סדרי שמירה בישובים

השאלה:

הישוב שלנו באחד מישובי יש"ע. השמירה נופלת על כתפי התושבים.
האם צריך לפטור משמירה (או מלשכור שומר במקומו), את: רב הישוב, תלמידי חכמים נוספים, אנשים במילואים, חולים או כאלה שאינם יכולים לשמור?
מי צריך להחליט על כך?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

באופן כללי השמירה צריכה להתחלק במידה שווה על כל בתי האב של הישוב. פטורים משמירה או מלתת שומר במקומם הם אנשים שהישוב החליט לפוטרם באופן מוחלט או זמני. אולם מצד שורת הדין כיון שכולם - הם ורכושם בסיכון ועל כן השמירה, אין לפטור אף אחד.(באשר לתלמידי חכמים עיין בספרי באהלה שלתורה ח"א סי' צו.