תוכנה בתשלום שנשלחה ללא בקשת המקבל

השאלה: ישנה תוכנה עם שיטה מיוחדת לזיכרון של חברת "קל לזכור"+קורסים נוספים ומגוונים. התוכנה עצמה כולל הקורסים עולה קרוב ל-4,000 ש"ח!! היום קיבלתי מייל עם הקישור להורדת התוכנה והקורסים, כנראה טעות... (לא בררתי, יכול להיות שהיתה הגרלה וזכיתי וכד') ברצוני לשאול, האם מותר לי להשתמש בתוכנה ולשמוע את הקורסים או שזה גזל? תודה רבה.

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | י"ב אייר תש"פ 9:16

ניתן לדמות זאת, למי שקיבל במשלוח כגון מקרר או מכונת כביסה ללא הזמנה מצדו.

היושר הוא להתקשר לשולח ולברר מדוע שלח לך.

אם לא בררת ונהנית מרכושם אתה צריך לשלם על ההנאה, ולא ניתן לטעון זה נהנה וזה לא חסר, מפני שיכול לשלוח את התוכנה לעוד אנשים (בניגוד לחפץ מוגדר שאינו יכול לתת את החפץ הזה לאחרים). סוף סוף נהנית מעמלו לפיתוח התוכנה והקורסים.

אמנם, איך צריך לשלם על ההנאה את מלוא הסכום אלא כשני שליש מן הסכום הנדרש.