התשובה
שלום וברכת ד´
יש בהלכה שני מושגים א. פועל ב. קבלן. באופן עקרוני פועל עובד לפי שעות עבודה ואילו קבלן עובד לפי תוצר. לכל סוג יש מעמד אחר לדיני התורה, כגון פועל יכול לחזור בו קבלן לא.
במקרה של פועל אחד התנאים הוא שבשעות העבודה של הפועל הוא משועבד לבעל הבית, ואם נגמרה המלאכה קודם סוף שעות העבודה, בעל הבית נותן לו פעולה אחרת (נחלקו האם צריך שהמלכה תהיה באותה רמת קושי, שלה סעי´ א), בעל הבית אם אין לו מלאכה זהה יכול לקחת מהחבר שלו ולתת לפועל לעבוד, מכיוון שהפועל משועבד לבעל הבית בשעות העבודה. אם אין לבעל הבית עבודה הוא משלם לפועל לפי שכר פועל בטל. הכל נובע מכך שבעל הבית הוא אחראי על שעות עבודת העובד. בקבלנות אין אחריות שעות העבודה על המעביד, אלא הקבלן אחראי לעשות את העבודה.
במקרה שלכם נראה שזה מורכב משעות עבודה ומשכר כולל, דהיינו התרגום היה לפי שעות אבל השעות לא היו מוגבלות דהיינו הפועל יכול היה לעשותם מתי שירצה, וא"כ המעמד הוא של עובד קבלן.
כל זה הוא לעניין האם אפשר לחזור מהמלאכה.
אולם כאן כיוון שהובטח שאתה תעשה את כל העבודה אינך יכול להעביר לאחרים, כגון: קבלן לנתוח מסויים, איננו יכול להעביר את העבודה למנתח אחר, מכיוון שבעל הבית שכר אותו כקבלן, ונראה שאפילו אם יעשה את הנתוח מתמחה אחר והקבלן יעמוד על גביו, אין זה תופס מכיוון שההסכם היה פרטי, אם המבקש היה יודע שיעשה את הנתוח מתמחה היה מוכן לשלם פחות. אם זאת חברה בע"מ כל עובדי החברה כלולים בהסכם,וכל המתמחים שברשות החברה יכולים לעשות. כל ענייני קבלנות הם על דעת המנהג, ומכיוון שתרגום הוא דבר עדין ומדוייק אדם יכול לומר בך בחרתי שתעשה ואין לתת זאת לפועל אחר שיעשה.
אני מקווה שהדברים הפעם ברורים יותר.
בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום אשקלון