בדפי הרי"ף), בשם ר"ת, מאירי מגילה כ ב ד"ה כל הלילה, בשם יש אומרים.
4.
עיין מגן אברהם תפט יג, ושער הציון תפט מג. טעם נוסף לקביעה שלא ניתן לקיים את מצוות ספירת העומר ביום הוא שהזמן הראוי לספירת העומר הוא הזמן הראוי לקצירת העומר, וישנן דעות שהזמן הראוי לקצירת העומר הוא רק בלילה (עיין תוספות מנחות סו א ד"ה זכר, ור"ן מגילה ז א, בשם ר"ת, ורא"ש פסחים פרק י סימן מא).
5.
שו"ע תפט ז.
6.
שו"ע הרב תפט ג.

אדם ששכח לספור ספירת העומר באחד מימי הספירה, ושם לב לכך בלילה שלאחר מכן, נחלקו הראשונים בדינו. לדעת התוספות עליו להמשיך ולספור את הימים הנותרים בברכה1, כיוון שספירת כל יום מימי הספירה היא מצווה בפני עצמה, ושכחת יום אחד אינה מעכבת את ספירת שאר הימים2. ואולם לדעת בעל הלכות גדולות, אין הוא יכול להמשיך ולקיים את המצווה בימים שנותרו, כיוון שספירת העומר צריכה להיות ספירה שלמה, כמו שנאמר: "שֶׁבַע שַׁבָּתוֹת תְּמִימֹת (שלמות) תִּהְיֶינָה"3, וספירה שדילגו בה על יום אחד אינה שלמה4

להלכה, אדם ששכח לספור יום אחד צריך להמשיך ולספור ספירת העומר בימים שנותרו, כיוון שלדעת התוספות הוא חייב במצווה, אך לא יברך על הספירה, כיוון שלדעת בעל הלכות גדולות אין הוא יכול לקיים את המצווה, וכלל בידינו: "ספק ברכות - להקל"5. וטוב שישמע את הברכה משליח הציבור ויתכוון לצאת בברכתו, וכך לא יפסיד את הברכה6.

 

 

1.
תוספות מנחות סו א ד"ה זכר, רא"ש פסחים פרק י סימן מא.
2.
רא"ש שם, משנ"ב תפט לו.
3.
ויקרא כג טו.
4.
תוספות מנחות סו א ד"ה זכר, בשם בעל הלכות גדולות. ועיין חידושי הגרי"ז סטנסיל מנחות סו א תוספות ד"ה זכר, ונתיבות הקודש מנחות סו א ד"ה אימתי, שביארו בדעת בעל הלכות גדולות שמצוות ספירת העומר היא מצווה אחת ארוכה, ולכן השוכח יום אחד אינו יכול להמשיך ולספור, כיוון שחסר לו חלק מהמצווה, וכן משמע מדברי החיד"א בספר מורה באצבע סימן ז אות ריז, שאדם ששכח לספור יום אחד, כל הברכות שבירך עד אותו יום נחשבות כברכות לבטלה, ועיין אור לציון חלק א סימן לו ד"ה אבל נראה, ומנחת אשר מועדים חלק ג סימן לח עמ' רצב, שחולקים וסוברים שלדעת בעל הלכות גדולות ספירת העומר אינה מצווה ארוכה, אלא כל יום הוא מצווה בפני עצמה, והטעם לכך שאם לא ספר יום אחד אינו יכול להמשיך לספור בברכה הוא שלומדים מהמילה "תמימות" שהספירה צריכה להיות רציפה, ואדם שהחסיר יום אחד, ספירתו אינה רציפה, ועיין אור לציון שם, שלפי זה אדם שהחסיר יום אחד, הברכות שבירך עד אותו יום אינן ברכות לבטלה, כיוון שספירת הימים שלפני היום החסר הייתה רציפה. ועיין הליכות שלמה פרק יא אות ט, ואור לציון חלק א סימן לו, וקובץ תשובות לגרי"ש אלישיב חלק ג סימן פג, שאדם שיודע מראש שלא יוכל לספור את אחד הימים, כגון שהוא עתיד לעבור ניתוח ממושך בהרדמה מלאה, רשאי לספור בברכה את הימים עד הניתוח, כיוון שהספירה עד אותו יום היא ספירה רציפה.
5.
שו"ע תפט ח, ומשנ"ב שם, ושו"ע הרב שם כד. ועיין שו"ת שבט הלוי חלק ג סימן צו, שרב קהילה ששכח לספור יום אחד, ואם הוא יימנע מלברך בימים הבאים כבוד התורה וכבוד הציבור ייפגעו, רשאי לסמוך על דעת התוספות ולספור את הימים הנותרים בברכה, ועיין הגר"א וייס שליט"א בתוך קובץ דרכי הוראה גיליון ה עמ' עח, שחולק וסובר שאין להקל בזה כי "מי יהין לחלוק על השלחן ערוך כאשר הרמ"א לא חלק עליו, וגם מגיני הארץ מגן אברהם ומגן דוד הסכימו לדבריו, וכבר כתבו האחרונים דכל הפורש מן השלחן ערוך כפורש מן החיים, ודבריו כתורת משה רבינו, ועיין בשו"ת אבקת רוכל אבן העזר סימן יז שכתב הבית יוסף דבית דינו כבית דין הגדול של לשכת הגזית וכל החולק עליו חייב בנידוי, וקל וחומר בדורות האחרונים לא נהגו אף גדולי הגדולים לסור מפסקי השלחן ערוך כאשר אהרן וחור תומכים בידיו מזה אחד ומזה אחד", ועיין שם שפתרון אפשרי הוא שהרב יבקש מאחד המתפללים שיתכוון לצאת בברכתו, ועיין פסקי תשובות סימן תפט אות כב, שיש ששללו אפשרות זו.
6.
משנ"ב תפט לז, כף החיים תפט פג. ועיין ילקוט יוסף (תשע"ט) עמ' ריט, שטוב ששליח הציבור יכוון להוציא את כל מי שאינו מברך בעצמו. ועיין משנ"ב תפט ה, וביאור הלכה תפט א ד"ה ומצוה, שלכתחילה יש לחשוש לדעת האחרונים הסוברים שלא ניתן לקיים את מצוות ספירת העומר על ידי דין שומע כעונה, וכל אדם צריך לספור את ספירת העומר בעצמו, ועיין שם שאת חובת הברכה אפשר לקיים על ידי דין שומע כעונה.

אדם ששכח לספור ספירת העומר בלילה, וספר למחרת ביום ללא ברכה, רשאי להמשיך ולספור את הימים הבאים בברכה1. ואף שלדעת בעל הלכות גדולות, אדם שהחסיר יום אחד אינו יכול להמשיך ולספור בברכה, וישנן דעות שספירה ביום איננה נחשבת ספירה (ולכן הסופר ביום אינו רשאי לברך על ספירתו), ונמצא שהוא החסיר יום אחד מהספירה, מכל מקום הוא רשאי לספור את הימים הבאים בברכה. הטעם לכך נגזר משתי סברות המאפשרות לו לספור בברכה. סברה אחת היא סברת התוספות, שלפיה אדם ששכח לספור יום אחד יכול להמשיך ולספור בברכה. סברה שנייה היא הדעה שאפשר לספור את ספירת העומר ביום, ונמצא שהוא לא הפסיד שום יום2

הכרעה הלכתית זו נקראת בלשון הפוסקים "ספק ספקא", ומובנה הוא שהשאלה מורכבת משני ספקות, וכדי להכריע שאדם זה יכול לברך, די שבאחד משני הספקות ההכרעה תהיה כדעה המקלה. הספק הראשון הוא אם הלכה כדעת בעל הלכות גדולות, שאדם שהחסיר יום אחד אינו יכול להמשיך ולספור בברכה, או שההלכה היא כדעת התוספות, שאדם שהחסיר יום אחד יכול להמשיך ולספור בברכה. והספק השני הוא אם ההלכה כדעה שלא ניתן לספור ספירת העומר ביום, או שההלכה היא שניתן לספור ספירת העומר ביום. אם ההלכה בספק הראשון היא כדעת התוספות, שאדם ששכח לספור יום אחד יכול להמשיך ולספור בברכה, ודאי שאדם זה יכול להמשיך ולספור בברכה. ואף אם ההלכה בספק הראשון היא כבעל הלכות גדולות, שאדם ששכח לספור יום אחד אינו רשאי להמשיך ולספור בברכה, אפשר שההלכה בספק השני היא כדעה שניתן לספור ספירת העומר ביום, ונמצא שאדם זה לא החסיר שום יום, והוא יכול להמשיך ולספור בברכה3.

כיוון שאדם ששכח לספור בלילה וספר למחרת ביום יכול להמשיך ולספור את שאר הימים בברכה, נוהגים רבים לומר בכל יום לאחר תפילת שחרית "היום כך וכך ימים לעומר", כדי שגם מי ששכח לספור בלילה יספור ביום ויוכל להמשיך לספור בלילות הבאים בברכה4.

 

1.
משנ"ב סימן תפט ס"ק לד וס"ק לח.
2.
שער הציון תפט מה.
3.
שער הציון תפט מה. ועיין שו"ע תפט ח, ומשנ"ב שם לח, שדין זה נכון גם כאשר ישנן ספקות אחרים, כגון שאדם מסופק אם הוא ספר באחד הימים. גם במקרה זה הוא יכול להמשיך ולספור בברכה מדין ספק ספקא, שמא הוא ספר ביום המסופק, ואף אם הוא לא ספר ביום המסופק, שמא ההלכה היא כדעת התוספות שאדם שלא ספר יום אחד רשאי להמשיך ולספור בשאר הימים בברכה. ועיין הליכות שלמה פרק יא הערה 24, שאף שבדרך כלל אין מברכים ברכה על סמך ספק ספקא, במקרה זה מברכים, כיוון שהעיקר להלכה כדעת התוספות שספירת כל יום מימי הספירה היא מצווה בפני עצמה שאינה תלויה בשאר הימים, ולכן בצירוף ספק נוסף מברכים. ועיין הליכות שלמה פרק יא סעיף ו, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק כ סעיף כב, ואשרי האיש פרק סד סעיף י, שאדם שנזכר לאחר השקיעה שהוא לא ספר את היום הקודם, יספור את היום הקודם בלא ברכה, ויוכל להמשיך ולספור את הימים הבאים בברכה, כיוון שזמן בין השמשות הוא ספק יום ספק לילה, ואפשר שהוא יצא בספירתו, ועיין כף החיים תפט פג, שחולק.
4.
כף החיים תפט פ, ילקוט יוסף (תשע"ט) עמ' רכא.

נשים פטורות ממצוות ספירת העומר, כיוון שזו מצווה התלויה בזמן. אף על פי כן הן יכולות לקיימה, כיוון שאישה המקיימת מצווה התלויה בזמן, קיומה נחשב לה למצווה והיא מקבלת שכר עליה1. ויש מפוסקי ספרד הסוברים שעדיף שנשים לא תקיימנה את מצוות ספירת העומר, כיוון שעל פי הקבלה אין מצווה זו שייכת בנשים2

לדעת הרמב"ם, אישה המקיימת מצוות עשה התלויה בזמן אינה רשאית לברך לפני קיום המצווה, כיוון שנוסח הברכה הוא: "אשר קידשנו במצוותיו וציוונו", והיא אינה מצוּוה3. כדעה זו פסק מרן השלחן ערוך, וכן נוהגות יוצאות ספרד4. לכן אישה יוצאת ספרד הסופרת ספירת העומר לא תברך לפני הספירה5. לעומת זאת לדעת רבנו תם ועוד ראשונים, אישה המקיימת מצוות עשה התלויה בזמן צריכה לברך לפני קיום המצווה, והיא יכולה לומר "אשר קדשנו במצוותיו וציוונו", כיוון שעם ישראל הצטווה בכך, והנשים הן חלק מעם ישראל6. כדעה זו פסק הרמ"א, וכן נוהגות יוצאות אשכנז7. אף על פי כן, נשים רבות מיוצאות אשכנז נוהגות שלא לברך לפני ספירת העומר, מחשש שתשכחנה לספור באחד הימים8. עם זאת אישה יוצאת אשכנז היודעת בעצמה שלא תשכח יכולה לספור בברכה9, ורצוי שתעשה לעצמה תזכורת בטלפון לספור ספירת העומר10

 

1.
משנ"ב תפט ג, ועיין משנ"ב תקפט ח.
2.
רב פעלים חלק א סוד ישרים סימן יב, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק כ סעיף לה: על פי הסוד אין להן לספור כלל, אור לציון חלק ג פרק טז אות ח: טוב שלא תספורנה כלל. ועיין חזון עובדיה יום טוב עמ' רכ, שנשים רשאיות לספור ספירת העומר, ולא כתב שלפי הקבלה רצוי שלא תספורנה.
3.
רמב"ם הלכות ציצית פרק ג הלכה ט, ותוספות ראש השנה לג א ד"ה הא.
4.
עיין שו"ע תקפט ו, כף החיים תפט ט, חזון עובדיה יום טוב עמ' רכ.
5.
חזון עובדיה שם.
6.
תוספות קידושין לא א ד"ה דלא, ועיין ר"ן ראש השנה ט ב (בדפי הרי"ף) ד"ה ומ"מ.
7.
עיין רמ"א תקפט ו.
8.
משנ"ב תפט ג, והליכות שלמה פרק יא הערה 35. ועיין הליכות שלמה שם, שחשש זה מבוסס על דעת החיד"א בספר מורה באצבע סימן ז אות ריז, שאדם ששכח לספור יום אחד, כל הברכות שבירך עד אותו יום נחשבות כברכות לבטלה, ועיין הערה 36, שיש חולקים על זה. ועיין הליכות שלמה שם, שיש שפירשו את דברי המשנה ברורה באופן אחר.
9.
עיין ארחות רבנו חלק ב (תשע"ד) עמ' קיא, אשרי האיש פרק סד סעיף א, ועלהו לא יבול חלק א עמ' קפ.
10.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, ועיין ועלהו לא יבול חלק א עמ' קפ.

ילדים קטנים שהגיעו לגיל חינוך (גיל שש בערך1) צריכים לספור ספירת העומר מדין חינוך2

ילד קטן ששכח לספור ספירת העומר באחד הימים ימשיך לספור את הימים הנותרים ללא ברכה, כיוון שמצוות חינוך מחייבת את הקטן לספור כאילו הוא היה גדול, ואדם גדול ששכח לספור ספירת העומר באחד הימים ממשיך לספור את שאר הימים בלי ברכה3. ויש מי שסובר שקטן ששכח לספור ספירת העומר באחד הימים יכול לסמוך על דעת התוספות, שהשוכח לספור יום אחד רשאי להמשיך ולספור בברכה, ואף שאין הלכה כדעת התוספות, מותר לקטן לנהוג כשיטה הלכתית מבוססת, אף שלא נפסק כך להלכה4.

 

1.
חוט שני שבת חלק ד עמ' רעז: קטן בן שש, אם הוא חריף מסתמא הגיע לגיל חינוך. ועיין שם, שגיל חינוך הוא הגיל שבו הקטן מסוגל לספור בברכה, והוא מבין שיש לספור את כל ימי הספירה ולהוסיף כל יום יום אחד על המניין של היום הקודם.
2.
חזון עובדיה יום טוב עמ' רכא, חוט שני שבת חלק ד עמ' רעז.
3.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק כ סעיף לו, קובץ מבית לוי גיליון ניסן-אייר-סיוון (תשס"ו) עמ' עד, אשרי האיש פרק סד סעיף ב.
4.
חזון עובדיה יום טוב עמ' רכא, וילקוט יוסף (תשע"ט) עמ' שח ואילך. ועיין ילקוט יוסף שם, שהאריך וכתב טעמים נוספים לדין זה.

יש מי שסובר שקטן שנעשה בר מצווה בתוך ימי הספירה, אינו יכול לספור ספירת העומר מהיום שנעשה בו בר מצווה ואילך, אף אם הוא הקפיד לספור את כל הימים עד בר המצווה. הטעם לכך הוא שמרגע שנעשה גדול, הספירה שספר בקטנותו אינה נחשבת לספירה של מצווה לגביו, כיוון שהיא נעשתה בשעה שהוא היה פטור מהמצוות, וכאילו לא קיים את המצווה בכל אותם ימים1. אך רוב הפוסקים חולקים וסוברים שהוא יכול לספור בברכה, כיוון שספירתו היא ספירה שלמה2, וכן הלכה3.

 

 

1.
חזון עובדיה יום טוב עמ' רכא.
2.
ערוך השלחן תפט טו, הר צבי אורח חיים חלק ב סימן עו, הליכות שלמה פרק יא סעיף י, ציץ אליעזר חלק יד סימן נה, אשרי האיש פרק סד סעיף ג, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק כ סעיף לז, אור לציון חלק ג פרק טז אות ה. ועיין אור לציון שם, ופירוש תפילה של ראש לגר"ח קנייבסקי על מסכת תפילין עמ' לט, שקטן שהגדיל בספירה יכול להמשיך ולספור בברכה גם משום שכשם שבקטנותו הוא ספר בברכה מדין חינוך, כך גם בגדלותו יכול להמשיך לספור בברכה מדין חינוך.
3.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.

אדם שספר ספירת העומר, אך לא התכוון לקיים בכך את המצווה, צריך לחזור ולספור לשם המצווה, אך אין הוא יכול לברך על ספירתו, והוא הפסיד את הברכה של אותו יום. לדוגמה: אדם שחברו שאל אותו כמה ימים היום לעומר, והוא השיב: "היום ארבעה ימים לעומר", צריך לחזור ולספור, כיוון שבספירה הראשונה הוא לא התכוון לקיים את המצווה אלא להשיב לשאלת חברו, ולפני שיספור שוב בכוונה לא יברך, כיוון שאפשר שיצא כבר בספירה הראשונה1

כדי להבין הלכה זו כראוי, יש להכיר את מחלוקת האמוראים אם "מצוות צריכות כוונה". מחלוקת זו מתייחסת למצב שבו אדם עושה מצווה, כגון שהוא סופר ספירת העומר, אך אינו עושה זאת כדי לקיים את המצווה אלא לשם מטרה אחרת, כגון כדי להשיב לשאלת חברו; ונחלקו האמוראים בדינו. יש סוברים שמצוות צריכות כוונה, ואין הוא יוצא ידי חובה, כיוון שהוא לא התכוון לקיים את המצווה, ויש סוברים שמצוות אינן צריכות כוונה, והוא יוצא ידי חובה, כיוון שהוא עשה את מעשה המצווה כראוי. ההלכה היא כדעה שמצוות צריכות כוונה. לכן אדם שעשה מצווה ולא התכוון לשם מצווה צריך לחזור ולקיים אותה מתוך כוונה2, אך אין הוא רשאי לברך לפני קיום המצווה בשנית, כיוון שלעניין הברכה אנו חוששים לדעה שמצוות אינן צריכות כוונה, ולדעה זו הוא כבר יצא ידי חובה בפעם הראשונה, והברכה שיברך כעת היא ברכה לבטלה. לכן כאמור, אדם שאמר לחברו את מספר הימים צריך לחזור ולספור מתוך כוונה, אך אין הוא רשאי לברך, והפסיד את הברכה באותו יום3

כדי שלא להגיע למצב זה, אדם ששואלים אותו כמה ימים היום לעומר, לא יאמר "היום כך וכך ימים לעומר" אלא יאמר "אתמול היה כך וכך", וחברו יוסיף למניין הימים יום אחד וידע מה מספר הימים באותו יום4.

מחלוקת האמוראים אם מצוות צריכות כוונה עוסקת במצב שאדם עשה מצווה מבלי לחשוב שהוא עושה זאת לשם מצווה. ואולם אדם שעשה מצווה והתכוון בפירוש שלא לצאת ידי חובה במעשה זה, לדעת כולם לא יצא ידי חובה. לכן אדם שחברו שואל אותו "כמה ימים היום לעומר"? יכול להתכוון בפירוש שבדעתו לא לצאת ידי חובה בתשובה שישיב לו, ואז יוכל לומר לחברו "היום כך וכך ימים לעומר", ולאחר מכן יחזור ויספור ספירת העומר בברכה, כיוון שלדעת כולם הוא לא יצא ידי חובה בספירה הראשונה5.

 

על סמך זה כתבו האחרונים שאדם שחברו שאל אותו "כמה ימים היום לעומר"? והוא השיב לו "היום כך וכך ימים לעומר", אך לא הזכיר את מספר השבועות, כגון שאמר לחברו: "היום חמישה עשר ימים לעומר", ולא אמר "שהם שני שבועות ויום אחד", יכול לחזור ולספור בברכה, כיוון שמכך שלא הזכיר את מספר השבועות ניכר שהוא התכוון שלא לקיים את המצווה בספירה זו6. מובן מאליו שדין זה נאמר מהיום השביעי ואילך, שסופרים גם את הימים וגם את השבועות, אך לא בששת הימים הראשונים של ספירת העומר, שאין סופרים בהם את השבועות.

 

1.
שו"ע תפט ד, וביאור הלכה שם ד"ה אינו.
2.
שו"ע ס ד.
3.
משנ"ב תפט כב. ועיין שם, שאדם שאמר את מספר הימים בלי לומר את המילה "היום", כגון שחברו שאל אותו "כמה ימים היום לעומר"? והוא השיב: "חמישה", עליו לחזור ולספור בברכה, כיוון שעיקר הספירה הוא האמירה שהיום כך וכך לעומר, ואין יוצאים ידי חובה באמירת המספר בלבד, ועיין כף החיים תפט נג, שלכתחילה אין להשיב כן, כיוון שיש חולקים וסוברים שיוצאים ידי חובה באמירת המספר בלבד. ועיין משנ"ב תפט ח, שאדם שספר את היום כראוי אך לא אמר 'לעומר', יצא ידי חובה. ועיין חזון עובדיה יום טוב עמ' רלא, שכיוון שיש סוברים שמצוות אינן צריכות כוונה, ולדבריהם אדם השומע את חברו סופר יוצא בזה ידי חובה, טוב לומר בתחילת ימי הספירה "אני מכוון שבכל לילה מן הלילות של ספירת העומר בשנה זו לא אצא ידי חובת הברכה והספירה של העומר בשמיעתי אותן מפי שליח הציבור או מפי אדם אחר, אלא רק כשאברך ואספור העומר בעצמי".
4.
שו"ע תפט ד. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שבמיוחד יש לשים לב לפני ל"ג בעומר שלא לומר את המילים "ל"ג בעומר" לפני הברכה והספירה שהאדם מברך וסופר.
5.
משנ"ב תפט כב. ועיין כף החיים תפט ז, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק כ סעיף ה, שבלילה האחרון של ספירת העומר אין לומר ב"לשם ייחוד" שאומרים לפני ספירת העומר את הפסוק "וּסְפַרְתֶּם לָכֶם מִמָּחֳרַת הַשַּׁבָּת וכו' שֶׁבַע שַׁבָּתוֹת תְּמִימֹת תִּהְיֶינָה" (ויקרא כג טו), כדי שלא להזכיר את ספירת אותו יום, אך אדם שלא נהג כן ואמר פסוק זה רשאי לספור בברכה, כי ברור שכוונתו הייתה שלא לקיים את המצווה באמירת פסוק זה.
6.
משנ"ב תפט כב. ועיין כף החיים שלכתחילה אין לסמוך על זה, אלא יש לומר "אתמול היה כך וכך".

לכתחילה אין לספור ספירת העומר בזמן בין השמשות, כלומר בין השקיעה לצאת הכוכבים, כיוון שספק אם זמן זה נחשב יום ושייך ליום הקודם, או שזמן זה נחשב לילה ושייך ליום הבא1. אדם שספר ספירת העומר בזמן זה, יחזור ויספור לאחר צאת הכוכבים בלי ברכה, כדי לקיים את המצווה ללא פקפוק2.

 

1.
שו"ע תפט ב. ועיין חזון עובדיה יום טוב עמ' רלב, שבמקומות שנוהגים להתפלל ערבית בשעה מוקדמת ומסיימים את התפילה לפני צאת הכוכבים, ויש חשש שאם לא יספרו ספירת העומר לאחר התפילה אנשים ישכחו ולא יספרו את ספירת העומר בביתם לאחר צאת הכוכבים, יספרו ספירת העומר בברכה בין השמשות, כיוון שלדעת הרבה פוסקים מצוות ספירת העומר בזמן הזה מדרבנן, ו"ספק דרבנן לקולא", ועיין שם עמ' רלו, שבמקומות שבהם מתפללים ערבית לפני צאת הכוכבים, ראוי להנהיג שבימי הספירה יקיימו שיעור קצר עד צאת הכוכבים "ונמצא מצוה גוררת מצוה, שבכדי לקיים המצוה מן המובחר לומדים תורה ברבים, וכל המזכה את הרבים בזה זכות הרבים תעמוד לו". ועיין ביאור הלכה תפט ג ד"ה מבעוד יום, שהסופר ספירת העומר לפני השקיעה לא יצא ידי חובה, וצריך לחזור ולספור בברכה.
2.
משנ"ב תפט טו.

אדם שטעה וספר ספירה שאיננה נכונה, כגון שבמקום לומר "היום שלושה ימים לעומר" אמר "היום ארבעה ימים לעומר", יתקן מייד את טעותו1. ואם עבר משך זמן של "תוך כדי דיבור", שזהו משך הזמן שלוקח לומר "שלום עליך רבי"2 (כשתיים-שלוש שניות), אין הוא יכול יותר לתקן את מה שאמר, ועליו לחזור ולברך ולספור שנית כראוי3. כדי שאנשים לא יטעו בספירה נוהגים ששליח הציבור או הרב סופרים את ספירת העומר בקול לפני הציבור, וכך הציבור ידע את המניין הנכון לפני הברכה4.

 

1.
משנ"ב תפט לב.
2.
משנ"ב רו יב, ושער הציון שם י, ותשובות הגר"ח קנייבסקי בסוף ספר שער העין עמ' תמא תשובה לג.
3.
משנ"ב תפט לב.
4.
חזון עובדיה יום טוב עמ' רכח ואילך. ועיין ילקוט יוסף (תשע"ט) עמ' קעח, שכאשר אין לבית הכנסת רב, נהגו לכבד בספירת העומר את חכם הקהל או בן תורה.

חצי שעה לפני צאת הכוכבים, אסור לאדם לעשות דברים שעלולים להשכיח ממנו את קיום מצוות ספירת העומר, כגון ללכת לישון, לאכול או לעשות מלאכה שעשויה להתמשך1. האכילה האסורה היא אכילת לחם או עוגה בשיעור של יותר מכביצה (56 סמ"ק), אך אכילה קלה של לחם או עוגה בשיעור כביצה, או פירות וירקות ובשר ודגים גם יותר משיעור כביצה, מותרת. זאת כיוון שאין חשש שאכילה קלה תשכיח מהאדם את קיום המצווה2

אדם שרוצה ללמוד, לאכול או לעשות מלאכה בחצי השעה הסמוכה לצאת הכוכבים יכול לבקש מחברו (שאינו לומד, אינו עושה מלאכה ואינו אוכל אכילת קבע), שיזכיר לו לספור ספירת העומר, וכך יהיה מותר לו ללמוד, לאכול או לעשות מלאכה. וכן הוא יכול לכוון לעצמו שעון מעורר או לעשות תזכורת בטלפון הסלולרי, שיזכירו לו לספור ספירת העומר מאוחר יותר3.

אדם שנוהג להתפלל תפילת ערבית במניין בשעה קבועה, רשאי להתחיל במלאכה או בסעודה גם בחצי השעה הסמוכה לצאת הכוכבים, כיוון שיש להניח שבבוא השעה שהוא רגיל להתפלל בה הוא ייזכר בכך מחמת הרגלו4

יש שנוהגים לא לעשות מלאכה בימי ספירת העומר משקיעת החמה עד השעה שסופרים בה את ספירת העומר גם כאשר המלאכה אינה עלולה להשכיח מהאדם את קיום מצוות ספירת העומר5, ורבים אינם נוהגים כן6.

 

1.
רמ"א תפט ד, ומשנ"ב שם. ועיין ילקוט יוסף (תשע"ט) עמ' רפח, שמי שקיבל שבת מוקדם רשאי לאכול סעודת שבת בחצי השעה הסמוכה לצאת הכוכבים, כיוון שסעודת שבת היא סעודת מצווה, והאיסור לאכול לפני הספירה אינו כולל סעודת מצווה, ועיין משנ"ב רסז ו, שחולק וסובר שהאיסור לאכול לפני ספירת העומר כולל גם סעודת מצווה.
2.
כף החיים תפט סו, ועיין שו"ע רלב ג.
3.
עיין משנ"ב תפט כג, וחוט שני שבת חלק ד עמ' שעו, ושבות יצחק שבת חלק ב עמ' רצא, ואשרי האיש פרק סד סעיף ה, וילקוט יוסף (תשע"ט) עמ' רפב, ואשי ישראל (פויפר) פרק כז סעיף יט. ועיין הליכות שלמה פרק יא סעיף א, שהמדקדקים נוהגים להחמיר ואינם עושים דברים שעלולים להשכיח מהם לספור ספירת העומר על סמך העמדת 'שומר' שיזכיר להם לספור ספירת העומר.
4.
עיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן צט ד"ה עכ"פ, אשרי האיש פרק סד סעיף ה, ילקוט יוסף (תשע"ט) עמ' רפב, נטעי גבריאל פסח חלק ג פרק כו סעיף ד.
5.
עיין שו"ע תצג ד, ומשנ"ב שם. ביתר הרחבה: עיין משנ"ב תצג יט, שישנם שני טעמים למנהג זה, טעם אחד - שתלמידי רבי עקיבא נקברו לאחר השקיעה, ובשעת קבורתם היו בטלים ממלאכה, וזכר לכך נוהגים להיבטל ממלאכה, וטעם שני - שנאמר בתורה בעניין ספירת העומר "שֶׁבַע שַׁבָּתוֹת תְּמִימֹת תִּהְיֶינָה", ויש בכך רמז שיש לשבות מעשיית מלאכה בזמן הספירה. ועיין משנ"ב שם, ושער הציון שם טז, שלטעם הראשון המנהג להימנע מלאכה הוא רק כשיעור זמן של כדי קבורה (עיין פסקי שמועות על ספירת העומר וחג השבועות עמ' מו, בשם הגרי"ש אלישיב, שמשך זמן זה הוא עשרים דקות, ועיין שם, בשם הגר"נ קרליץ, שהוא כשעה), ולפי הטעם השני המנהג להימנע מעשיית מלאכה הוא עד השעה שסופרים ספירת העומר, ועיין שונה הלכות תצג ח, שיש לסמוך על הטעם הראשון ולעשות מלאכה לאחר שעבר משך זמן של כדי קבורה. ועיין הלכות חג בחג ספירת העומר עמ' קג, שיש לסמוך גם על הטעם השני, ולספור ספירת העומר ולעשות מלאכה מייד לאחר מכן. ועיין שער הציון תצג טז, שלפי הטעם הראשון המנהג להימנע מעשיית מלאכה בימי ספירת העומר הוא רק עד ל"ג בעומר, ולפי הטעם השני המנהג הוא עד שבועות, ועיין חזון עובדיה יום טוב עמ' רעא, ואור לציון חלק ג פרק יז שאלה ז, שהכריעו שהמנהג הוא בכל ימי הספירה, וכן משמע משער הציון תצג טז, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק כ סעיף נו, שחולק וסובר שהמנהג הוא רק עד אחרי ל"ג בעומר. ועיין כף החיים תצג נד, והליכות שלמה פרק יא סעיף יג, שהמלאכה שנהגו בה איסור היא מלאכה גמורה שאורכת זמן כתפירת בגדים, אך עבודות הבית כשטיפת כלים וקיפול כביסה מותרות. ועיין משנ"ב תצג יח, שהמנהג כולל גברים ונשים כאחד, ועיין חזון עובדיה יום טוב עמ' רעא-רעב, ואור לציון חלק ג פרק יז שאלה ז, שחולקים וסוברים שהמנהג כולל רק נשים, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק כ סעיף נו, שטוב שגם הגברים ייזהרו בזה.
6.
חק יעקב תצג יב: לא ראיתי נזהרים בזה, בית דוד לרבי דוד יוסף משאלוניקי אורח חיים סימן רעא (מובא בכף החיים תצג נג), שו"ת דברי יציב אורח חיים סימן רטז: לא נהגו העולם, חזון עובדיה יום טוב עמ' רעא: נהגו מקצת נשים, שו"ת משנה הלכות חלק ח סימן רטו: לא ראינו נוהגים כן, רבבות אפרים חלק א סימן שכו: הרבה אין נוהגים כן. ועיין הליכות שלמה פרק יא הערה 50, שבבית הגרש"ז אוירבך לא נהגו כן.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ