מה לעשות?

השאלה: בס"ד
פגעתי בכבוד מת-אמרתי שהוא חי,בזמן שהוא היה מת,וזה היה ידוע לי,במזיד-אם אפשר לקרוא לזה "במזיד"-פשוט חברה שלי הייתה לידי,והיא הייתה מהאלה ששואלות כל דבר,ואמא שלי הביאה לי אוכל בזמן הזה,ואז אמרתי שהם הולכים לבקר אותו בבית חולים,אחרי שידעתי באותו הבוקר שהוא נפטר.
מה לעשות?
נא לא לפרסם שאלה זו באתר
תודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/10/2013 3:20:55 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

לא ראיתי היכן הפגיעה על פי דברך, ועל כן איני רואה שאתה צריך לעשות משהו, אלא א"כ פגעת בחיים, בכך שהטעת אותם באמרך שהוא חי וידעת שהוא מת, וא"כ הם נסעו או הלכו בחינם, ועל כן אם צריך לבקש סליחה זה מהחיים ולא מהמתים. לגבי הנפטר הוא כבר לא נפגע, שהרי אנו בני אדם איננו משנים במציאות הרוחנית של הנפטרים, אולם אנו חייבים לדאוג לכבוד החיים, ועל כן העצה היא להקפיד יותר מכאן ואילך בכבוד החיים ולא להטעות אדם, אלא לעזור לכל אדם להגיע לאמת.

בברכת שנה טובה