שאלה

השאלה: לרב שלום,
ברוך ה´ בחרתי לקחת על עצמי להתחזק בשמירת הלשון,ההתחזקות ברוך ה´ קרובה לשנתיים,אבל הסביבה בא אני גדלה לא כ"כ שומרת ומקפידה על נושא זה וברגע שאני נופלת בדר"כ בשמיעת ל"ה אני עצובה מזה אציין שלרוב כאשר מתפתח כיוון לדיבור של ל"ה אם כבר שמעתי וההערה נזרקה ואין אפשרות לעצור את הנאמר בגלל המהירות של הדברים שנאמרו אז אני לא מקבלת את הנאמר או שאני דנה בפני המדברת על אותו אדם לכף זכות,
רציתי לשאול לגבי כמה עיניינים האם יש בהם עניין של ל"ה:
אני מחנכת כיתת עולים והמקבילה שלי לא מקפיהעל הנושא של ל"ה
והיא מספרת לי על תלמיד פלוני שהפריע לה או על תלמיד פלוני שמתקשה האם יש בזה עניין של ל"ה?
-אני והיא דברנו על הנושא של הנקיון של אתם עולים ואז היא אמרה לי שהם מסריחים וכו´ האם יש כאן עניין של ל"ה?
-דברתי עם חברה על נושא של שידוכים והיא אמרה לי שהיא לא רוצה לצאת עם אותם בחורים מהישיבה הספציפית הזאת כי היראת שמים של אותם בחורים מאותה ישיבה איכזבה אותה האם זה נחשב לרכילות?
-האם מותר לחברה שלי לספר לי על חברה אחרת שיצאה עם בחור שהיא סדרה לה ובסוף הם לא ממשיכים
-אני לומדת את הספר של החפץ חיים קרוב לשנתיים ואני אינני עיין יודעת באמת מהו המדד הנכון מהו הדיבור המותר ומהו הדיבור האסור כיצד אדע מהם הקרטריונים לכך,
תודה על העזרה תבורכו מין השמיים

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/7/2013 12:02:19 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

כל השאלות שנשאלו היסוד אחד, האם יש כאן תועלת או לא? כאשר יש תועלת והדיבור ענייני (רק מה שצריך) אין בכך איסור, אבל אם איננו לתועלת אלא לסיפור דברים אין להקשיב.