התשובה
שלום וברכת ד´
השאלה סבוכה ובייחוד בדיני חו"מ צריכים לשמוע את כל הצדדים, וכאן מופיע רק צד אחד (משלושת הצדדים: מנהל החברה, הכותב, חברת המחשבים). ועל כן כל שינוי גירסא של אחד הצדדים יכול לשנות את הדין, והדברים הם רק כפי הנכתב.
א. מכיוון שהמנהל ביקש ממך לקנות מחשב נייד ואתה עשית כן, בעצם חברת המחשבים עשתה את הקניין, ועל כן אי אפשר לבטל את הקנייה אלא א"כ יפוצו.
ב. מכיוון שבעל החברה שלכם ביקש שיקנו מחשב קבוע, אפילו שזה היה בעצתך, המנהל הוא אחראי וקובע מדיניות, ועל כן כשהוא ביקש שיקנו מחשב נייד, אתה רק שליח שלו לבצע את הרכישה, או לבטל את הרכישה.
ג. האם עצתך שהייתה נכונה (בשעתה)גרמה להפסד, כאן מבחינה דינית אין לעצה מעמד של עשייה, אמנם אמן שנתן עצה לא נכונה חייב לשלם (חו"מ סי´ שו סעי´ ו), אבל במקרה שלך העצה הייתה נכונה בשעתה אלא שלאחר מכן השתנו התנאים, א"כ אין זו אשמה שמחייבת ממון, וכפי שאדם ששף מטבע הוא פטור כאן זה עוד יותר קל ואי אפשר לחייב אותך כספים.
ד. לסיכום: 1. על החברה שלכם לשלם לחברת המחשבים עבור המחשב שהכינה, אא"כ מגיעים לפשרה. 2. אין עליך חיובי ממון לשלם לחברה שלכם או לחברת המחשבים. 3. הדרך הנכונה היא לדבר עם מנהל החברה שלך ולהגיע לידי פתרון מוסכם.
בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום אשקלון