פירות שגדלו על שתיל

השאלה: שלום רב,
קניתי שתילים של עצים בני 5 ומעלה עם פירות
ברצוני לדעת אם לפני שתילת העץ באדמה אני יכול לאכול את הפירות לפני השתילה?
ואם אני יכול לקטוף את אותם פירות לאחר השתילה בהנחה שצריך שוב לספור 3 שנים שהרי העץ היה בעציץ 5 שנים לפני השתילה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/6/2013 8:22:39 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

העצים בני חמש השנים צריך לדעת כיצד גדלו בשנים הקודמות, אם הם היו כל הזמן באותו מקום ללא שינוי והעברה אפשר לאכול את הפירות שהרי בין אם השתיל הוא עציץ נקוב או שאינו נקוב בכל מקרה עברו שנות ערלה ורבעי ואפשר לאכול. אולם אם השתילים הועברו במהלך השנים האחרונות א"כ יתכן שהיה בעציץ שאינו והועבר לעציץ נקוב וא"כ שנות הערלה נמנות רק משעת המעבר וא"כ א"א לאכול מהפירות שכעת בעציץ.
על כן בגלל הספק בערלה דאורייתא יש להחמיר ולא לאכול את פירות העץ אלא א"כ נתבררו העובדות.
ברור שאם נוטעים את העציץ כעת באדמה יש לברר מה היה מעמעד העציץ בשנים האחרונות ולפי זה לדון אודות הפירות וכן הנטיעה החדשה מאימתי יש למנות שנות ערלה.