גידור בתי קברות עתיקים

השאלה: שלום
שאלה בענין חוברת הגידור של בית קברות יהודי חרב מלפני כשישים שנה ומעלה. הדבר היחיד שנותר הוא ערמה של מצבות בודדות שנעקרו ממקומן. ככל הידוע נקברו במקום מספר עשרות יהודים לפני מלחמת העולם. המקום נמצא בשטח כפר אוקראיני. במקום לא גרים יהודים וגם לא פוקדים אותו.
ניתן לשער מה היה השטח בית הקברות המקומי. עלות גידור כל שטח בית הקברות משוערת ב 6,000 -8000 דולאר לכל הפחות.
א. האם קיימת חובה לגדר?
ב. אם קיימת חובה, אזי, האם לגדר כל השטח שהוא גדול למדי או רק את מקום המצבות ? (המצבות אינן מצויות במקום המקורי)
ב. האם מחובת בני משפחה (נינים) להוציא על כך מכספי מעשר, בשעה שאלה מופנים היום לסיוע לאנשים המתקשים בפרנסתם
תודה ושבת שלום

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/15/2013 5:44:32 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. חובת כל עיר לעשות בין קברות ולקבור בו את המתים. אולם אם אין תושבים במקום, אין מי שמחוייב. נינים של הנקברים אינם מחויבים בכך יותר מאנשים אחרים. בייחוד שאין יודעים היכן קבורים.
ב. כדאי לארגן כוחות יהודיים בין לאומיים שהם מתעסקים במקומות כאלו, שהם ידאגו כגופים צבוריים,
אבל אין לנינים חובה גדולה יותר, מלבד עניין של יחס ורגש, אבל אם הכספים שלהם עוברים לחיים בגמ"ח עדיף זה מאשר הוצאות על שימור בית עלמין שלא ידוע היכן הקברים ומי הקבורים.

שבוע טוב

כתיבה וחתימה טובה