logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ו - מגיד

facebook email whatsapp

מצוות עשה מהתורה לספר ביציאת מצרים בליל הסדר1. בכל לילה אנו מצווים להזכיר את יציאת מצרים, אך בליל הסדר המצווה היא לספר את סיפור יציאת מצרים באריכות ובהרחבה2. מטרת מצווה זו מפורשת בתורה: "וּלְמַעַן תְּסַפֵּר בְּאָזְנֵי בִנְךָ וּבֶן בִּנְךָ, אֵת אֲשֶׁר הִתְעַלַּלְתִּי בְּמִצְרַיִם וְאֶת אֹתֹתַי אֲשֶׁר שַׂמְתִּי בָם, וִידַעְתֶּם כִּי אֲנִי ה'"3. האותות והמופתים שעשה ה' במצרים מוכיחים את מציאות ה', את שלטונו בכל ואת השגחתו על העולם4. ה' יכול היה להוציא את עם ישראל ממצרים בדרכים רבות, אך הוא הוציאנו דווקא על ידי אותות ומופתים, כדי שנספר עליהם לבנינו ונבסס על ידם את האמונה בה'.

 

 

 

 

1.
רמב"ם חמץ ומצה א ז.
2.
הקדמה להגדה של פסח מעשה ניסים לבעל הנתיבות, מהר"ם שיק על תרי"ג מצות מצוה כא א.
3.
שמות י ב.
4.
עיין רמב"ן שמות יג טז, ספר החינוך מצוה כא, טור אורח חיים סימן תרכה.

אך אין די בכך. ההגדה אינה מסתיימת בסיפור היציאה, אלא בהלל והודאה, כיוון שתכלית הסיפור היא שנתעורר על ידו להכיר בחסדי ה' ולהודות לו על הטובה שגמל עמנו. ההודאה לה' אינה רק על יציאת אבותינו ממצרים, אלא עלינו להרגיש כאילו אנחנו בעצמנו יצאנו ממצרים. שהרי אילו לא הוציא הקב"ה את אבותינו ממצרים, "הרי אנו ובנינו ובני בנינו משועבדים היינו לפרעה במצרים". לכן, בסוף המגיד אנו אומרים: "לא את אבותינו בלבד גאל הקב"ה אלא אף אותנו גאל עמהם... לפיכך אנחנו חייבים להודות להלל לשבח למי שעשה לאבותינו ולנו את כל הניסים האלו"1

בקריאת ההגדה מקיימים את מצוות סיפור יציאת מצרים2. אך כדי לקיים את המצווה בהידור, ראוי לשלב תוך כדי ההגדה דברים שיעוררו את לב השומעים להתבונן ביסודות האמונה הקשורים ביציאת מצרים ולחובת ההודאה על ניסי ה', לחוות עניינים אלו, ולהתחבר אליהם. דרכים רבות ישנן לעורר את הלב, ולכל משפחה מתאימה דרך אחרת. כדי שליל הסדר יהיה לילה משמעותי ומרומם, יש להתכונן לו מראש, לייחד זמן להתבונן בעניין יציאת מצרים, למצוא את הרעיונות הרוחניים המתאימים למשפחה, ולחשוב על הדרך המתאימה להעברת רעיונות אלו. פעמים שמרוב התעסקות בהכנת האוכל והכשרת הבית, עלולים להסיח את הדעת ממצוות "והגדת לבנך", שהיא הלב של ליל הסדר

סיפור ההגדה צריך להיות מובן לשומעים. לכן עורך הסדר צריך לפרש לילדים הקטנים את ההגדה, כפי דעתם והשגתם. בדרך כלל, מסובים על שולחן הסדר גם בנים ובנות גדולים לצד הקטנים, וצריך לשלב בתבונה בין רעיונות המתאימים לגדולים לבין רעיונות המתאימים לקטנים.

 

 

1.
עיין גבורות ה' למהר"ל פרק א, הליכות שלמה פרק ט דבר הלכה סד, שיעורים לזכר אבא מרי (תשס"ג) חלק א עמ' יד הערה 4.
2.
עיין משנ"ב תעג סד, והליכות שלמה פרק ט סעיף לב, שאדם שאינו יכול לומר את כל ההגדה, כגון חייל שצריך לצאת לפעילות או רופא המטפל בחולים, יעשה קידוש וישתה כוס ראשונה, ואז יאמר את החלקים החשובים ביותר בהגדה: "עבדים היינו לפרעה במצרים ויוציאנו ד' אלקינו משם ביד חזקה ובזרוע נטויה", וידלג ל"רבן גמליאל אומר כל שלא אמר שלושה דברים אלו וכו'", ויאמר משם עד אחר כוס שנייה, וטוב שיאמר גם את עשר המכות. ואם אין לו שהות אף לזה, יאמר קידוש וישתה כוס ראשונה, אחר כך יאמר "עבדים היינו לפרעה במצרים ויוציאנו ד' אלקינו משם ביד חזקה ובזרוע נטויה", "לפיכך אנחנו חייבים להודות וכו' למי שעשה לאבותינו ולנו את כל הניסים האלה וכו' ונאמר לפניו הללויה", וישתה כוס שנייה.

נשים חייבות במצוות הסיפור ביציאת מצרים, כמו שהן חייבות בכל המצוות הנוהגות בליל הסדר. זאת משום שאף הנשים נגאלו משעבוד מצרים, ולא עוד אלא שהגאולה הייתה בזכותן; כדברי חכמים שבזכות נשים צדקניות שהיו באותו הדור, נגאלו ישראל ממצרים1.

 

1.
עיין שו"ע תעב יד, ומשנ"ב שם. עיין ספר החינוך מצוה כא, שנשים חייבות במצוות סיפור יציאת מצרים מהתורה. ועיין חיי אדם סימן קל סעיף יב, שחיובן הוא רק מדרבנן, מכיוון שזו מצוות עשה התלויה בזמן.

כאשר כמה משפחות עורכות יחד את הסדר, אין חובה שכל אחד מהאבות יספר את סיפור יציאת מצרים לבניו. די בכך שעורך הסדר מספר את סיפור יציאת מצרים לכל הנוכחים, וכולם יוצאים בזה ידי חובה1. וכמה טעמים לכך. יש שכתבו שהטעם לכך הוא משום ש'שומע כעונה' (עונה=אומר). כלומר כאשר אדם אומר משהו ומתכוון להוציא את חברו ידי חובה, וחברו שומע ומתכוון לצאת, נחשב זה כאילו השומע אמר בעצמו את הדברים2. ויש שכתבו שהטעם לכך הוא משום ש'שלוחו של אדם כמותו', ועורך הסדר הוא שליח של כל האבות הנמצאים עמו לספר את סיפור יציאת מצרים3. ויש שכתבו שמצוות "והגדת לבנך" מחייבת לדאוג שהילדים ישמעו את סיפור יציאת מצרים בליל הסדר, אך אין חובה שדווקא האב יספר להם את הסיפור4. ויש נוהגים שעורך הסדר משתף גם את שאר המסובים במצוות הסיפור, כדי שכולם יהיו שותפים למצווה5.

 

 

 

 

 

1.
אחרונים המובאים בהערות הבאות. ועיין שו"ת תשובות והנהגות חלק ב סימן רלו, שכתב על פי דברי ספר המקנה (קידושין ל א), שכאשר סב ואב נמצאים יחד בליל הסדר, יש עדיפות שהסב יקרא את ההגדה, משום שהסב זקן יותר, והוא קרוב יותר למעמד הר סיני וליציאת מצרים.
2.
עיין חזון עובדיה פסח חלק ב עמ' מז.
3.
עיין שו"ת בצל החכמה חלק ו סימן סז, תשובות והנהגות חלק ב סימן רלו.
4.
הליכות שלמה פרק ט דבר הלכה סב. ועיין ילקוט יוסף פסח חלק ג עמ' שמו, שלפי טעם זה יוצאים ידי חובה, אף כשקורא ההגדה אינו מתכוון להוציא את כולם מדין 'שומע כעונה' או מדין שליחות.
5.
עיין שו"ת בצל החכמה חלק ו סימן סז, אור לציון חלק ג פרק טו הערה י, תשובות והנהגות חלק ב סימן רלו.

הסיפור צריך להיעשות בדרך של שאלה ותשובה. לכן ההגדה נפתחת בשאלה: "מה נשתנה הלילה הזה מכל הלילות וכו'". לכן גם תיקנו חכמים לעשות בליל הסדר כמה דברים שיעוררו את הילדים לשאול שאלות. השאלה פותחת את הלב, מעוררת את הסקרנות ומביאה את האדם למצב שהוא משתוקק לשמוע את התשובה לשאלתו. יתרה מכך, כאשר אדם שואל שאלה, השאלה מעסיקה ומטרידה אותו, וכאשר הוא מקבל תשובה לשאלתו, מתעורר בו רגש של שמחה; וכך יסודות האמונה נקבעים בנפש הילד מתוך הזדהות ושמחה1

מדרישת התורה לספר את סיפור יציאת מצרים בדרך של שאלה ותשובה, יש ללמוד יסוד חשוב בחינוך. בדרך כלל, שאלה מגלה חיסרון. השואל אינו יודע משהו, והוא פונה לאביו או לרבו ומבקש מהם שיסייעו לו להבין ולדעת. משום כך, שאילת שאלה עלולה להרתיע: 'איך יגיבו לשאלתי? האם יראו בה סימן לחוסר תבונה? לבערות?' לא בכדי אמרו חכמים "לא הבישן למד"2, משום שבדרך הטבע עלול להיות קושי בשאילת שאלות. הפתרון לחשש זה אינו תלוי רק ביכולת של השואל להתגבר על הבושה, אלא גם באווירה שמשרים ההורה או המורה. ככל שהילד מרגיש בטוח יותר באהבה ובהערכה כלפיו, כך קל לו יותר לשאול שאלות, ביודעו שגם אם השאלה תגלה חיסרון, הוא לא יאבד את האהבה והערכה של הוריו ומוריו כלפיו. דרישת התורה שסיפור יציאת מצרים ייעשה בדרך של שאלות, מלמדת אותנו שהקשר בין הורים לילדים צריך להיות כזה, שהילדים לא יחששו לשאול, כי הם יהיו בטוחים באהבה ובהערכה של הוריהם. ביטחון כזה אינו יכול להיווצר בערב אחד. הוא נבנה לאט לאט, על ידי יחס קבוע של אהבה והערכה גם במפגש עם חסרונות וכישלונות. אם כן, מן הדרישה לספר את סיפור יציאת מצרים בדרך של שאלה ותשובה, יש ללמוד שבבית יהודי צריכה לשרור במשך כל השנה אווירה כללית של אהבה והערכה

גם מי שאין לו בן קטן, צריך לספר ביציאת מצרים בדרך שאלה ותשובה. לכן גם כאשר אין בסדר ילדים, אחד המשתתפים צריך לשאול "מה נשתנה וכו'". ואפילו אדם שעורך את הסדר לבדו, צריך לספר את סיפור יציאת מצרים בדרך של שאלה ותשובה, ולשאול את עצמו "מה נשתנה הלילה הזה וכו'"3

מפליא הדבר, שאדם צריך לשאול את עצמו "מה נשתנה", הלא כבר הוא יודע את התשובה שישיב לעצמו, ומה תועלת בשאילת השאלה? אלא שיציאה לחרות היא תהליך מקיף ומתמשך, והיא כוללת לא רק מעשים, אלא גם מחשבות. פעמים שאדם מתחבט בשאלה, ונותן לעצמו תשובה שמתאימה לגילו ולמצבו. עוברות שנים, מחשבתו מתפתחת, ידיעותיו מקיפות יותר, והוא נשאר עם אותה התשובה. חג הפסח ומצוות סיפור יציאת מצרים קוראים לו להתחדש ולהתרענן, לא להיות כבול ומשועבד למחשבותיו המוקדמות, לשאול שוב את אותן שאלות ולהתבונן בהן מחדש. משנה לשנה אדם משתנה, גדל, רוכש עוד ידיעות ועוד ניסיון חיים. כאשר הוא נפתח להתבונן על דברים מחדש, חזקה עליו שהתבוננות זו תביא עמה מחשבות חדשות ועמוקות.

 

1.
עיין דרך פקודיך מצוה כא חלק המעשה אות ב.
2.
מסכת אבות פרק ב משנה ו.
3.
עיין שו"ע תעג ז.

כדי לעורר את הילדים לשאול שאלות, תיקנו חכמים לעשות כמה שינויים בליל הסדר, כדי שישימו לבם לשוֹנוּתוֹ של לילה זה ויתעוררו לשאול. אחד השינויים שתיקנו חכמים הוא לחלק לילדים קליות ואגוזים בתחילת הסדר1.

 

1.
שו"ע תעב טז, ומשנ"ב שם. ועיין עולת ראיה חלק ב עמ' רמד, שמרן הרב קוק זצ"ל היה מעורר להקפיד לקיים הלכה זו.

בקריאת ההגדה ישנם שני מנהגים. יש הנוהגים שעורך הסדר קורא את ההגדה בקול, וכולם יוצאים ידי חובה בקריאתו. הטעם לכך הוא ש"בְּרָב עָם הַדְרַת מֶלֶךְ"1, כלומר כבוד הוא למצווה שהיא נעשית על ידי כמה אנשים יחד, ולא על ידי כל אחד בנפרד2. ויש הנוהגים שכולם קוראים את ההגדה יחד עם עורך הסדר3, משום שבדרך כלל, קריאת ההגדה לוקחת זמן רב, ויש לחשוש שהשומעים לא יטו אוזנם לקריאה של עורך הסדר4. הדרך המובחרת היא לשתף את כולם באמירת ההגדה, ולכן רצוי יותר לנהוג כמנהג השני, או לנהוג כמנהג הראשון ולחלק את קריאת ההגדה בין כל המסובים, כדי שכל אחד יקרא חלק מההגדה5.

 

 

 

 

 

1.
משלי יד כח.
2.
שו"ע הרב תעג כד, עיין מעשה רב לגר"א אות קצא.
3.
עיין לקט יושר חלק א אורח חיים עמ' פד. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שגם קריאה כזו נחשבת קריאה ברוב עם, מכיוון שכולם קוראים יחד.
4.
שו"ת מגדנות אליהו חלק ד סימן כה אות ג.
5.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין הליכות שלמה פרק ט הערה 214, שהנוהגים כן ישימו לב שאת החלקים העיקריים בהגדה ("עבדים היינו לפרעה במצרים וכו'", "רבן גמליאל אומר כל שלא אמר שלושה דברים אלו וכו'", ועשר המכות), יקרא אחד מבני הבית הגדולים.

אומרים את ההגדה בקול ובהתפעלות, בשמחה ובחדווה, אך מתוך כובד ראש ויראה. לכן אין להסב בשעת אמירת ההגדה1.

 

1.
משנ"ב תעג עא, וערוך השלחן תעג כב, וחזון עובדיה פסח חלק ב עמ' י. ועיין חזון עובדיה שם, שהרוצה להסב בהגדה ובהלל, יש לו על מי לסמוך.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ