מעשרות

השאלה: שלום עליכם.

יש לי שאלה בקשר למעשרות.
אני מעשר תמיד חמישית מן הכספים שאני מקבל(20%) כי שמעתי שזה יותר טוב ושמעתי על זה עוד כמה דברים, בקיצור אין לי בעיה לעשר 20% ולכן אני מעשר כך, מקווה שזה יהיה תמיד ולא אסטה מן הדרך.

השאלה היא כזו:
תמיד אני מדייק במעשרות, בשקלים ובאגורות - לא כי אני "קמצן" ופוחד שיירד לי יותר ממה שצריך אלא בשביל לא לפספס ולתת פחות..
לפני כמה ימים קיבלתי 100 שקל ולא היה לי באותו זמן 20 שקל לעשר לכן כתבתי על דף וחיכיתי כמה ימים, באותם ימים קיבלתי עוד 20 שקל ולכן הייתי צריך לעשר עוד 4 שקל(ביחד 24), והיה חסר לי שקלים, לכן שוב לא היה לי בידיוק(למרות שאני תמיד דואג שיהיה פרוט על מנת לעשר). בקיצור הסתבכו לי הכספים וכמה שניסיתי לשחזר מה היה וכמה היה אני מסתבך.

שאלתי היא האם אפשר לעשר עשר שקל יותר על מנת לא לעשר פחות? אף על פי שלא ייצא לי מדוייק אלא ייצא לי שעישרתי יותר מ 20%.

ועוד דבר, האם חייב תמיד לדייק או שאפשר לפעמים לתת יותר?(אני מזכיר שמדובר פה על מעשר של 20% ולא 10%)

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 1/30/2013 6:45:38 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. עדיף לעשות סכום של הכנסות (שבועי או חודשי) ואז לתת פעם אחת, דהיינו כל מה שהתקבל החודש או השבוע ממנו מפרישים.
ב. עדיף לתת שקל יותר ולא פחות, ולהגיד שהספק לא מהווה נדר.
ג. מבחינה דינית אם אמרת שאתה נותן 20% אתה חייב לתת סכום זה, אלא א"כ מראש אמרת זאת בלא נדר.