נדרים או לא

השאלה: שלום רב,

יש לי שני שאלות בנושא:

שאלה ראשונה: אם אמרתי בלב אני נודרת שאני יתרום, ואחרי כמה שניות אמרתי בלי נדר.
זה נדר? ואם כן אני יוכל לתרום כמה סכום שאני רצה, והנדר יבוטל, כי הרי לא אמרתי סכום.

שאלה שניה: חשבתי בלב לתת לאמא שלי כסף, (לא חשבתי כמה)כי חשבתי שאין לה. ואז גיליתי שיש לה , ואמרתי לה שחשבתי ושאני יודעת עכשיו שהיא לא צריכה. האם מחשבה זאת היא נדר. ואם כן האם לתת כמה כסף שאני רוצה , כי לא חשבתי כמה ,ואז הנדר יבוטל.

תודה מראש..

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/9/2013 8:55:58 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

באופן כללי מחשבות בלב אינן נחשבות כנדרים, אולם בצדקה יש דין מיוחד שהוא מחיל נדר אפילו על מחשבה, ועל כן כל מחשבת צדקה היא חלה, אולם אם אדם לא חשב כמה יתן הרי שצריך לתת לפחות פרוטה שזו הגדרת נתינה, ואין חובה לתת יותר. אבל באופן כללי צריך לחשוב שהכל בלי נדר.
בשאלה זו הרי זה נדר בטעות ואיננו חל, דהיינו חשבת שאין לו אוכל והתברר שיש לו, ולא נדרת על דעת כן, אולם כדאי לגשת לרב שיתיר נדר זה מעיקרא, אולם אם אין באפשרותך, כדאי לתת אפילו שווה פרוטה.