פסיקת הלכה מתוך סיפורי התנ"ך ומדרשי האגדה

השאלה:

שלום לכבוד הרב אני עוסק בנושא הרחב של פסיקת הלכה מתוך מדרשי התנ"ך, וראיתי שהרב בספרו "שות באהלה של תורה " חלק ג עמוד 353 . ביחס לשאלה על יחוס הבת אצל אם פונדקאית הרב אומר "והנה צ"ע אם יש ללמוד מדברי אגדה אלו" ורציתי לשאול האם שיטת הרב היא כדברי הנודב"י שאין כלל ללמוד מדברי אגדה או שמא הרב מתכוון נקודתית . בתודה מראש

התשובה

הרב יעקב אריאל |

זה לא חידש הנודע ביהודה אלא זהו תלמוד ירושלמי (פאה פ"ב ה"ד): "ר"ז בשם שמואל אין למידין לא מן ההלכות ולא מן ההגדות ולא מן התוספות אלא מן התלמוד". ובאר הפני משה: "אין למדין. הלכה למעשה דבר מן דבר ולא מן ההלכות שהוזכר בהן הלכה למ"מ אין למדין מהלכה זו לדמות לדבר אחר כמוה ולא ממה שהוזכר באגדות ולא מן התוספתות אלא מן התלמוד לפי שהאמוראים שבתלמוד הן הן שביררו הלכה למעשה מתוך פלפולם ומתוך סברא שלהם ולפיכך אף על פי שלפעמים הוזכר במשנה ובברייתא הלכה כר' פלוני אין סומכין על זה כ"א דוקא על הלכה שבגמרא".
אולם כאשר אגדה כאשר מציגה בדרך אגב מציאות הלכתית מסוימת, לענ"ד ניתן ללמוד ממנה