התרת נדרים

השאלה: כתבתי 12 צ´קים למוסד תורה מסויים. לאחר מעשה נזכרתי שאין לי מספיק כסף בחשבון כרגע עבור כל 12 הצ´קים. עדיין לא שלחתי את הצ´קים הללו . ברצוני להוריד מעט מהסכום כרגע ולכתוב 12 צ´קים נמוכים יותר לפי היכולת שלי כרגע. האם עליי לעשות התרת נדרים כי זה כמו נדר שקשור במצווה או שאם קבעתי עם עצמי בלבד על הסכום וכעת אני רוצה לשנות ,אז אין צורך בהתרה?

תודה
יהודית

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/7/2013 10:36:07 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

הרמ"א (רנח, ה) כתב "המקדיש מנה לצדקה ואין לו לשלם, מסדרין לו כמו לשאר בעל חוב". הכוונה היא שאפשר לסדר את החוב או לפרוס אבל אין אפשרות להוריד בצדקה שהוקדשה. אמנם במקרה שאת שואלת לא הקדשת בפועל באמירה אלא על ידי כתיבה של צ´קים, אבל נראה שזה לא פחות מהרהור שלפי חלק מהפוסקים זה כבר מחייב. ואדרבא כתיבה היא יותר מהרהור, על כן נראה לי שאין להקל אלא לפרוס את התשלומים או לגשת לחכם לקבל עצה מה לעשות.