טיפול בבעלי חיים בשבת

השאלה: מה מותר ומה אסור לעשות לאחות ווטרינרית בשבת בבית חולים ווטרינרי?

התשובה

הרב דוד אייגנר | כ"ח אייר תשע"ו 10:48

ב"ה

שלום וברכה!

בתשובה זו אתייחס רק לשאלה מה מותר ומה אסור לעשות עבור בעל חיים חולה בשבת, ולא אתייחס לעצם שאלת העבודה בשבת ותשלום שכר עבורה.

הכלל הקובע ביחס לריפוי בעלי חיים בשבת הוא שאין לעשות עבור בעלי חיים שסובל מלאכות האסורות מהתורה או מדרבנן, התירו רק מלאכות שאינן כרוכות באיסורים אלו, כגון הכנת תרופות, טלטול בעלי החיים, ואמירה לגוי.

המשמעות המעשית היא שאסור לעשות מלאכות כגון: ניתוחים, טיפולים כירורגיים, וניתוחים למיניהם, תפירות, הכנסת עירוי.

מותר להזריק תרופות לשריר, או הזרקה תת עורית, אך אסור 'לפתוח וריד' כדי לתת תרופות, מותר לרסס יוד במקרה של פציעות, ולהניח משחה על הפצע בלא למרחה.

חבישות- מותר לחבוש בתנאי שלא קושרים את התחבושת בקשר קבוע, אלא רק בקשר שניתן להתירו בקלות דוגמת קשר נעליים.

אסור לחתוך לויקופלסט, ויש להכין מערב שבת מספיק חתיכות שיספיקו לכל השבת.

מדידת חום (פומית או רקטלית) מותרת רק באמצעות מדחום כספית, אך לא באמצעות מדחום דיגטלי.

אין לבצע כל פעולה של רישום או תיעוד, מכיוון שהן כרוכות באיסורי תורה.

אין לענות לטלפונים/ מסרונים,ואין 'להחתים כרטיס' בכניסה לעבודה.

כמו כן ההגעה למרפאה היא רק בהליכה ולא בנסיעה ברכב או הסעה כל שהיא.

בשולי הדברים צריך לזכור שרק ביהודי נאמר 'חלל עליו שבת אחת כדי שישמור שבתות הרבה', והחובה להחיות מישהו היא רק באדם ולא בבעלי החיים, וכן, השבתות נועדו למנוחת הנפש ומנוחת הגוף ולא לעשיית מלאכה, על כן ראוי הוא שעיקר מעשיו של האדם יכוונו דווקא לכיוון זה.

בברכה

דוד אייגנר