הלימוד היומי ט"ו טבת ה'תשפ"ה
לימוד אמונה יומי: ט' שבט « הקודם | הבא »
הלכה מדע וטכנולוגיה: קיום מצוה באמצעים מלאכותיים
מתוך הספר 'הלכה בימינו' | הרב יעקב אריאללפי ההנחה שמצוות יש לקיים בדרך טבעית, ממילא אין חיוב לקיים מצוה בדרך מלאכותית. כגון אשה שילדה מספר מסוים של בנים ומעוניינת ללדת גם בת כדי לקיים מצות פרו ורבו. אין חיוב להשתמש בשיטת ה-P.G.D. שלפיה ניתן למיין את מין העובר ע"מ לקיים את המצוה (השימוש בדרך זו הכרחי ומוצדק רק במקרה של מחלות תורשתיות העוברות דרך מין אחד).
כמו"כ זוג שלא זכה להיבנות בדרך הטבע אינו חייב להתאמץ ולהיבנות ע"י הפרייה מלאכותית, אלא שמן הסתם זוג כזה לא יוותר על האפשרות ללדת ילד, גם אם הדבר ייעשה בדרך מלאכותית. הדבר יציל את שלום הבית, ומסיבה זו ראוי להשתמש בדרך מלאכותית. ואין ספק שיש בה גם צד מצוה, גם אם אינה חובה.
חולה ביוכ"פ אינו חייב לקבל תזונה מלאכותית, אלא יאכל בדרך טבעית בשיעורים. תינוק שחסר לו חלב מותר לאמו לשתות ביוכ"פ ואינה חייבת להסתמך על תחליפים מלאכותיים. כמו"כ מותר לאם לשאוב חלב בשבת לצורך הזנת תינוק בחלב אם טבעי, מבלי להזדקק למזון מלאכותי. (הדברים אמורים כמובן בתינוק שעדיין לא נזקק למזון מלאכותי. תינוק שניזון בלאו הכי במזון כזה לא יחללו עליו שבת ויוכ"פ).
זמני קריאת שמע ותפילה יישארו במקומם, לפי הזמן הטבעי, למרות שבגלל התאורה המלאכותית סדר היום של האדם השתנה והוא ישן ומתעורר ע"י השעון המלאכותי.
הדברים ארוכים ותקצר היריעה מלפורטם.
לסיכום:
יש במסקנות אלו מסר רעיוני. העולם מתקדם והאדם נעזר יותר ויותר באמצעים מלאכותיים, פרי תבונתו. אין הצדקה לחזור לסוס ולעגלה, לתקופת האבן ואף לא לימי הביניים. ה' חנן את האדם בחכמה בינה ודעת, ע"מ שהעולם לא יישאר במקומו אלא ימשיך להתפתח. כל אלו מאפשרים לאדם לשכלל את תנאי חייו, להצילו מסכנות ומחלות, לשחרר לו זמן פנוי. עליו לנצל את כל אלו להעלות את רמת חייו התורנית והמוסרית.
אולם על אף המהפכה המדעית והטכנולוגית, האדם נשאר יצור טבעי ועליו לסמוך על כוחותיו הטבעיים. הוא לא יכול ולא צריך להתנתק מהטבע. כבר ידוע לכל שמלאכותיות מופרזת, במקום שאין בה צורך, גורמת נזק לאדם וליקום. המיכשור המתקדם והידע המדעי צריכים לשרת את האדם, אך לא לבוא במקומו. על האדם לשלוט בהם ולא לתת להם לשלוט בו, בחינת גולם שקם על יוצרו. ההלכה מנווטת את האדם לשמור על האיזון בין החושים למדע, בין הטבע לטכנולוגיה, כי התורה היא תורת חיים על כל מרכיביהם ומשמעויותיהם.