נושא שמעיק עלי.

השאלה: שלום,
זה נושא שמאוד יטריד אותי בהמשך,
אני חייב להתייעץ..
ישבתי עם 2 חברים שלי במסעדה, אני לא הזמנתי כלום, רק חבר אחד שלי הזמין לאכול ולשתות.. משהו כמו 50 ש"ח.
לקחתי ממנו כמה ביסים.. (ציפס),
לאחר שהוא סיים הוא הזמין חשבון, אז החבר שלי הציע לו ללכת בלי לשלם, אני שתקתי, והלכנו.. בדרך שאנחנו הולכים אחרי בערך 30 מטר אני אומר לו לא יפה זה גניבה והוא אמר שלא אכפת לו..
ואז בהמשך אמרתי לו עוד פעם..
ובאמצע שאני חוזר הביתה אני נזכר שאכלתי איתו.. כאילו לקחתי ממנו קצת ואכלתי...
השאלה שלי האם אני שותף לעבירה? זה מאוד מעיק עלי.
תודה רבה.
(על תעלו את זה לפרסום באתר)

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/7/2013 12:00:16 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

באופן עקרוני אם הוא הזמין הוא גזלן, ואתה בדיעבד התברר שאכלת מהגזול, ונראה שאין הברכות לבטלה, כיוון שכשאכלת לא ידעת על הגזל, אבל כעת אתה יודע. ועל כן נראה שכיון ואתה נהנה מהגזל, יש מקום שתשלח למקום איזה סכום כסף של הציפס, ובכך יצאת ידי חובה. אינך חייב לספר במי מדובר, אולם אם תכתוב למסעדה מכתב בצרוף התשלום ותשלח העתק גם לאותו חבר, יתכן שתועיל גם כלפיו שיחזיר את הגזלה אשר גזל.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום אשקלןן.