תרו

השאלה: שלום רב,

לפני כמה חודשים עשרתי פירות שקניתי בשוק. יש צורך לחלל על מטבע. שמרתי מטבע זה, אך כעת נדמה לי שערבבתי אותו יחד עם שקלים אחרים (כ-30 שקלים). אני, בל"נ, תכננתי לאסוף שקלים ע"מ לשימם לשם צדקה (לתת לקרוב שמחלק שקלים), אך כעת הם, אולי, מעורבבים יחד עם השקל המחולל.
מה עליי לעשות?
האם אפשר לבחור סתם שקל ולהמירו לשקל המחולל?

מה תפקידו הכללי של המטבע שמחולל, לשם מה מחוללים עליו?

באופן כללי האם ניתן להסביר כיצד מעשרים? ולשם מה עושים כל חלק בעישור?

בברכה,
מתן

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/6/2013 11:14:57 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

אתה יכול לקחת מטבע אחר ולומר שכספי מעשר שני שברשותך מחוללים על פרוטה במטבע החדשה, ומעתה המטבע החדשה יש בה מעשר שני ועליך לשמורה שלא תתערבב ולא תתבלבל (אפשר להדביק אליה או לשימה במקום מיוחד) עד שעת הביעור שתהא אי"ה בפסח שנת תשס"ח.
משעה שהנך מחלל את המעשר שני על פרוטה שבמטבע החדשה הרי שהמטבע הראשונה יוצאת לחולין ואפשר להשתמש בה.
לעניין סדר הפרשת תרו"מ הדברים ארוכים וא"א לכתבם בקיצור, הנך יכול לפנות למכון התורה והארץ (טל. 086847325) ולרכוש תקליטור העוזר ומסביר את עניין הפרשת תרו"מ. כמו כן תוכל להרשם שם לבית האוצר שהם יפדו בעבורך את המטבע שיש בו מעשר שני כך שלא יווצר בלבול במטבעות.