צדקה

השאלה:

כבוד הרב, ברצוני לשאול בנושא מצוות צדקה :

א. האם עליי לתת צדקה לכל מי שדופק על דלתינו, גם אם נראה כאדם לא אמין ?

ב. האם יש לתת צדקה בנוסף למעשר כספים ?

ג. כיצד לחשב מעשר כספים ?

אנו זוג מורים שעדיים משלמים משכנתא ועוזרים לששת ילדינו הנשואים והלא-נשואים. בתודה ובברכה, עדית

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | כ"ו אב תש"פ 15:22

א. לפושט יד מספיק לתת כמה שקלים ולצאת ידי חובה.

ב. לא, סך כל הצדקה לא יעלה על מעשר כספים.

ג. אם לא קבלתם על עצמכם להפריש מעשר כספים, הרי זה בגדר מנהג טוב וחשוב ואף אינכם צריכים לרשום את החיוב במעשר כספים.

ד. הוצאות מזון, בגדים, דירה (חשמל, מים, ארנונה, משכנתא) כלולים בהפחתה מסך כל הרווחים שלכם. ולכן אם הרווחתם אלף בשנה, וכלל ההוצאות הן שמונה מאות צריך להפריש למעשר כספים עשרים.

ה. ואם אתם גם עוזרים לילדיכם סביר להניח שאתם פטורים לגמרי ממעשר כספים, ורק צריכים להפריש שליש שקל של תורה בשנה לכל הצדקות שלכם.