קדושת ספרים

השאלה:

ברשותי סט ספרים בהוצאה חדשה (לצורך ההדגמה "שפת אמת על התורה מהדורת אור עציון). מטעמים אשיים עדיפה בעיני מהדורה ישנה יותר (לצורך ההדגמה שפת אמת ישן בכתב רש"י וללא מקורות ומפתחות). בישיבה בה אני לומד ישנו סט ישן. האם ניתן להמיר את הסט החדש בישן? האם ניתן לקנות ספר השייך לספריית הישיבה ובתמורה לרכוש ספר זה ממהודרה אחרת?האם ישנה קדושה לספרים אלו, הקדש או מעין זה?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

ספרים שנקנו או נתרמו לישיבה נראה שדינם כעין הקדש לצורך לימוד תורה בישיבה, וע"כ כדי לבצע החלפות וכד' צריכים את דעת גבאי הצדקה הממונים על הספריה, אבל ללא רשותם,הדבר תלוי, אם התמורה שאתה נותן יקרה יותר ממה שאתה נוטל יש מקום להתיר (עיין ב"ק ס ב החלפת גדישי שעורים בעדשים וברא"ש שם) אלא שהעובדה שאתה מעדיף את המהדורה הישנה מוכיחה כנראה שהיא טובה יותר. וא"כ לכאורה אין התר לכך. הדבר טעון אפוא בירור נוסף