אמרת צדקתך בשבת

השאלה: שלום רב,
אם אפשר יש לי 2 שאלות בנושאים שונים:
1. בשבת האחרונה היתה לנו בבית הכנסת עליה לתורה של חתן בר-מצוה, במנחה היתה בעיה האם אומרים "צדקתך" מפני שחתן הבר-מצוה היה בציבור המתפללים, אולם המשפחה אמרה שהוא לא בתאריך יום ההולדת שלו עצמו, ולכן הוחלט כן להגיד, מה היה נכון לעשות?
2. אמרו לי שאסור לישון בלילה על הגב כי זה להפנות את האיברים המוצנעים כלפי הקדוש ברוך הוא, אולם זה מאוד קשה לי לישון על הצד ועושה לי כאבי גב. רציתי לשאול האם זו באמת הלכה או החמרה שאפשר לוותר עליה?

תודה רבה על העזרה וכל טוב

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/8/2013 1:58:13 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. היה צריך לומר במנחה.
ב. דין זה הובא ברמב"ם ובשו"ע (אבן העזר סי´ כג סעי´ ג), ועל כן יש להתאמץ בכך. אמנם אם מאד קשה, הרי שיש לישון עם כסוי (שמיכה) לפחות לדעה אחת ברש"י הדבר מועיל. ובכו"א כדאי להשתדל אולי לאט לאט.