שאלות

השאלה: בס"ד
שלום כבוד הרב ברשותי כמה שאלות:
א. שתלתי זרעי עגבניות באדנית במרפסת כאשר הן תגדלנה מה צריך לעשות בעניין תומות ומעשרות?

ב. מדוע משחקים בסביבון בחנוכה?

ג. האם כאשר מורה טועה מותר לתקן אותו? אם כן כיצד? והאם מותר להתווכח איתו? (לא רק בעניני תורה)

תודה רבה מראש!

התשובה

יהודה הלוי עמיחי | 2/9/2013 8:59:07 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. תחילה יש לבדוק שאין כלאים באדנית, צריך שהזרעים יהיו רחוקים זה מזה לפחות 15 ס"מ. אם אין מרחק כזה בין הזרעים יש לעקור את הזרעים.
לגבי הפרשת תרו"מ צריך לעשר כל מין בנפרד, לאחר כל לקיטה של ירקות. אי אפשר להסביר את כל ההליך של ההפרשה, ולכן כדאי לרכוש לומדה של תרומות ומעשרות שם הדבר מוסבר היטב (אפשר להשיג 086847325).
ב. דבר זה הוא מנהג, ויש מפרשים כיוון שהסביבון מחזיקים אותו מלמעלה ומסובבים, כך אנחנו בטוחים בקב"ה שהוא מחזיק אותנו למרות הגויים שבאים להשמידנו. כמו כן יש בסביבון הנחלה לילדים את מהות הנס הגדול שהיה כאן, ועל כן זו דרך טובה וחשובה שכל ילד אפילו שאיננו מבין כל כך ואפילו אינו יודע את התפילות אבל יודע את ארבעת האותיות נ.ג.ה.פ. וקונה בליבו את ידיעת נסי הקב"ה.
ג. אפשר להתווכח בכבוד, לא לומר המור טעה וכדו´ אלא לשאול אותו מה פרוש המילים הללו והללו, או שיסביר בבקשה את הכתוב כאן, ובכך שומרים על כבוד המורה וכן על ההסבר האמיתי.