איך חז´´ל למדו מפסוקים

השאלה: בס"ד

האם לחז"ל היה רוח הקודש, אם לא איך הם למדו מפסוקים דברים, שבפשט הפסוקיפ פחות מובנים?

תודה רבה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/9/2013 7:18:18 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

בחז"ל יש דרשות שלמדו מהלכה למשה מסיני את העיקרון של צורת הדרישה, ועל פי עקרון זה דרשו פסוקים, כך זה בי"ג מדות שהתורה נדרשת בהם, ויש גם ל"ב מדות שהתורה נדרשת, דהיינו אלו הם יסודי צורת הדרישה. כאשר יש מחלוקת בצורת הדרישה הבסיס (כלל ופרט, רבוי ומיעוט) אנו מוצאים שינויים בין דרשנים.
יש דרשות שחז"ל קבלו איש מפי איש.
על כן כל דרשה בודקים בה על פי דרך הדרישה. זה בייחוד בדרשות הלכתיות.
בדרשות אגדתיות יש גם כן מספר כללים שהם מביאים דרשנים שנים לדרוש כל אחד לפי עניינו.
נכתבו על כך ספרים רבים, על עקרי הכללים, וכן על צורות דרישה שונות.