האם חלקי ארון קודש טעונים גניזה?

השאלה:

באחד מבתי הכנסיות בגוש קטיף היה ארון קודש צמוד לקיר בתוך מעין גומחה (מהרצפה עד סמוך לתקרה). ארון הקודש פורק אחרי הגירוש, חלקי הארון נשמרו במחסן, אולם חלקם נרקבו וחלקם נשברו. מה לעשות עימם?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

כתב הטור (או"ח סימן קנד): "תשמישי קדושה כגון: ...וארגז שנותנים בו ס"ת או חומש וכסא שנותנים עליו ספר תורה ווילון שתולין לפני ההיכל יש בהן קדושה וצריך לגונזן". וכ"פ השו"ע (קנד, ג).
ואע"פ שהאחרונים דנו לגבי גומחה שבנו בה ארון שנחשבת לחדר בפ"ע והקרשים המרפדים וסוגרים אותו אינם טעונים גניזה בכ"ז נראה שלפי התיאור שנתת המדובר בארון אלא שהוא צמוד לקיר ולכל היותר בנו לו מקום מתאים ולכן עצים אלו טעונים גניזה בכבוד, היינו הטמנה בקרקע.