מה נחשב שוטה?

השאלה: בס"ד

רציתי לדעת מה בדיוק נחשב שוטה?

ראיתי בערך שמעובד על פי אוצר דינים ומנהגים לא"י איזנשטיין. שכתוב שסימני השוטה הם:
היוצא בלילה יחידי,
והלן בבית הקברות,
והמקרע את כסותה
והמאבד כל מה שנותנים לו.

כמו כן ראיתי במאמר (מקור: http://www.medethics.org.il/articles/ASSIA/Emek1/210.asp) שכתוב :

"ושנינו עוד במסכת חגיגה (דף ג´:) איזהו שוטה? (הפטור מן המצוות ומן העונש ואין קניינו קניין ואין ממכרו ממכר, רש"י) א´, היוצא יחידי בלילה (מחוץ לישוב). ב´, והלן בבית הקברות. ג´, והמקרע כסותו (או מאבד מה שנותנים לו, תוספתא תרומות פ"ו). ונפסקה הלכה כרבי יוחנן שאם עשה אחד ממעשים אלו ג´ פעמים אעפ"י שכל מעשיו ודבורו בהשכל ודעת, דינו כשוטה"
האם אדם שהוא שפוי, אך הוא מחליט שהוא קורע את בגדיו, נחשב שוטה? - הרי אם הוא נורמלי ועושה דברים מוזרים עם דעת בריאה איך פטור מן המצוות?

תודה רבה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/9/2013 7:21:02 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

מדובר שאדם עושה מעשים אלו ללא נימוק, דהיינו קורע בגדיו בלא הסבר, או לן בבית קברות בלא נימוק. ברור שאם אדם צריך ללון בבית קברות בגלל שהוא במטרה צבאית וכדומה, הוא איננו שוטה. כל הסימנים האלו הם לאדם שאין הסבר למעשיו.